Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Cyklista Erik Baška vyhral klasiku Handzame Classic

Slovenský cyklista Erik Baška (archívne foto) Foto: TASR/MTI

Slovenský reprezentant sa presadil v dlhom záverečnom špurte pretekov.

Brusel 18. marca (TASR) - Slovenský cyklista Erik Baška z tímu Tinkoff vyhral piatkovú klasiku Handzame Classic na severozápade Belgicka. Slovenský reprezentant sa presadil v záverečnom špurte pretekov, ktoré merali 199 km a obsahovali aj viacero pasáží s dlažobnými kockami.

Európsky šampión do 23 rokov využil v špurte dobrú pozíciu, ktorú mu pripravili kolegovia z Tinkoffu, v závere dobre pracoval najmä jeho krajan Juraj Sagan. Baška nastúpil 60 metrov pred cieľom a triumfoval pred Holanďanom Dylanom Groenewegenom (Lotto-Jumbo) a domácim Giannim Meersmanom (Etixx-QuickStep). Je to pre neho prvé víťazstvo medzi profesionálmi v kariére. Získal ním 125 bodov do svetového rebríčka a rovnako tak aj do UCI Europe Tour.

"Som veľmi šťastný a spokojný. Musím povedať veľké ďakujem mojim tímovým spolujazdcom. A aj športovým riaditeľom, že mi dali šancu a mohol som byť dnes lídrom tímu. Asi tak 500 metrov pred cieľovou páskou ma moji spolujazdci dostali na výbornú pozíciu na špurt a dokázal som to," povedal do kamier televíznej stanice Eurosport bezprostredne po pretekoch 22-ročný Baška. Najväčším doterajším úspechom v kariére pre bývalého člena Dukly Trenčín Trek je minuloročný titul majstra Európy do 23 rokov v cestných pretekoch v Beloftene.

Do cieľa prišli v hlavnom pelotóne aj ďalší dvaja Slováci Michael Kolář (Tinkoff) a Martin Velits (Etixx-QuickStep).

Handzame Classic (199 km) - výsledky:

1. Erik BAŠKA (SR/Tinkoff) 4:29:30 h
2. Dylan Groenewegen (Hol./Lotto-Jumbo)
3. Gianni Meersman (Belg./Etixx-QuickStep)
4. Bert Van Lerbeghe (Belg./Vlaanderen-Baloise)
5. Andre Looij (Hol./Roompot)
6. Ivan Savickij (Rus./Gazprom-Rusvelo) - všetci čas ako víťaz