Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Froome po štvrtom triumfe: Bol môj najťažší

Britský cyklista Chris Froome z tímu Sky sa teší na pódiu z obhajoby celkového triumfu na 104. ročníku slávnych cyklistických pretekov Tour de France v Paríži v nedeľu 23. júla 2017. Foto: TASR/AP

Kým vlani vyhral s vyše štvorminútovým náskokom pred Romainom Bardetom, teraz zdolal druhého Rigoberta Urana o 54 sekúnd.


Paríž 23. júla (TASR) - Chris Froome sa v nedeľu štvrtýkrát v kariére a tretíkrát za sebou stal víťazom najslávnejších cyklistických pretekov sveta. Tour de France ovládol s najtesnejším náskokom zo všetkých svojich pokusov a po triumfálnom príchode do Paríža priznal, že tento rok sa musel na žlté tričko nadrieť najviac.

"Je to skutočne úžasný pocit. Po tých dlhých a ťažkých troch týždňoch si to naozaj veľmi užívam, je to pre mňa obrovská odmena aj úľava. Už som sa veľmi tešil na manželku a syna. Na tejto Tour bola každá etapa iná, každá unikátna a na každej sa odohrali zaujímavé momenty. Bolo to najťažšie víťazstvo," povedal.

Tridsaťdvaročný pretekár sa opäť mohol spoľahnúť na veľmi silný a vynikajúco fungujúci tím Sky, najviac na Michala Kwiatkowského a v záveroch kopcov na Mikela Landu. V poslednom týždni však ukázal, že na Tour sa výborne pripravil. Sám dokázal likvidovať nástupy svojich súperov, nebál sa útočiť a svoju silu potvrdil v sobotu, keď obsadil 3. miesto v časovke, zvýšil svoj náskok na čele a zvládol tak aj poslednú prekážku na ceste za vytúženým triumfom.

Kým vlani vyhral s vyše štvorminútovým náskokom pred Romainom Bardetom, teraz zdolal druhého Rigoberta Urana o 54 sekúnd. Prvýkrát sa stal celkovým víťazom bez toho, že by na pretekoch získal etapový triumf. Dokonca to bolo jeho prvé víťazstvo v sezóne. Do žltého dresu sa prvýkrát obliekol v 5. etape, prvej horskej s cieľom na La Planche des Belles Filles. Síce oň prišiel v 12. etape, keď mu ho zobral Talian Fabio Aru z Astany, no o dve neskôr jazdil v žltom opäť Froome. V ďalších etapách ho už nikto z favoritov na celkové poradie nedokázal ohroziť.

"Bola to doteraz moja najťažšia Tour. Chcem sa poďakovať všetkým pretekárom za ich férovosť. Spolu tvrdo bojujeme, spolu aj trpíme. Zároveň sa chcem poďakovať mojim tímovým kolegom za ich odhodlanie a vášeň, ktorú ukázali. Toto víťazstvo chcem venovať mojej rodine. Vaša láska a podpora mi dovolili dokázať toto všetko," povedal na stupni víťazov na Elyzejských poliach.

Zároveň sa vo francúzštine poďakoval fanúšikom. "Chcem sa poďakovať francúzskym fanúšikom, ďakujem vám za vaše privítanie a za vašu štedrosť. Pred viac ako 100 rokmi ste vytvorili tieto krásne preteky. Vaša vášeň pre ne je skutočne špeciálna. Zamiloval som sa do týchto pretekov," pokračoval.

Froome sa v historickom poradí viacnásobných víťazov Tour de France dostal na piate miesto. Pred ním je už len kvarteto legiend Jacques Anquetil (Fr.), Eddy Merckx (Belg.), Bernard Hinault (Fr.) a Miguel Indurain (Šp.), ktorí vyhrali slávnu Tour päťkrát. Na otázku, či si trúfa aj na vyrovnanie ich rekordu, odpovedal: "Piaty triumf je ešte veľmi ďaleko. Teraz si musím užiť, že som štyrikrát zvíťazil a je pre mňa veľká česť, že môžem byť medzi týmito velikánmi cyklistiky. Mám pred nimi veľký rešpekt."