Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Začínajú sa majstrovstvá ČR a SR v cestnej cyklistike. Príde aj Sagan

Peter Sagan Foto: TASR/AP

Českí pretekári budú okrem majstrovských vavrínov bojovať aj o miestenky na olympijské hry do Rio de Janeiro.

Kyjov 23. júna (TASR) - Už tento štvrtok odštartujú v moravskom Kyjove spoločné majstrovstvá Česka a Slovenska v cestnej cyklistike. V hlavnej kategórii bude slovenský titul obhajovať Peter Sagan, ktorý môže získať už šiesty primát v rade. Českí pretekári budú okrem majstrovských vavrínov bojovať aj o miestenky na olympijské hry do Rio de Janeiro.

Peter Sagan získal vlani double, keď si k titulu v časovke vybojoval aj piate prvenstvo v rade v pretekoch s hromadným štartom. Pravda, podujatie sa konalo v jeho rodnej Žiline, a tak sa chcel predviesť svojim krajanom čo najviac. Tento rok sa vrátil k svojmu tradičnejšiemu modelu a predstaví sa iba na nedeľňajšom vrchole šampionátu. Spolu s ním pricestujú na Moravu aj ďalší traja spolujazdci z profitímu Tinkoff - brat Juraj, Erik Baška a Michael Kolář. Posledný menovaný bude ako jediný slovenský zástupca ruskej stajne štartovať aj v časovke.

V súboji s chronometrom mu budú najviac konkurovať asi Marek Čanecký a pretekári jediného kontinentálneho tímu v SR Dukly Banská Bystrica skúsený Maroš Kováč či Patrik Tybor. "Očakávam, že v časovke elite budú najväčší favoriti z našich práve pretekári Dukly Banská Bystrica," povedal pre TASR prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Všetky časovky sú na programe vo štvrtok 23. júna so štartom i cieľom v Hodoníne. Ako prvé odštartujú o 9.30 h juniorky, ktoré čaká 16 km dlhý okruh, juniori a ženy si odkrútia 24-kilometrovú trať. Hlavná kategória mužov elite a U23 odštartuje o 15.30 h a pretekári sa popasujú s dlhým až 50-kilometrovým okruhom s tromi stúpaniami.

Náročná bude aj trať pretekov s hromadným štartom. Juniori, juniorky a ženy absolvujú preteky v sobotu, v nedeľu sa dostanú na rad muži. Na cyklistov čaká deväť okruhov so štartom a cieľom v Kyjove a celkovou dĺžkou 185,4 km. Každý okruh má dve stúpania - kopec do Strážovíc (1,5 km, 100 m prevýšenie) a Věteřov (2,5 km, 150 m prevýšenie), dokopy teda čaká pretekárov 18 stúpaní. Štart je na pláne už o 8.00 h ráno, keďže organizátori sa prispôsobili televíznemu vysielaniu. Na rovnakej trati sa uskutočnil šampionát aj v roku 2010.

Peter Sagan bude obhajovať titul a patrí k najväčším favoritom. Privara taktiež verí v triumf tohto priezviska, ale uprednostňuje iné krstné meno. "Opäť bude favorit Peter Sagan, ale tento rok je možné, že vyhrá jeho brat Juraj. Má vynikajúcu sezónu, vyšli mu preteky Paríž - Roubaix i Okolo Švajčiarska, kde dokončoval veľmi ťažké etapy a to tam hlavne pomáhal ostatným. Peťa Sagana si budú všetci strážiť. Naviaže na seba súperov a práve to by mohol využiť Juraj. Buď v úniku, alebo v samom závere. Môže sa stať také prekvapenie, že vyhrá Sagan, ale nie Peter. Ja by som mu to želal, aby mohol aj on jazdiť v majstrovskom drese," povedal pre TASR. Na podujatí by mali chýbať bratia Peter a Martin Velitsovci.

Pre domácich pretekárov bude mať spoločný šampionát špeciálnu príchuť, keďže je vyhlásený ako nominačný na olympijské hry. V hre sú dokopy štyri miestenky. "Aj my sme mohli mať niečo podobné, ak by Petra Sagana na vlaňajšej Vuelte nezrazila motorka. Ak by vyhral tú etapu, vo svetovom rebríčku by sme skončili pätnásti a nie na 16. mieste, čo znamená štyri namiesto jednej miestenky na olympiádu," dodal Privara.


program spoločných MSR a MČR 2016:

23. štvrtok - časovka jednotlivcov - 9.30 h juniorky na 16 km, 10.30 juniori na 24 km, 11.30 ženy na 24 km, 15.30 muži elite a U23 na 50 km

25. sobota - preteky jednotlivcov s hromadným štartom - 14.00 juniori na 124 km (6 okruhov), 14.05 ženy a juniorky na 103 km (5 okruhov)

26. nedeľa - preteky jednotlivcov s hromadným štartom - 8.00 h muži elite a U23