Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Sagan mal v prvej veľkej jarnej klasike smolu, zbrzdil ho pád súpera

Na archívnej snímke slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Preteky poznačilo viacero pádov ešte počas pretekov, do toho najväčšieho sa zamotal aj víťaz Demare, no otriasol sa a pokračoval ďalej.


San Remo 19. marca (TASR) - Francúzsky cyklista Arnaud Demare triumfoval v prvej veľkej jarnej klasike Miláno - San Remo. Jazdec stajne FDJ sa presadil v hromadnom špurte a 295 km dlhú trať zvládol za 6:54:45 hodín. Na druhej priečke sa umiestnil Ben Swift z Veľkej Británie a tretí skončil Belgičan Jürgen Roelandts. Jediný slovenský zástupca v pelotóne Peter Sagan mal dobre rozbehnuté preteky, no do špurtu sa nedostal, keďže tesne pred ním spadol jeden zo súperov a zablokoval ho. Nakoniec skončil na dvanástom mieste.

"Ako som vždy hovoril, Miláno - San Remo je nevypočítateľné a preto považujem za zbytočné hovoriť o svojich cieľoch dva-tri dni pred pretekmi. Išiel som naplno, spravil som maximum ako aj celý náš tím, no nevyšlo to," povedal Sagan.

As the first Monument of the season, the racing at the 107th Milano-Sanremo was always going to be fast and frenetic. In...

Posted by Tinkoff on 19. marec 2016

"Je to neuveriteľné. Sú dni ako tento, keď vám vyjde všetko napriek občasnej smole. Pre mňa to bol pád pred Cipressou. Dostal som sa cez Poggio a celý čas som sa cítil fantasticky. V podobných podmienkach som získal aj titul na MS v kategórii do 23 rokov, tiež som počas pretekov spadol. Som nadšený, že som vyhral Miláno - San Remo. Sú to naozaj veľké preteky, ktoré majú vyše storočnú históriu. Je to neskutočné, som nesmierne šťastný," povedal víťaz 107. edície prvého z piatich monumentov cyklistiky.

Organizátori museli počas pretekov pozmeniť plánovanú trasu, keďže na nej prišlo k zosuvom pôdy. Trať tak museli odkloniť na diaľnicu a natiahla sa o pár kilometrov na okrúhlych 300. O víťazovi sa rozhodovalo už tradične až na záverečných päťdesiatich kilometroch, na ktorých čakali na pelotón dva známe kopce Cipressa a Poggio.

Štrnásť km po štarte sa od hlavného balíka oddelila skupina jedenástich pretekárov, ktorí si onedlho vypracovali približne desaťminútový náskok. Pelotón si ich zozačiatku príliš nevšímal, do konca pretekov to bolo ešte veľmi ďaleko. Hlavné pole zvýšilo tempo až po 80 km a postupne ukrajovalo z náskoku unikajúcej jedenástky. Po 170 km sa scvrkol na päť minút a aj ďalej klesal. Tempo pelotónu sa výrazne zrýchlilo a 50 km pred cieľom strácal na vedúcich pretekárov pod dve minúty. Na čele udávali tempo jazdci Tinkoff a BMC.

Oba tímy mali vo svojom strede favoritov na triumf a veľkých rivalov - Slováka Petra Sagana a Belgičana Grega Van Avermaeta. Únik sa definitívne skončil asi 30 km pred cieľom pod výstupom na Cipressu. Na prvom kopci sa pelotón trochu preriedil, no neroztrhal. Na čelo si vyskočil Visconti, pridali sa k nemu ďalší štyria jazdci, ale ich náskok nebol dostatočný a na úpätí Poggia boli zase všetci spolu. Tesne pred vrcholom zaútočil Kwiatkowski a v zjazde si dokázal vytvoriť menší náskok. V stíhacej skupine boli jazdci Etixu, Nibali, Cancellara i Sagan a čoskoro ho dobehli. Necelých 500 m pred cieľom spadol na čele Kolumbijčan Gaviria a poriadne zamiešal kartami. Sagan sa mu síce vyhol, no stratil rýchlosť a v hromadnom špurte prišiel o šancu na triumf. Z neho sa nakoniec tešil Demare z FDJ, pre ktorého je to najväčšie víťazstvo v kariére.

"Keď zaútočil Fabian Cancellara, povedal som ostatným v skupine, že ak ho necháme odísť, bude po pretekoch. Myslím si, že som bol jediný, kto ho mohol dohnať. Potom sme vyrazili aj za Boassonom Hagenom s Gaviriom a Trentinom. Asi 400-500 metrov pred cieľom sa Gaviria otočil, aby videl skupinku, ktorá sa blížila zozadu, a spadol. To rozhodlo. Ledva som sa vyhol pádu, no stratil som toľko rýchlosti, že som sa v posledných 300 metroch už nedokázal dotiahnuť do čela. To je presne dôvod prečo, aj keď ste v excelentnej forme, nebudú preteky nikdy jednoduché," dodal Sagan pre oficiálnu stránku tímu Tinkoff.

Preteky poznačilo viacero pádov, do toho najväčšieho sa zamotal aj víťaz Demare, no otriasol sa a pokračoval ďalej. Dvadsaťštyriročný cyklista je prvým Francúzom, ktorý sa tešil z triumfu na Miláno - San Remo od roku 1995, keď sa to podarilo Laurentovi Jalabertovi.

výsledky Miláno - San Remo:
1. Arnaud Demare (Fr./FDJ) 6:54:45 h, 2. Ben Swift (V.Brit./Sky), 3. Jürgen Roelandts (Belg./Lotto Soudal), 4. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis), 5. Greg Van Avermaet (Belg./BMC), 6. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 7. Heinrich Haussler (Aus./IAM Cycling), 8. Filippo Pozzato (Tal./Southeast - Venezuela), 9. Sonny Colbrelli (Tal./Bardiani CSF), 10. Matteo Trentin (Tal./Etixx - Quick-Step)