Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

VIDEO: Kwiatkowski zdolal Sagana vo finiši klasiky E3 Harelbeke

Na snímke v strede slovenský cyklista Peter Sagan (Tinkoff) Foto: TASR/AP

Starší brat Petra Sagana Juraj skončil v piatok na 71. mieste.

Harelbeke 25. marca (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan si v tejto sezóne pripísal na konto ďalšie druhé miesto. V piatok ho vo finiši 59. ročníka belgickej klasiky E3 Harelbeke zdolal Poliak Michal Kwiatkowski z tímu Sky.



Úradujúci majster sveta Sagan tak nezopakoval triumf na tomto podujatí z roku 2014 a naďalej čaká na prvé víťazstvo v tomto roku. Na 206,4 km dlhej trati s množstvom "mačacích hláv" sa v dúhovom drese jazdiaci člen tímu Tinkoff spolu s Kwiatkowskim odpútali asi 30 km pred cieľom od vedúcej skupiny a rozdali si to v priamom súboji o víťazstvo. Poliak záver zvládol lepšie, keď nastúpil 200 m pred cieľom ako prvý a Sagana jasne zdolal. Tretie miesto patrí britskému tímovému kolegovi víťaza Ianovi Stannardovi. Starší brat Petra Sagana Juraj skončil v piatok na 71. mieste.

Je to môj údel

"Dlho sme pracovali spolu, ale v závere som už nemal sily. Michal bol lepší," priznal Peter Sagan v cieli. "V závere pretekov ako sú tieto je všetko inak. Dnes som atakoval, veľa pracoval. Nešlo sa mi super, ale ani úplne zle. Na posledných dvoch kilometroch som z rádia počul: 'Musíš ťahať, musíš ťahať, všetci sa blížia'. Tak som šliapal a v závere mi odišli nohy. Asi sa so mnou zle spolupracuje, takže som sa vpredu zničil sám a v závere som už nemal nohy na to, aby som špurtoval. Je to asi môj údel, veď kto má viac druhých miest ako ja? Je čas začať víťaziť."




Cyklisti odštartovali v piatok za sprísnených bezpečnostných opatrení po teroristických útokoch v Bruseli. Prvý únik prišiel po 46 kilometroch. Postupne sa do neho zapojilo osem pretekárov, ktorým sa podarilo vybudovať päťminútový náskok, Ten sa však po druhom z celkovo pätnástich stúpaní scvrkol na tri minúty.

Na ťažkom Taaienbergu sa z pelotónu odčlenila desiatka, ktorá šliapla do pedálov a únik zlikvidovala. Do skupiny, ktorej tempo diktoval Etixx a od pelotónu ju delila minúta, sa podarilo pripojiť P. Saganovi s ďalšími jazdcami. Problémy odsunuli do pelotónu Fabiana Cancellaru (Trek), Švajčiar sa však nevzdal a na Eikenbergu odštartoval stíhanie.

Selekcia na Paterbergu dostala dopredu P. Sagana s ďalšími desiatimi pretekármi. Slovák potom atakoval na "mačacích hlavách" Oude Kwaremontu a chvíľu pokračoval s Nikim Terpstrom (Etixx-Quickstep) a Larsom Boomom (Astana). Tridsať kilometrov pred cieľom dotiahol Cancellara stíhanie do úspešného konca a k skupine na čele v zložení Terpstra, P. Sagan, Boom, Kwiatkowski, Stannard, Daniel Oss (BMC), Sep Vanmarcke (LottoNl-Jumbo), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), sa pripojil spolu so Zdeňkom Štybarom (Etixx-QuickStep) a ďalšími pretekármi.





Na predposlednom kopci Karnemelkbeekstraate P. Sagan opäť zaútočil a s Poliakom Kwiatkowskim si postupne vybudovali náskok viac ako 30 sekúnd. Prenasledovaniu dvojice velili Terpstra a Štybar z Etixxu, spolu s Jasperom Stuyvenom (Trek). Skupina sa pomaly približovala, no na zlikvidovanie úniku bolo neskoro. Kwiatkovski číhal za P. Saganom a čakal na svoju príležitosť. Dvesto metrov pred cieľom vystúpil z tieňa, začal šprintovať a uchmatol víťazstvo.

Musel som zaútočiť skôr

"Vedel som, že Peter je silný v špurte a tak som sa musel pokúsiť zaútočiť skôr. Nastúpil som, keď to ešte nečakal a vyšlo to. Nepozeral som sa dozadu, išiel som na plný plyn do cieľa. V tíme Sky sa cítim skvele a v klasike som dosiahol viac ako som si vôbec vysníval," povedal víťaz a bývalý majster sveta Kwiatkowski.



E3 Harelbeke (206,4 km):

1. Michal Kwiatkowski (Poľ./ Sky) 4:55:18 h
2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) +3 s
3. Ian Stannard (V. Brit./Sky) +11


4. Fabian Cancellara (Švajč./Trek-Segafredo)
5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)
6. Lars Boom (Hol./Astana)
7. Tiesj Benoot (Belg./Lotto Soudal)
8. Sep Vanmarcke (Belg./LottoNl-Jumbo)
9. Jean-Pierre Drucker (Lux./BMC)
10. Daniel Oss (Tal./BMC) všetci rovnaký čas
.....
71. Juraj SAGAN (SR/Tinkoff) +8:59 min