Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FOTO: Froome zvládol časovku a stane sa víťazom Tour de France

Britský cyklista Chris Froome v žltom drese lídra priebežného celkového poradia počas 20. etapy - časovky jednotlivcov na 22, 50 km na cyklistických pretekoch Tour de France v Marseille 22. júla 2017. Foto: TASR/AP

Líder tímu Sky urobil záverečný krok k celkovému triumfu v sobotňajšej časovke v uliciach Marseille, keď navýšil náskok pred dvojicou hlavných prenasledovateľov.


Marseille 22. júla (TASR) - Britský cyklista Christopher Froome sa stane celkovým víťazom 104. ročníka prestížnych pretekov Tour de France. Na štvrtý triumf na TdF v kariére (predtým 2013, 2015, 2016) mu stačí v záverečnej nedeľňajšej etape s finišom na parížskych Elyzejských poliach prísť do cieľa v hlavnom pelotóne.

Líder tímu Sky urobil záverečný krok k celkovému triumfu v sobotňajšej časovke v uliciach Marseille, keď navýšil náskok pred dvojicou hlavných prenasledovateľov Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac). Sústredeným výkonom bez väčších zaváhaní v jazde proti chronometru na trati, ktorá merala 22,5 km a začínala i končila na štadióne futbalistov Olympique Marseille, obsadil tretiu pozíciu, udržal si žltý dres a pred poslednou etapou vedie pred Kolumbijčanom Uranom o 54 sekúnd.

"Tri týždne pretekania sú takmer za nami. Stále ešte musíme prísť do cieľa v Paríži, ale musím povedať, že je to skvelý pocit. Tour bola tento rok veľmi náročná. V hre bolo tisíc 'čo sa stane ak' a 'čo sa nestane ak', ale všetko sme to ustáli. To, že som zvládol dnešnú časovku, je pre mňa veľmi výnimočné," povedal Froome pre televíziu ITV.


Jazda proti chronometru nevyšla Francúzovi Bardetovi. Favorit domácich fanúšikov obsadil v časovke až 52. miesto a prišiel o druhú priečku v celkovom poradí. V cieli priznal, že na štart nastúpil chorý. "Vôbec som sa necítil dobre, po náročnom programe v Alpách mi chýbali sily. A zaplatil som za to," povedal Bardet, ktorý celkovo obsadí tretie miesto s náskokom jedinej sekundy pred Španielom Mikelom Landom (Sky).

Víťazom časovky sa stal Poliak Maciej Bodnar. Jazdec tímu Bora-Hansgrohe zvládol trať za 28:15 min. Nemecká stajňa si tak po tom, ako pre diskvalifikáciu prišla o Petra Sagana a preteky nedokončil ani ašpirant na umiestnenie v top 10 celkového poradia Rafal Majka, napravila chuť v závere pretekov. Bodnarovi k najväčšiemu úspechu kariéry gratuloval aj jeho diskvalifikovaný tímový kolega. "Bravo Bodi! Fantastický výsledok!," napísal Peter Sagan na sociálnej sieti Twitter. Za Bodnarom skončil v časovke na druhom mieste jeho krajan Michal Kwiatkowski (Sky), ktorý za víťazom zaostal o jedinú sekundu.


Bodnar si v cieli myslel, že o prvenstvo v časovke ho pripraví Froome, ktorý odštartoval ako posledný. "Stále nemôžem uveriť tomu. Vlani som bol k triumfu blízko, tento rok ešte bližšie, ale teraz to konečne vyšlo. Na štadióne vládla výborná atmosféra, užil som si to. V cieli som čakal asi tri hodiny, myslel som, že Froome ma pripraví o triumf, ale nestalo sa. Som veľmi šťastný," povedal víťazný Poliak.

V historickom poradí viacnásobných víťazov Tour de France sa Froome dostane na piate miesto. Pred ním bude už len kvarteto legiend Jacques Anquetil (Fr.), Eddy Merckx (Belg.), Bernard Hinault (Fr.), Miguel Indurain (Šp.), ktorí vyhrali slávnu Tour päťkrát.

Tour de France 2017 sa skončí v nedeľu rovinatou etapou na 103 km z Montgeronu do Paríža. K slovu sa v hromadnom dojazde na ikonických Elyzejských poliach dostanú šprintéri. Hlavným favoritom bude Nemec André Greipel, ktorý triumfoval vo francúzskej metropole v predchádzajúcich dvoch ročníkoch TdF a bude chcieť skompletizovať zlatý parížsky hetrik.

20. etapa - individuálna časovka (Marseille - Marseille, 22,5 km):
1. Maciej Bodnar (Poľ./Bora-Hansgrohe) 28:15, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +1, 3. Christopher Froome (V.Brit./Sky) +6, 4. Tony Martin (Nem./Kaťuša-Alpecin) +14, 5. Daryl Impey (JAR/Orica-Scott) +20, 6. Alberto Contador (Šp./Trek-Segafredo) +21, 7. Niklas Arndt (Nem./Sunweb) +28, 8. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale-Drapac) +32, 9. Stefan Küng (Švajč./BMC Racing) +34, 10. Sylvain Chavanel (Fr./Direct Energie) +37

celkové poradie po 20. etape: 1. Froome 83:55:16 h, 2. Uran +54, 3. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +2:20, 4. Mikel Landa (Šp./Sky) +2:21, 5. Fabio Aru (Tal./Astana) +3:05, 6. Daniel Martin (Ír./Quick-Step Floors) +4:42, 7. Simon Yates (V.Brit./Orica-Scott) +6:14, 8. Louis Meintjes (JAR/UAE Team Emirates) +8:20, 9. Contador +8:49, 10. Warren Barguil (Fr./Sunweb) +9:25