Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Cyklista L. Armstrong po verdikte USADA: Nikto kvôli mne nemusí plakať

Foto: TASR/AP
Miguel Indurain Foto: TASR/AP

Americký cyklista Lance Armstrong sa deň po rozhodnutí Americkej antidopingovej agentúry (USADA) o odňatí titulov z Tour de France a doživotnom zákaze činnosti predstavil na ďalších pretekoch.

Aspen 26. augusta (TASR) - Americký cyklista Lance Armstrong v prvom rozhovore po verdikte USADA o doživotnom dištanci za doping a odobratí siedmich triumfov na Tour de France vyhlásil, že sa cíti najspokojnejšie za uplynulých desať rokov.

"Nikto kvôli mne nemusí plakať. Aj tak zostanem osobnosťou," povedal Armstrong po pretekoch horských bicyklov Power of Four v Aspene, kde ho nečakane zdolal iba 16-ročný Keegan Swirbul.

Z druhého miesta a straty takmer piatich minút na víťaza si ale ťažkú hlavu nerobil. "Okej, idem si dať cheeseburger," rozlúčil sa s novinármi.

Armstrong po zákaze opäť na bicykli, v Aspene skončil druhý



Lance Armstrong
Foto: TASR/AP
Americký cyklista Lance Armstrong sa deň po rozhodnutí Americkej antidopingovej agentúry (USADA) o odňatí titulov z Tour de France a doživotnom zákaze činnosti predstavil na ďalších pretekoch.

Armstrong počas svojho prvého verejného vystúpenia po oznámení, že nebude ďalej bojovať proti obvineniam USADA, obsadil v 58-kilometrových pretekoch horských bicyklov v Aspene druhé miesto. "Ide najmä o to, aby som ostal fit. V krásny deň som si vychutnal jednu z najkrajších častí sveta na veľmi ťažkej trati. Niekto môže tvrdiť, že som chorý, keď trávim čas takýmto spôsobom. Mne sa tu však páčilo," povedal 40-ročný Američan, ktorý mal v cieli päťminútové manko na víťazného 16-ročného Keegana Swirbula. "Som nadšený," tešil sa Swirbul. "Veľmi som chcel vyhrať tieto preteky."

Lance Armstrong so svojou manželkou Anna Hansen a ich dcérou Oliviou.
Foto: TASR/AP
Armstrong vyzval svojich fanúšikov, aby kvôli nemu nesmútili. "Nikto nechce, aby ste kvôli mne smútili. Budem v poriadku," povedal Armstrong. "Mám päť nádherných detí a úžasnú manželku. Táto kauza nezasiahla ani moju nadáciu."

Američan napriek svojmu rozhodnutiu ďalej nebojovať proti obvineniam USADA tvrdí, že je nevinný a celú kauzu považuje za hon na čarodejnice. Rodák z Texasu, ktorý na boj proti rakovine vyzbieral niekoľko stoviek miliónov dolárov, nestratil ani hlavných sponzorov a za stoja za ním aj niektoré kľúčové postavy cyklistiky.

Šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) John Fahey si však myslí, že rozhodnutie Armstronga nebojovať znamená priznanie podvodu s dopingom a desaťročného klamstva voči súperom i miliónom fanúšikov.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) si vyžiadala od USADA dôkazný materiál k prípadu Armstrong, no záverečné slovo v rozhodnutí o vine či nevine môže mať napokon až Športový arbitrážny súd.


Indurain si myslí, že Armstrongovi patria tituly z Tour


Bývalý španielsky cyklista Miguel Indurain si myslí, že Američan Lance Armstrong by si mal nechať sedem titulov z Tour de France dovtedy, kým mu zodpovedná cyklistická organizácia nedokáže obvinenia z dopingu.

Päťnásobný víťaz Tour Indurain zastáva názor, že "pokiaľ zodpovedná cyklistická organizácia nerozhodne o opaku, víťazstvá na Tour patria jemu."

Víťaz piatich ročníkov Tours z rokov 1991 až 1995 skonštatoval, že v boji proti dopingu je príliš veľa rôznych národných a medzinárodných organizácií, ktoré sledujú rôzne záujmy. Kauzu Americkej antidopingovej agentúry (USADA) označil Španiel za "čudnú" a snaha USADA o stíhanie Američana bola "bez škrupúľ".

Bývalý španielsky cyklista preto nie je prekvapený, že Armstrong sa rozhodol ďalej nebojovať proti obvineniam USADA.