Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Cristiano Ronaldo sa vyradeniu Portugalska len bezmocne prizeral

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Keď si Fabregas išiel položiť loptu na biely bod, Ronaldo odišiel od spoluhráčov, ktorí sa na stredovej čiare držali okolo ramien.

Doneck 28. júna (TASR) - Kapitán portugalskej futbalovej reprezentácie Cristiano Ronaldo sa osamotený len prizeral, ako jeho tím v stredajšom jedenástkovom rozstrele proti Španielsku opúšťa európsky šampionát.

Ronaldo patril medzi najväčšie hviezdy EURO 2012 a podľa stratégie Portugalcov si mal loptu na biely bod postaviť až ako posledný z pätice exekútorov. K piatej portugalskej penalte však už nedošlo, keďže po zaváhaniach Joaa Moutinha a Bruna Alvesa rozhodol štvrtým presným zásahom o postupe Španielov Cesc Fabregas.

"Rozprával som sa s koučom a on mi povedal: 'Chceš ísť kopať?' a ja som odpovedal: 'Áno, ako piaty,'" povedal Ronaldo novinárom. "Nepremenili sme dve penalty, preto je to sklamanie," dodal. Na majstrovstvách sveta v Nemecku 2006 ako piaty hráč v rozstrele zo značky pokutového kopu rozhodol o štvrťfinálovom víťazstve národného tímu nad Anglickom po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase a predĺžení. Teraz však Ronaldo opúšťa šampionát, v ktorom sa zdalo, že jeho nezlomná vôľa a sila môžu Portugalsko priviesť až ku absolútnemu triumfu. Dvomi gólmi ukončil pôsobenie Holandska a vo štvrťfinále vyradil súpera z Česka.

Keď si Fabregas išiel položiť loptu na biely bod, Ronaldo odišiel od spoluhráčov, ktorí sa na stredovej čiare držali okolo ramien. Odstúpil o dva kroky do stredového kruhu a len bezmocne tleskol rukami, keď sa Fabregasova prízemná strela odrazila od žrde a skončila v sieti. "Vždy sú to ťažké chvíle," vyjadril sa Ronaldo. "Myslím, že sme hrali dobre, ale prehrať po penaltách je vždy nešťastné," dodal. Portugalský kouč Paulo Bento, ktorý hráča utešoval, sa v súvislosti s poradím exekútorov penált nechal počuť: "Neľutujem nič. Už predtým sme si určili, aká je najlepšia cesta k úspechu. Neuspeli sme. Ak by však bolo 4:4 a Ronaldo by mal kopať rozhodujúcu penaltu, rozprávali by sme sa teraz inak."

Zmätok v radoch Portugalska zavládol potom, ako sa za stavu 2:1 pre Španielov odobral ku bráne Ikera Casillasa obranca Bruno Alves. Dobehol ho však Nani a pripomenul mu, že na rade je on. Práve Alves potom pri svojom pokuse len nastrelil brvno brány. "Dúfam, že Španielsko vo finále zvíťazí, pretože tam hrávam a mám odtiaľ veľa priateľov," vyjadril svoje prianie ohľadom víťaza turnaja Ronaldo. "Podľahli sme však Španielom až po penaltách, preto máme byť na čo hrdí," dodal hviezdny útočník Realu Madrid.