Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Alaphilippe vyhral 6. etapu Tirreno-Adriatico, Sagan finišoval piaty

Francúz Julian Alaphilippe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jazdec stajne Deceuninck-QuickStep sa nečakane presadil v záverečnom špurte 195 km dlhej trate z Matelice do mesta Jesi a cieľ preťal v čase 4:42:11 h.

Jesi 17. marca (TASR) - Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe triumfoval v 6. etape pretekov Tirreno-Adriatico. Jazdec stajne Deceuninck-QuickStep sa nečakane presadil v záverečnom špurte 195 km dlhej trate z Matelice do mesta Jesi a cieľ preťal v čase 4:42:11 h. Do boja o víťazstvo sa zapojil aj slovenský reprezentant Peter Sagan, no záver mu nevyšiel podľa predstáv a obsadil piate miesto.

Alaphilippe s Maximilianom Richezem boli na čele záverečného "vláčika" QuickStepu pre svojho šprintéra Eliu Vivianiho, no keďže posledné desiatky metrov do cieľa boli mierne do kopca a dvojica si vypracovala malý náskok, dvadsaťšesťročný Francúz to skúsil sám. Na posledných metroch odolal ostatným šprintérom a v cieli sa radoval z druhého triumfu v tohtoročnej edícii pretekov. Vďaka bonifikácii si navyše polepšil aj v celkovom poradí. Druhý finišoval Talian Davide Cimolai z Israel Cycling Academy a tretí bol Viviani. Sagana zdolal ešte Francúz Clement Venturini z AG2R.

"Chalani dnes počas prípravy na špurt odviedli veľmi dobrú prácu. Pracovali na špici, kontrolovali únik a v závere šli veľmi tvrdo, aby ma vyviezli dopredu. Bohužiaľ, stále však potrebujem viac času na to, aby som sa vrátil do svojej najlepšej formy. Urobil som to najlepšie, čo som mohol, ale na víťazstvo to nestačilo," napísal Sagan na facebooku.

Na čele celkového poradia sa udržal Brit Adam Yates z tímu Mitchelton-Scott s 25-sekundovým náskokom pred Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma), tretí Dán Jakob Fuglsang z Astany stráca ešte o desať sekúnd viac. Alaphilippe poskočil na piatu priečku (+2:34 min).

Mierne zvlnená etapa favorizovala šprintérsky dojazd, no svoju šancu mal aj únik. Sformoval sa už v úvodných kilometroch a dostalo sa doňho sedem cyklistov - Davide Ballerini (Astana), Ben King (Dimension Data), Gijs Van Hoecke (CCC Team), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Igor Bojev (Gazprom-Rusvelo), Jose Joaquin Rojas (Movistar) a Dayer Quintana (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM). Pelotón im však viac ako trojminútový náskok nedovolil a necelých päť km pred cieľom pohltil aj posledného vytrvalca Balleriniho.

Preteky sa skončia v utorok záverečnou časovkou na 10,1 km v San Benedetto del Tronto.

Výsledky 6. etapy (Matelica - Jesi, 195 km):

1. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) 4:42:11 h, 2. Davide Cimolai (Tal./Israel Cycling Academy), 3. Elia Viviani (Tal./Deceuninck-QuickStep), 4. Clement Venturini (Fr./AG2R), 5. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 6. Maximiliano Richeze (Arg./Deceuninck-QuickStep), 7. Jens Keukeleire (Belg./Lotto Soudal), 8. Greg Van Avermaet (Belg./CCC), 9. Reinardt Janse Van Rensburg (JAR/Dimension Data), 10. Simone Consonni (Tal./SAE Team Emirates) všetci rovnaký čas

Celkové poradie po 5. etape:

1. Adam Yates (V.Brit./Mitchelton-Scott) 25:15:59 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +25 s, 3. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +35, 4. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) +1:55, 5. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) +2:34, 6. Wout Poels (Hol./Sky) +2:39, 7. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ) +2:46, 8. Sam Oomen (Hol./Sunweb) +2:58, 9. Simon Clarke (Aus./EF Education First) +3:03, 10. Rui Costa (Port./SAE Team Emirates) +3:26, ... 107. SAGAN +59:04