Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Velits sa v časovke z posledných priečok prebojoval k titulu

Peter Velits Foto: TASR

Novým majstrom Slovenska sa s časom 47:36 minút stal Peter Velits. Predbehol aj svojho brata a kolegu zo stajne Omega Pharma-Quick Step - Martina.

Púchov 21. júna (TASR) – Peter Velits sa vo štvrtok stal novým majstrom Slovenska v časovke na spoločných MSR a MČR v cestnej cyklistike. Pretekár stajne Omega Pharma-Quick Step zvládol trať dlhú 39 km v okolí Púchova za 47:36 minút a stal sa aj absolútnym víťazom. V boji o majstrovský dres SR zdolal svojho brata a tímového kolegu Martina (47:50) a tretieho Mateja Jurča z Whirpool-Author (49:24).

Český titul si premiérovo vybojoval Jan Bárta zo stajne NetApp, ktorý skončil časom 47:49 min v absolútnom poradí na druhej priečke. Vicemajstrom sa stal Zdeněk Štybar a bronz získal František Raboň (obaja Omega-Pharma).

Trať štvrtkovej časovky viedla z Púchova, cez Nimnicu do Považskej Bystrice a späť s dĺžkou 19,5 km, pričom pretekári absolvovali dve kolá. Profil bol rovinatý s jediným krátkym stúpaním.

Peter Velits štartoval medzi poslednými a prvé kolo zajazdil ako druhý najrýchlejší za 23:31 min, keď ho predbehol iba Bárta (23:28). Pretekár stajne Omega Pharma-Quick Step síce zajazdil na druhom okruhu až tretí najlepší čas, no jeho najväčší súper v boji o celkové prvenstvo bol až o 16 sekúnd pomalší a tak sa z triumfu tešil domáci jazdec.

"Mám veľkú radosť, ale na trati som nemal najlepšie pocity, navyše som nevedel ani medzičasy. Myslel som si, že to bude lepšie, ale našťastie to stačilo. No musím priznať, že som sa na trati trápil. Nebolo to ani tak teplo, predsa len sme išli už trochu neskôr, ale asi som si po Okolo Švajčiarska 'orazil' trochu viac ako som mal. Určite je však lepšie oddýchnuť si a ísť na Tour sviežejší. No som spokojný, s Martinom sme uspeli a to bol náš cieľ," uviedol pre TASR Peter Velits.

Velitsovci majú na spoločnom šampionáte ďalších dvoch kolegov zo stajne Omega Pharma-Quick Step Čechov Raboňa a Štybara a tímovú spoluprácu si naplánovali aj na nedeľňajšie preteky jednotlivcov. "Trať poznáme veľmi dobre. Preteky budú náročné a dosť taktické, no naša najväčšia výhoda je práve v tom, že tam budeme štyria a môžeme si pomáhať. Určite vymyslíme nejaký plán," dodal.

"Som rád, že po dvoch rokoch, keď som tomu bol blízko, mám titul. Ale aj tak ma mrzí, že som nevyhral. Spadla mi reťaz a musel som zastaviť a ručne ju vytiahnuť," citovala Bártu stránka roadcycling.cz.

Obhajca vlaňajšieho titulu Pavol Polievka zo stajne Trek KCK Oslany obsadil v slovenskom šampionáte siedmu priečku.

V časovke neštartovali bratia Peter a Juraj Saganovci, no obaja nebudú chýbať v nedeľňajších pretekoch jednotlivcov, v ktorých sa predstaví aj najväčšia česká hviezda Roman Kreuziger zo stajne Astana.

V kategórii do 23 rokov sa zo slovenského titulu tešil Johann Schwábik (50:55 min) pred Filipom Taragelom a Michaelom Kolářom. Majstrom Česka sa stal Jakub Novák.

Majstrovstvá SR:

Elite: 1. Peter Velits 47:36 min, 2. Martin Velits (obaja Omega Pharma-Quick Step) 47:50, 3. Matej Jurčo (Whirpool-Author) 49:24

U23: 1. Johann Schwábik (AŠK Inter Bratislava) 50:55, 2. Filip Taragel 51:14, 3. Michael Kolář (obaja Dukla Trenčín Trek) 52:21

Majstrovstvá ČR:

Elite: 1. Jan Bárta (NetApp) 47:49, 2. Zdeněk Štybar 48:15, 3. František Raboň (obaja Omega Pharma-Quick Step) 48:22

U23: 1. Jakub Novák (Trevigiani Dynamon Bottoli) 49:35 min, 2. Jozef Hošek (Whirpool-Author) 49:50, 3. Daniel Turek (TJ Favorit Brno) 50:17