Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Sagana na tróne vystriedal Kristoff, Kolář skončil na ME desiaty

Nórsky cyklista Alexander Kristoff Foto: TASR/AP

Na trati bola šestica slovenských cyklistov.

Herning 6. augusta (TASR) - Nórsky cyklista Alexander Kristoff sa stal v dánskom Herningu majstrom Európy v kategórii Elite muži. Na 240 km dlhej trati sa 30-ročný kmeňový jazdec Kaťuše presadil v nervóznom špurte pred Talianom Eliom Vivianim, bronz si vybojoval holandský pretekár Moreno Hofland. Spomedzi sexteta slovenských reprezentantov dosiahol najlepšie umiestnenie Michael Kolář, ktorý obsadil 10. priečku.

Pelotón absolvoval celkovo dvanásť 20-kilometrových okruhov v Herningu. Trať neobsahovala žiadne úskalia a relevantné stúpania, záver bol šitý na mieru pre špurtérov. V úvode sa "utrhla" trojica jazdcov, pelotón však ich náskok zlikvidoval. V ďalšom priebehu etapy dostal Erik Baška defekt a Kolář spadol po kontakte s francúzskym reprezentantom, obaja však pokračovali. Zato Filip Taragel a Marek Čanecký svoje úsilie vzdali. V nervóznom špurte sa presadil Kristoff, hoci Viviani sa na neho v cieli hneval, že ho vytlačil k bariére.

Kristoff nahradil na kontinentálnom tróne slovenského reprezentanta Petra Sagana, ktorý v Herningu neštartoval. "Z víťazstva mám obrovskú radosť. Prišiel som na tento šampionát s cieľom zabojovať o medailu, je skvelé, že sa mi podarilo vybojovať zlato. Čo sa týka záverečného špurtu, nemyslím si, že som Vivianiho zavrel. Nebola to moja chyba. Verím, že mi toto víťazstvo dodá chuť a motiváciu pred majstrovstvami sveta, ktoré sa konajú doma v Nórsku," uviedol Kristoff.

ME v cyklistike - muži Elite (Herning - Herning, 12 okruhov á 20 km, spolu 240 km):
1. Alexander Kristoff (Nór.) 5:41:10 h
2. Elia Viviani (Tal.)
3. Moreno Hofland (Hol.)
4. Pascal Ackermann (Nem.)
5. Luka Mezgec (Slov.) všetci rovnaký čas ako víťaz
6. Edward Theuns (Belg.)
7. Aksel Nömmela (Est.)
8. Ivan Garcia (Šp.)
9. Pawel Franczak (Poľ.)
10. Michael KOLÁŘ (SR) všetci +1 s