Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Cyklista Peter Velits je tretí raz svetový šampión v tímovej časovke

Tím Bmc Racing sa teší zo zisku zlata v tímovej časovke na MS 2014 v španielskej Ponferrade. Foto: TASR/AP

Tímovú časovku mužov na Majstrovstvách sveta 2014 v Ponferrade vyhral BMC Racing Team, za ktorý jazdí Velits. Druhý slovenský zástupca na štarte Peter Sagan obsadil s Cannondaleom deviate miesto.

Ponferrada 21. septembra (TASR) - Slovenský cyklista Peter Velits v nedeľu skompletizoval zlatý hetrik v tímovej časovke na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Španielsku. Dvadsaťdeväťročný reprezentant získal svoje prvé dve medaily (2012, 2013) ešte v drese Omega Pharma Quick-Step, teraz sa tešil vo farbách BMC Racing.

BMC zvládlo 57,1 km dlhú trať v okolí mesta Ponferrada za 1:03:29,85 h. Na druhej priečke skončil austrálsky tím Orica GreenEdge (+31,84 s) a tretí boli obhajcovia trofeje z Quick-Stepu (+35,22 s).

Na snímke slovenský cyklista Peter Velits počas tlačovej konferencie pred odchodom na 101. ročník medzinárodných cyklistických etapových pretekov Tour de France, ktoré pôjde v drese BMC Racing Teamu.
Foto: TASR/Michal Svítok
Peter Velits sa tak stal prvým cyklistom, ktorý dosiahol tri zlaté medaily v tejto disciplíne v rade. Celkovo je to už jeho štvrtá medaila z MS. V roku 2007 sa stal majstrom sveta v pretekoch s hromadným štartom v kategórii do 23 rokov. "Cítim sa super. Človek si môže povedať, že je jediný na svete, takže som naozaj šťastný. Ale nebolo to len o mne, pričinil sa o to celý tím. Myslím, že sme predviedli super výkon a úplne si to zaslúžime. Trať mi sedela oveľa viac ako vlani vo Florencii, pretože bola trochu zvlnená a v tom sa cítim lepšie," povedal pre TASR Peter Velits.

Čerstvý trojnásobný majster sveta v tímovej časovke sa krátko po pretekoch odobral na menšiu oslavu s tímom. "Dá sa povedať, že to už prebieha, za chvíľu budeme mať večeru. Ale nemôžeme to nejako preháňať, veď už v stredu začína pre niektorých z tímu časovka a ja tiež zajtra skoro ráno cestujem domov," povedal P. Velits, ktorý sa vráti do dejiska šampionátu v piatok a zúčastní sa nedeľňajších pretekov s hromadným štartom.

Šestica BMC v zložení Austrálčan Rohan Dennis, Švajčiar Silvan Dillier, Taliani Daniel Oss a Manuel Quinziato, Američan Tejay van Garderen a Velits zvládla 57,1 km dlhú trať v okolí mesta Ponferrada za 1:03:29,85 h.


Na druhej priečke skončil austrálsky tím Orica GreenEdge (+31,84 s) a tretí boli obhajcovia trofeje z Quick-Stepu (+35,22 s).

"Sme majstri sveta, čo viac k tomu dodať. Boli sme od začiatku sebavedomí, išli sme dobre. Bola to zaujímavá trať s rovinami, technickými sekciami aj kopcami," uviedol Tejay van Garderen.

BMC Racing tím na trati časovky na MS 2014.
Foto: TASR/AP
Pretekári BMC išli od začiatku výborne a dosiahli najrýchlejší čas na prvom medzičase na 24. kilometri (25:16,30 min). Druhá Omega však zaostávala len o 46 stotín a tretí Sky o štyri sekundy. Na druhom medzičase (36,17 km) klesli jazdci BMC na tretiu priečku za Omegu a britský Sky (+8,61 s), no po výbornej tretej časti sa nakoniec tešili z triumfu. V závere mali nevýhodu cyklisti Omega Pharma Quick-Step, ktorým začalo silnejšie pršať.

Podľa Petra Velitsa to však nebolo rozhodujúce. "Dážď nerozhodol o výsledku, pretože sme počas všetkých medzičasov viedli, alebo sme boli na čele. My sme išli veľmi dobre, vyrovnane. Dážď len zväčšil tú stratu, ktorá bola nakoniec pol minúty, čo je dosť v porovnaní s minulými rokmi. Myslím si, že by sme aj tak vyhrali, aj keď rozdiel by bol možno len do desať sekúnd. Ale podľa mňa by sme vyhrali, pretože sme mali preteky veľmi dobre rozbehnuté a ani v závere sme nespravili žiadnu chybu," dodal pre TASR.

Druhý slovenský zástupca na štarte Peter Sagan obsadil so svojím Cannondaleom deviate miesto so stratou 1:28,56 min na víťaza.

Výsledky časovky tímov (Ponferrada - Ponferrada, 57,1 km):
1. BMC Racing (Peter VELITS) 1:03:29,85 min, 2. Orica +31,84 s, 3. Omega Pharma - Quick-Step +35,22, 4. Sky +37,29, 5. Tinkoff-Saxo +46,59, 6. Movistar +51,37, 7. Trek +1:01,47, 8. Giant +1:26,60, 9. Cannondale (Peter SAGAN) +1:28,56, 10. Garmin +1:44,80



Zlatá medaila je fantáziou, hovorí tréner
"Šampionát pre nás začal tradične. Peter dnes jasne potvrdil svoju výkonnosť a fakt, že je platnou súčasťou zlatého tímu už tretí raz po sebe, čo sa ešte nikomu nepodarilo. Sme šťastní a spokojní. Dúfali sme v medailu, ale zlatá je fantáziou. Dážď mohol aj nemusel rozhodnúť, ale kašlime na to. To je cyklistika, história sa nebude pýtať na to, či tam boli nejaké kvapky alebo nie. Nebolo to až také technické a nebezpečné, aby klzká vozovka páchala veľké škody. Dnes vyhrali najlepší," povedal pre cycling-info.sk tréner Slovákov v Ponferrade Ján Valach.

"Peter opäť ukázal, že je extratrieda v tejto disciplíne, ktorá je mimoriadne ťažká a vyžaduje si obrovskú výkonnosť. Časovku družstiev vždy vyhrávali najlepší tempári a vytrvalci. Dážď pridal súperom pár sekúnd, ale nemyslím si, že by to bolo až pol minúty. Dúfam, že tento úspech bude aj patrične medializovaný a zachytia ho kompetentní úradníci, ktorí titul majstra sveta v takejto obrovskej konkurencii pri slávnom športe akým je cestná cyklistika ignorujú. Titul získal s tímom, ale je Slovák a aj v televíznych prenosoch sme videli našu vlajku pri jeho mene, nehovoriac o medaile na jeho krku. Navyše, je historickým lídrom tejto disciplíny, čo je úžasné. Gratulujem do Španielska a držím palce našim chlapcom aj naďalej," uviedol pre portál prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.


Na trase bolo len pár kopčekov
Trasa tímovej časovky.
Foto: http://www.mundialciclismoponferrada.com
Organizátori pripravili pre tímovú časovku 57,1 km dlhú trať, ktorá viedla z centra Ponferrady cez mestečká La Martina, Posada del Bierzo, Carracedelo a Cacabelos späť do Ponferrady. Na pretekárov čakalo niekoľko menších kopčekov s celkovým stúpaním 386 metrov a maximálnym sklonom 10 percent. "Je to niečo medzi Valkenburgom a Florenciou, keďže Valkenburg bol dosť zvlnený a Florencia zase plochá. Pre mňa osobne je to zaujímavá trať, pretože sa stále mení. Keď som si to párkrát prešiel, tak si to už dokážem tak nejako v hlave rozdeliť, ktoré úseky po sebe nasledujú. Myslím si, že nám by to mohlo vyhovovať viac ako vlani vo Florencii," zhodnotil Velits ešte pred pretekmi.


Na trón tímovej časovky sa Velits dostal už po tretí raz v rade
Na snímke cyklisti belgického družstva Omega Pharma-Quick Step druhý zľava Peter Velits zo Slovenska sa tešia zo zisku zlatej medaily v časovke profesionálnych tímov Elite na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Toskánsku vo Florencii 22. septembra 2013. Belgické družstvo zvládlo 57,2 km dlhú trať v okolí Florencie za 1:04:16,81 h a o necelú sekundu odsunulo na druhú priečku austrálsky tím Orica-GreenEdge. Bronzové medaily získali jazdci britskej stajne Sky (+22,55 s).
Foto: TASR/AP
Peter Velits aj pod značkou BMC Racing tímu nadviazal na famózne úspechy z dvoch minulých majstrovstiev sveta. U svojho bývalého zamestnávateľa Omega Pharma Quick-Step sa totiž v tímovej časovke na majstrovstvách sveta už dvakrát (vo Valkenburgu 2012 a Florencii 2013) tešil z triumfu.

Dramatický dojazd víťazov na minuloročných MS: