Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Takto sa vyjadril Rafael Nadal ku katalánskemu referendu

Rafael Nadal. Foto: TASR/AP

Nadal, ktorý sa narodil na španielskom ostrove Malorka, povedal, že katalánsky región miluje a bol by rád, keby obe strany o záležitosti seriózne diskutovali a našli dobré riešenie.

Praha 21. septembra (TASR) - Svetová tenisová jednotka, Španiel Rafael Nadal, sa dnes v Prahe vyjadril k plánovanému referendu o nezávislosti Katalánska od Španielska - ale odmietol sa pridať na jednu alebo na druhú stranu. Dodal totiž, že jeho znalosť angličtiny mu znemožňuje správne vysvetliť, čo má na mysli.

Špičkový tenista v Prahe vyhlásil: "Neviem si predstaviť Španielsko bez Katalánska a Katalánsko bez Španielska. Ani si to nechcem predstavovať. Ale deje sa to."

Nadal, ktorý sa narodil na španielskom ostrove Malorka, povedal, že katalánsky región miluje a bol by rád, keby obe strany o záležitosti seriózne diskutovali a našli dobré riešenie. Tenista dodal, že je presvedčený, že si to želá väčšina jeho krajanov-Španielov.

Tenista uviedol: "Nechceme boje, nechceme problémy. Som presvedčený, že spolu sme oveľa lepší a silnejší."

Katalánsko, autonómny región na severovýchode Španielska, plánuje usporiadať 1. októbra referendum o svojej nezávislosti od Madridu. Centrálne španielske úrady v posledných dňoch zintenzívnili zásahy a razie namierené proti prípravám ľudového hlasovania, pretože podľa španielskej vlády je referendum protizákonné.