Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Zúfalý Cavendish po Saganovom triumfe na MS: Stratil som zlato

Britský cyklista Mark Cavendish Foto: TASR/AP

Väčšina jazdcov by sa z druhého miesta na svetovom šampionáte tešila. Britský veterán Mark Cavendish však radosť zo zisku striebornej medaily na MS v cyklistike v katarskej Dauhe príliš nemal.

Dauha 17. októbra (TASR) - Väčšina jazdcov by sa z druhého miesta na svetovom šampionáte tešila. Britský veterán Mark Cavendish však radosť zo zisku striebornej medaily na MS v cyklistike v katarskej Dauhe príliš nemal. V záverečnom špurte nedeľňajších pretekoch elite nestačil vo finiši na Slováka Petra Sagana, ktorý suverénnym víťazstvom o dĺžku bicykla obhájil titul a naďalej tak bude nosiť dúhový dres pre svetového šampióna.

Cavendish na tlačovej konferencii po pretekoch priznal, že chyba úsudku ho obrala o najcennejší kov. Na rozdiel od Sagana si vybral v špurte ľavú stranu, kde však nastal pretlak jazdcov a skúsený Brit stratil cenné zlomky sekúnd. "Chcel som sa držať Sagana, chvíľu sa mi to aj darilo, ale potom sa trať predo mnou zablokovala. Chcel mi pomôcť (krajan Adam) Blythe, ale pre silný vietor sa to nedalo. Zavesil som sa na Toma Boonena, predstihol som ho, ale na Sagana to nestačilo. Som sklamaný. Necítim to tak, že som vyhral striebro ale tak, že som stratil zlato," vravel smutný Cavendish novinárom.



"Manxmanovi" v závere chýbal na pomoc jeho krajan Luke Rowe, ktorý dostal defekt a z vedúcej skupiny vypadol. "Škoda, ak by nás bolo viac, záver mohol vyzerať inak. Takto sme zostali len ja a Adam. On je výborný jazdec vo vetre, dával na mňa pozor a ja som tak nemusel ísť do žiadnych nebezpečných situácií. Len na konci nám to nevyšlo," pokračoval Cavendish.



Brit v tejto sezóne súťažil na ceste i na dráhe. Na MS v dráhovej cyklistike získal zlato v madisone, na Tour de France 2016 vyhral štyri etapy a na OH v Rio de Janeiro bral striebro v omniu. Na prípravu na cestný šampionát mal dva mesiace. "Nebolo to ľahké, ale dalo sa to zvládnuť. Príprava bola dobrá, hoci ju poznačila aj moja choroba. Dnes som sa na ceste cítil dobre, bol som nastavený na víťazstvo. Napokon z toho bolo striebro," konštatoval Cavendish.