Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Ušlo mu to iba o chlp: Sagan skončil na Miláno - San Remo druhý

Slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

Dvojnásobného majstra sveta v záverečnom špurte 291-kilometrovej trate prvej z tzv. monumentálnych klasík pokoril Poliak Michal Kwiatkowski. Tretí skončil Francúz Julian Alaphilippe.

San Remo 18. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval na druhej priečke sobotňajších pretekov Miláno - San Remo. Dvojnásobného majstra sveta v záverečnom špurte 291-kilometrovej trate prvej z tzv. monumentálnych klasík tesne pokoril Poliak Michal Kwiatkowski. Tretí skončil Francúz Julian Alaphilippe.

Vpredu 108. ročníka sa dlho držal desaťčlenný únik, nevypracoval si však dostatočný náskok, najprv z neho odpadli dvaja cyklisti a zvyšok dostihol pelotón približne 27 km pred cieľom. Sagan sa takmer 100 km pred páskou nakrátko ocitol za hlavnou skupinou, ale pohodlne sa vrátil naspäť za pomoci troch tímových kolegov vrátane brata Juraja. V klesaní z Cipressy mal nositeľ dúhového dresu dobrú pozíciu, ktorú si aj bez podpory Bora-Hansgrohe udržal v ďalšom dôležitom stúpaní na Poggio a zaútočil v jeho závere 6,3 km pred cieľom.



Blízko pred horizontom sa k Slovákovi pripojili Alaphilippe (Quick-Step Floors) a Kwiatkowski (Sky) a trojica sa od pelotónu odpútala natoľko, že o víťazovi sa rozhodovalo medzi ňou. Sagan nastúpil ako prvý, ale na páske ho predsunutím kolesa tesne zdolal Kwiatkowski.

Sagan bol vlani na Miláno - San Remo dvanásty, druhé miesto obsadil aj v roku 2013. V tejto sezóne zvíťazil na klasike Kuurne-Brusel-Kuurne a na pretekoch Tirreno-Adriatico získal dve etapové prvenstvá. "Sagan v závere možno až príliš dôveroval svojim silám. Nie sme však nespokojní, boli to úžasné preteky," uviedol šéf Bora-Hansgrohe Ralph Denk pre agentúru DPA.

Dvadsaťšesťročný Kwiatkowski dosiahol jeden z najväčších úspechov svojej kariéry, v roku 2014 sa stal majstrom sveta. "Po ročníkoch 2013 a 2014, keď som nemal šťastie, je pocit z víťazstva na Miláno - San Remo neuveriteľný. Ďakujem mojim tímovým kolegom, odviedli neskutočnú robotu. Neočakával som, že Sagan zaútočí na Poggio, na čele udržal vysokú rýchlosť. Sústredil som sa výlučne na môj špurt, nedokážem uveriť, že som zdolal Sagana," citoval Poliaka portál cyclingnews.com.

Výsledky cyklistických pretekov Miláno - San Remo (291 km):

1. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) 7:08:39 h, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 3. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša-Alpecin), 5. Fernando Gaviria (Kol./Quick-Step Floors), 6. Arnaud Demare (Fr./FDJ), 7. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo), 8. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis, Solutions Credits), 9. Elia Viviani (Tal./Sky), 10. Caleb Ewan (Aus./Orica-Scott) všetci +5 s, ... 113. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +5:24 min