Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Cyklistika: Haring bodkovaný dres na podujatí Okolo Slovenska nečakal

Archívna snímka, Martin Haring. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Tridsaťjedenročný pretekár Dukly Banská Bystrica tak získal po žltom druhý najcennejší dres na domácom podujatí, na ktorom premiérovo štartovali dva tímy WorldTour QuickStep Floors a Bora-Hansgrohe.

Galanta 16. septembra (TASR) - Bodovaciu súťaž na pretekoch Okolo Slovenska vyhral po šiestich rokoch opäť domáci cyklista. Martin Haring doviedol v nedeľu do cieľa v Galante biely dres s modrými bodkami a nadviazal tak na Maroša Kováča, ktorému sa to podarilo ako poslednému Slovákovi v roku 2012.

Tridsaťjedenročný pretekár Dukly Banská Bystrica tak získal po žltom druhý najcennejší dres na domácom podujatí, na ktorom premiérovo štartovali dva tímy WorldTour QuickStep Floors a Bora-Hansgrohe. Takýto úspech sám nečakal. "Musím sa poďakovať celému tímu, odviedol super robotu a dokázali sme to, čomu sme v Tatrách asi ani neverili. Po štyroch dňoch je to realita. Je to druhý najcennejší dres pretekov, takže je to obrovský úspech pre tím," povedal v cieli nedeľňajšej záverečnej etapy.

Bodovačku vyhral najmä vďaka svojej aktivite, v troch zo štyroch etáp s hromadným štartom sa predviedol v hlavnom úniku dňa a body zbieral na rýchlostných prémiách, z ktorých vyhral dokopy až päť. "Kto ma pozná vie, že nie som veľmi veľký špurtér. Ale tento rok sa trošku zmenili pravidlá bodovacej súťaže a bolo to v môj prospech. Ja som ten dres vyjazdil na prémiách a myslím si, že sa tak podaril aj cieľ organizátorov trochu zatraktívniť bodovaciu súťaž."

Haring je univerzálny cyklista, i keď najviac sa v kariére zameriava na tú horskú. Aj na Okolo Slovenska v podstate išiel v rámci tréningu. "Momentálne sa zameriavam na zbieranie bodov do olympijskej kvalifikácie v horskej. Sem som išiel v rámci nejakej prípravy, ale dostal som sa do správneho úniku a vyšlo to tak, ako to vyšlo."

Cieľ predstaviť sa na OH v Tokiu 2020 je prvoradý a tak vynechá aj tímovú časovku na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Innsbrucku, kam dostala Dukla pozvánku premiérovo v histórii. "Tímovú časovku určite nepôjdem, pretože koncom týždňa odlietam do Turecka na preteky cross-country kategórie C1, kde budem bojovať o ďalšie body do olympijskej kvalifikácie. Neviem, ako to bude s pretekmi jednotlivcov, to sa uvidí," povedal k svojej možnej účasti na MS.

Slovensko má momentálne podľa rebríčka UCI jedno miesto do Tokia. "Kvalifikácia sa začala v máji a pokračuje dva roky. Je trošku škoda, že tento rok zbieram body len ja a ďalší chalani sa tomu až nevenujú tak, ako by mohli, lebo je to obrovská príležitosť aj pre nich. Pevne verím, že sa nám to podarí, robíme všetko pre to a zatiaľ sme na dobrej ceste," dodal.