Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Peťa Velitsa čaká doma oddych: Do pretekania je ešte veľa času

Na snímke slovenský cyklista Martin Velits, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Peter Velits absolvoval zákrok minulý týždeň v Londýne, kde sa o neho staral špecialista, ktorého odporučili lekári tímu BMC.

Bratislava/Londýn 8. apríla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Velits sa v stredu v noci vráti na Slovensko z Londýna, kde absolvoval úspešnú operáciu artérie v ľavej nohe. Podľa vlastných slov ho v najbližších dňoch čaká oddych a na tréning bude môcť pomýšľať približne o šesť týždňov.

"Stále je to celkom bolestivé a ťažšie sa mi chodí. Po návrate nebudem veľmi mobilný, takže stále budem doma a asi sa ani príliš ďaleko od domu nevzdialim. Je to však podstatne lepšie, bolesti sú menšie, ako boli priamo po operácií. Určite je vidieť progres, no ešte pár dní potrvá, kým budem môcť povedať, že je všetko za mnou," opísal pre TASR svoje pocity P. Velits. Voľný čas mu tak budú vypĺňať najmä prechádzky. "Rehabilitácia bude v podstate len o tom, že to nechám samé sa zhojiť a vrátiť do normálu. Jediné, čo teraz musím robiť, sú menšie prechádzky, aby bola noha trochu zaťažovaná. Na druhej strane to nesmiem preháňať, lebo tým pádom by som nohu preťažil. Musím nájsť medzi tým nejaký balans, inak nemám žiadne špeciálne obmedzenia. Ďalší krok bude kontrola po šiestich týždňoch. No a potom opäť môžem začať jazdiť, do pretekania je však ešte veľa času."

Peter Velits absolvoval zákrok minulý týždeň v Londýne, kde sa o neho staral špecialista, ktorého odporučili lekári tímu BMC. Na Slovensku už bude fungovať bez lekárskeho dohľadu. "Lekárov už nie je treba, v podstate ma teraz púšťajú z Londýna, lebo sú si istí, že všetko je tak, ako má byť. Jedine v prípade problémov by som sa na nich obrátil. Keď sa ale nič špeciálne nestane, čo by sa ani nemalo, tak ako som povedal, malo by sa to samé doliečiť," pokračoval P. Velits, ktorý si pochvaľoval starostlivosť v britskej metropole. "Lekár, ktorý ma operoval, je tiež cyklista. Zameriava sa špeciálne na tieto operácie, ktorú tiež mne robil a aj preto som vlastne išiel práve do Londýna. Rovnako aj tímoví lekári s ním mali dobré skúsenosti. Bol veľmi nápomocný a starostlivosť v nemocnici bola veľmi dobrá. Všetko prebiehalo bez komplikácií, bol som spokojný. Človek je však rád, že ide domov, pretože byť týždeň v nemocnici, nie je úplne najlepší pocit," priznal 30-ročný cyklista.

Trojnásobný majster sveta v tímovej časovke začal problémy pociťovať v decembri a definitívnu diagnózu stanovilo januárové vyšetrenie v Anglicku. Napokon nemal inú možnosť, ako riešiť stupňujúce sa komplikácie operačným zákrokom. Navyše zdravotné problémy trápili aj jeho brata-dvojča Martina, ktorý podstúpil operáciu kľúčnej kosti. "U neho prebehlo všetko bez problémov, chvíľu ešte bude musieť počkať a asi o týždeň bude môcť začať jazdiť. Chce ísť na májových pretekoch Okolo Kalifornie, čo je veľmi reálne. Aspoň tak to spomínal. Uvidíme, ako sa dostane do formy a tiež čo povie jeho tím, no chcel by stihnúť Kaliforniu," dodal P. Velits.