Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Tréner slovenských cyklistov: Verili sme, že sa to skončí takto

Ján Valach Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ján Valach veril, že nedeľňajšie preteky s hromadným štartom elite sa rozhodnú v záverečnom špurte a preto sa príliš neobával únikov.

Bergen 24. septembra (TASR) - Opäť ušil správnu taktiku a tretí rok za sebou sa radoval z titulu cyklistického majstra sveta, ktorý v Bergene vybojoval Peter Sagan. Tréner slovenských cyklistov Ján Valach veril, že nedeľňajšie preteky s hromadným štartom elite sa rozhodnú v záverečnom špurte a preto sa príliš neobával únikov.

Niekdajší slovenský reprezentant je v Bergene už desať dní, najdlhšie z celej slovenskej výpravy, keďže ako športový riaditeľ Bora-Hansgrohe mal na starosti aj nemeckú stajňu v časovke družstiev. "Bolo to náročné, ja som tu už desať dní, chalani poprichádzali postupne. Prípravy na nedeľňajší vrchol však prebiehali dobre, to, čo sme si povedali, chalani splnili perfektne. Taktika a preteky sa vyvinuli tak, ako sme predpokladali," povedal pre TASR.

Sagan sa počas celých pretekov držal v hlavnej skupine, nevytŕčal, správal sa nenápadne, vyše šesť hodín ho nebolo vidieť. No v záverečných stovkách metrov vyrazil a vynikajúcim špurtom triumfoval. Stal sa prvým jazdcom v histórii, ktorý získal tretí titul za sebou v hromadných pretekoch na MS a zaradil sa medzi cyklistické legendy. "Vedeli sme, že musíme byť stále pripravení. Peter bol vždy tam, kde bolo treba, bol schovaný a nenápadný. Vedeli sme, že to budú nervy do posledných metrov a že to bude o trpezlivosti. Nakoniec zvíťazil Peter a my sme veľmi šťastní," pokračoval Valach.

V porovnaní s predchádzajúcimi dvoma titulmi mal staronový majster sveta oveľa väčšiu podporu na trati. Dvadsaťsedemročný pretekár sa mohol spoľahnúť na doterajších "majstrovských" kolegov brata Juraja Sagana a Michaela Kolářa, ku ktorým pribudli aj tretí spolujazdec zo stajne Bora-Hansgrohe Erik Baška a Marek Čanecký (Amplatz-BMC) s Patrikom Tyborom (Dukla Banská Bystrica). "Chalani odviedli v nedeľu skvelú robotu. Samozrejme, okrem tej na trati, boli aj veľká morálna podpora. Chcem im preto zagratulovať a poďakovať," uviedol Valach.

Organizátori pripravili na pelotón po príchode do Bergenu 11 okruhov dlhých 19,1 kilometra s tromi stúpaniami. Hlavné pole prišlo na Salmon Hill s dĺžkou 1,4 km a priemerným sklonom 6,5%. Hrozilo, že práve na ňom príde k rozhodujúcemu útoku. Valach sa však toho príliš neobával: "Ten kopec bol rýchly, dal sa tam spraviť útok, ale vedeli sme, že je to len na pár sekundový náskok a že sa to potom dá dobehnúť. Presne tak to v závere aj bolo, keď sa odtrhli Alaphilipe a Moscon. Vedeli, že to budú mať veľmi ťažké, ale išli do toho s veľkou nádejou a šancou. To je cyklistika. Majstrovstvá sveta sa rozhodujú v posledných metroch, tak to bolo vždy v uplynulých rokoch a aj teraz."

Peter Sagan ešte na sobotňajšej tlačovke vyhlásil, že ho niekoľko dní trápila choroba. V nedeľu však už bol pripravený. "V nedeľu sa už cítil dobre a čakali sme, ako mu sadne deň. Vždy si deň predtým povieme všetko a v deň pretekov je už pokoj a už nič neriešime, pretože by z toho boli zbytočné stresy," dodal Valach.

Z triumfu mal obrovskú radosť aj vedúci slovenskej výpravy a koordinátor cestnej cyklistiky Slovenského zväzu cyklistiky Martin Riška: "Peter jazdil prakticky počas celých pretekov schovaný a veľmi sa nevystrkoval. V závere však využil svoju schopnosť pohybovať sa v pelotóne a ťažil z toho. Podľa mňa mal práve on najväčšie šance na víťazstvo. Osobne som počítal s tým, že zvíťazí. Pred pretekmi panovala nervozita, no teraz ju vystriedala obrovská radosť. Je to fantastický úspech, no ako aj Peter v cieli povedal, všetko pokračuje ako doteraz."