Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Šport

Majkov triumf v 5. etape Okolo Poľska, P. Velits 17.

Na snímke víťaz 5. etapy 71. ročníka cyklistických pretekov Okolo Poľska zo Zakopaného na Štrbské Pleso Rafal Majka (vpravo) z týmu Tinkoff Saxo na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 7. augusta 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Cyklisti prešli približne o 14.30 h na slovenské územie.

Štrbské Pleso 7. augusta (TASR) - Poliak Rafal Majka sa stal víťazom 5. etapy na cyklistických pretekoch Okolo Poľska. Jazdec tímu Tinkoff-Saxo zaútočil v posledných metroch cieľového stúpania 190-kilometrovej trate zo Zakopaného na Štrbské Pleso a v priebežnej klasifikácii stráca len jednu sekundu na Čecha Petra Vakoča. Slovák Peter Velits z BMC finišoval na 17. priečke v rovnakom čase ako víťaz. V boji o žlté tričko poskočil na 8. miesto, na Vakoča stráca 11 sekúnd.

Na Slovensko vôbec po prvýkrát v histórii zavítali preteky najprestížnejšieho cyklistického seriálu World Tour. "Výkonnostne boli niektorí cyklisti lepší ako ja, no došiel som bez sekundovej straty. Uvidíme čo prinesie zajtrajšok, bude tam časovka, čiže prvá desiatka by mohla byť na konci pretekov reálna," uviedol tesne po pretekoch P. Velits.

Jeho brat Martin, ktorý jazdí za Omega Pharma - Quick-Step, prišiel do cieľa na 88. priečke a celkovo mu patrí 73. pozícia. Na tímového kolegu a vedúceho Vakoča stráca 9:37 min. "Druhýkrát sa na Štrbské Pleso išlo veľmi rýchlo a tam som stratil kontakt na pelotón. Potom sme sa tímoví kolegovia zišli v jednej skupine a spolu išli hore," povedal M. Velits.

Cyklisti prešli približne o 14.30 h na slovenské územie, ktoré prvýkrát hostilo profesionálnych jazdcov v rámci pretekov kategórie World Tour. Od obce Suchá Hora následne pokračovali popri Liptovskej Mare až na záverečné stúpanie, ktoré malo cieľ na Štrbskom Plese.

V piatok je na programe predposledná 6. etapa, 174 kilometrov dlhá horská trasa odštartuje z poľskej Bukoviny a cieľ bude v Bukowine Tatrzanskej.

Velitsovci si užívali 5. etapu, potešilo ich množstvo fanúšikov

Na snímke slovenský cyklista Peter Velits z tímu BMC racing tesne po dojazde do cieľa piatej etapy 71. ročníka cyklistických pretekov Okolo Poľska zo Zakopaného na Štrbské Pleso (190 km) vo štvrtok 7. augusta 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Bratia Peter a Martin Velitsovci sa tešili v rámci pretekov Okolo Poľska predovšetkým na 5. etapu. Prvýkrát v histórii totiž v rámci cyklistického seriálu World Tour končila na území Slovenska. Do cieľa na Štrbskom Plese dorazil lepší zo súrodeneckého dua Peter, ktorý si sedemnástim miestom udržal kontakt s pretekárskou špičkou.

"Nohy po piatej etape nie sú najhoršie, no nie sú už úplne čerstvé, aby som v posledných dvoch etapách lietal. Záver pretekov bol dosť rýchly a cyklistické pole sa dosť potrhalo. Necítim sa zle, išlo sa mi dobre i v predchádzajúcich štyroch etapách a vyskúšam zaútočiť na prvú desiatku. Ak by sa mi to podarilo, bolo by to super. Nechcel som teda nič vymýšľať, keďže i záver bol dosť rýchly," uviedol priebežne ôsmy muž v celkovom poradí P. Velits.

Piata etapa odštartovala na poľskom území v Zakopanom, no po polhodine sa už presťahovala na Slovensko, kde pokračovala cez Oravu, Liptov, Tatranskú Štrbu až do cieľa umiestnenom na Štrbskom Plese. "Bol by som za to, ak by sa táto etapa zopakovala. Neviem, či je to reálne, ale dúfam, že organizátori uvidia, že sa to urobilo dobre. Slovenská časť organizácie bola veľmi úspešná, no viem, že takéto niečo sa môže stať asi raz za niekoľko desaťročí," konštatoval P. Velits.

Horská etapa v sebe zahŕňala päť vrchárskych prémií, v ktorých sa darilo predovšetkým Maciejovi Paterskému. Pretekárom však neprialo počasie, keďže sa naplnili daždivé predpovede a aj z tohto dôvodu nedošlo ani k plánovanému úniku slovenských dvojičiek. "Celú tour nám pršalo, už sme si zvykli, vôbec nám to však nevadilo, pretože ľudia boli fantastickí. Martin nemohol skúšať vôbec nič, keďže majú v tíme jazdca so žltým tričkom," zamyslel sa P. Velits.

Slovenskí cyklisti sa chceli predviesť pred domácimi fanúšikmi, ktorí sa popri trati zbiehali už od jednej hodiny popoludní. Mnohí z nich si pred uzatvorením trate vyskúšali horský výstup i na vlastných bicykloch, na ktorých mierili do cieľa etapy. "Bolo to super, najmä v závere pretekov, ale v podstate na celom kopci bol niekto. V cieli boli davy porovnateľné s Tour de France a bolo to naozaj niečo super. Mal som zimomriavky, predovšetkým, keď ľudia kričali meno Velits. Stálo to za tie štyri etapy," nešetril slovami chvály P. Velits na adresu fanúšikov, ktorí neváhali mená oboch bratov vypísať i na cesty. "Človek sa cítil na týchto pretekoch ako nejaký TOP-favorit, stále počul svoje meno, teda naozaj to bolo krásne a budem na to pozitívne spomínať," doplnil brat Martin.
.
Peter štartoval na nedávno skončených pretekoch Tour de France, kde obsadil konečné 27. miesto, napriek tomu sa rozhodol štartovať aj v Poľsku a premiérovo i na Slovensku. Jeho brat Martin sa na prestížnych pretekoch vo Francúzsku nepredstavil a počas piatej etapy Okolo Poľska bolo jeho úlohou predovšetkým pomáhať držiteľovi žltého trička, českému tímovému kolegovi Petrovi Vakočovi. "Budem si na tieto preteky pamätať ako na historickú udalosť, keďže išlo o prvé tour-preteky na Slovensku. K vzostupu slovenskej cyklistiky je to ďalší stupienok," dodal člen tímu Omega Pharma - Quick-Step.

výsledky
5. etapa, Zakopane - Štrbské pleso (190 km):
1. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff-Saxo) 4:30:38 h., 2. Benat Intxausti (Šp./Movistar), 3. Jon Izaguirre (Šp./Movistar), 4. Gianluca Brambilla (Tal./Omega Pharma - Quick-Step), 5. WarrenBarguil (Fr./Giant-Shimano), 6. Samuel Sanchez (Šp./BMC Racing), 7. Davide Formolo (Tal./Cannondale), 8. Lars Petter Nordhaug (Nór./Belkin), 9. Andrey Amador (Kos./Movistar), 10. Przemyslaw Niemiec (Poľ./Lampre-Merida) ... 17. Peter VELITS (SR/BMC), 88. Martin VELITS (SR/Omega Pharma - Quick-Step) - všetci rovnaký čas ako víťaz

priebežná klasifikácia po 5. etape: 1 . Petr Vakoč (ČR/Omega Pharma - Quick-Step) 25:05:28 h., 2. Majka +1 s., 3. Intxausti +5, 4. Izaguirre +7, 5. Formolo, 6. Giampaolo Caruso (Tal./Kaťuša), 7. Marek Rutkiewicz (Poľ./CCC), 8. Peter VELITS, 9. Amador, 10. Robert Gesink (Hol./Belkin) - všetci +11 s ... 73. Martin VELITS + 9,37 min