Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Cyklistický tím Dukla začína novú sezónu v Banskej Bystrici

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Staronový klub vznikol zlúčením s miestnym CK Banská Bystrica a bude pôsobiť na kontinentálnej úrovni.

Banská Bystrica 3. marca (TASR) - Tradičný slovenský cyklistický tím Dukla sa od aktuálnej sezóny presťahoval z Trenčína do Banskej Bystrice. Staronový klub vznikol zlúčením s miestnym CK Banská Bystrica a bude pôsobiť na kontinentálnej úrovni.

"Prvýkrát v histórii sa cyklistika ako nosný šport vracia do Banskej Bystrice. Tento náš projekt v spolupráci so Slovenským zväzom cyklistiky je orientovaný na vytvorenie silného tímu do 23 rokov," povedal riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Richard Galovič na štvrtkovej tlačovej konferencii.

V banskobystrickom stredisku VŠC Dukla majú cyklisti vytvorené všetky podmienky k tomu, aby výkonnostne rástli a celé cyklistické odvetvie na Slovensku sa ďalej rozvíjalo. Môžu využívať moderné diagnostické centrum so službami športových lekárov, fyzioterapeutov kondičných trénerov a ďalších odborníkov.

Presun tímu privítal aj prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Prívara. Ten uviedol, že vlani na jeseň sa Dukla Trenčín ocitla vo veľkých problémoch a preto sa cyklisti presunuli do mesta pod Urpínom. Zároveň ocenil vytvorené podmienky pre vrcholových cyklistov a spoluprácu s VŠC Dukla i mestom: "Presunom z Trenčina do Banskej Bystrice sme pomohli slovenskej cyklistike. Spolupráca je výborná a ja budem držať chlapcom palce, aby bol tento projekt úspešný."

Hlavným trénerom je Martin Fraňo. Najskúsenejším v tíme je už tridsaťosemročný Maroš Kováč, najväčšou hviezdou by mal byť Patrik Tybor. V klube pôsobí aj cyklokrosár Martin Haring, ktorý momentálne bojuje v Brazílii o letenku na olympiádu v Rio de Janeiro. Ďalší mladí pretekári majú za sebou veľmi dobré výkonnostné testy a môžu prekvapiť svojich súperov. "Do kompletnej zostavy chýbajú iba Malovec s Baškom, ktorí pôsobia v zahraničí," dodal Fraňo.

Cyklisti Dukly sa v lete predstavia aj doma v Banskej Bystrici na pretekoch Okolo Slovenska a Tour de Vulcano, čakajú ich štarty aj na zahraničných podujatiach.