Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Dominátor Nibali opäť zažiaril, vyhral aj 18.etapu Tour de France

Taliansky cyklista Vincenzo Nibali sa teší z triumfu v 18. etape TdF Foto: TASR/AP

Talian dosiahol svoje štvrté etapové víťazstvo na 101. ročníku prestížnych cyklistických pretekoch.

Hautacam 24. júla (TASR) - Víťazom štvrtkovej 18. etapy pretekov Tour de France sa stal taliansky cyklista Vincenzo Nibali, ktorý tak potvrdil svoju dominanciu na 101. ročníku slávneho podujatia a opäť zvýšil náskok pred svojimi prenasledovateľmi. Jazdec stajne Astana dosiahol na 145,5-kilometrovej trati z Pau do Hautacamu čas 4:04:17 h a zároveň aj svoje štvrté etapové víťazstvo.

Líder priebežného poradia sa presadil na výstupe na záverečnú horskú prémiu Montee du Hautacam a do cieľa poslednej horskej etapy v tohtoročnej edícii podujatia prišiel s vyše minútovým náskokom pred druhým Francúzom Thibautom Pinotom. Na tretej priečke finišoval Poliak Rafal Majka.

Veľký náskok

Cyklisti španielskeho tímu Moviestar jazdia v pelotóne za vedúcim pretekárom v priebežnom poradí Talianom Vincenzom Nibalim z tímu Astana, počas 18. etapy 101. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Pau do Hautacam 24. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Nibali tak má veľký náskok pred sobotňajšou časovkou na 54 km a zároveň aj veľkú šancu prvýkrát v kariére získať celkové prvenstvo na Tour de France.

Ak sa mu to podarí, stane sa len šiestym cyklistom v histórii, ktorý vyhral všetky tri "Grand Tours". Celkové prvenstvo na domácom Giro d'Italia dosiahol vlani, na španielskej Vuelte triumfoval v roku 2010.

Dvadsaťdeväťročný Talian má na čele celkovej klasifikácie náskok 7:10 minút pred druhým Pinotom. Na tretej priečke figuruje ďalší francúzsky pretekár Jean-Christophe Peraud (+7:23 min). Doterajšiemu druhému mužovi poradia Alejandrovi Valverdemu zo Španielska sa vo štvrtok príliš nedarilo, do cieľa prišiel s dvojminútovou stratou na 10. mieste a v celkovom hodnotení sa prepadol na štvrté miesto (+7:25).

"Pracovali sme, aby sme kontrolovali pretekárov v úniku. Cítil som sa veľmi dobre, no nepamätal som si, že záverečná časť stúpania je taká ťažká," povedal v cieli Nibali. "Vincenzo chcel všetkým ukázať, že je boss. Gratulujem celému tímu," povedal manažér Astany Alexander Vinokourov.

"Som veľmi, veľmi unavený. Išiel som až na svoj limit. Ak budem mať v časovke dobré nohy, môžem opäť získať druhé miesto," uviedol Valverde.

Už istým víťazom bodkovaného dresu pre víťaza súťaže vrchárov sa stal Poliak Majka, ktorý má na konte 181 bodov. Druhý Nibali na neho stráca 13 bodov.

Slovákom sa nedarilo

Holanďan Bauke Mollema (vľavo v popredí) z tímu Belkin, Slovák Peter Velits (vpravo) z BMC Racing počas 17. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorá merala 125 kilometrov a viedla z Saint-Gaudens do Saint-Lary-Soulam Pla d ´Adet, 23. júla
Foto: TASR/AP
Slovenským reprezentantom sa príliš nedarilo. Peter Velits prišiel do cieľa na 85. mieste so stratou takmer 25 minút a v celkovom poradí figuruje na 27. pozícii (+1:18:27 h). Peter Sagan skončil v etape ešte o tri priečky horšie (+26:29 min) a celkovo je 58. (+2:48:43 h).

Do poslednej horskej etapy ročníka odštartovalo popoludní 166 jazdcov. Už zakrátko sa s Tour predčasne rozlúčil Austrálčan Heinrich Haussler z tímu IAM. Jazdca trápila v noci infekcia žalúdka.

Sagan nebodoval

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Cannondale si oblieka zelený dres vedúceho pretekára v bodovacej súťaži
Foto: TASR/AP
Po deviatich kilometroch sa do úniku pustili Talian Daniel Oss (BMC) a Poliak Bartosz Huzarski (Netapp-Endura), ktorých po chvíli dostihla skupinka osemnástich prenasledovateľov. Pred prvou horskou prémiou Cote de Benejacq (3. kategória), na ktorej získal Huzarski dva body, delili pelotón a dvadsiatku na čele zloženú zo zástupcov štrnástich tímov štyri minúty. Pelotón vedený Astanou zvýšil úsilie a po sto kilometroch jazdy stiahol náskok o pol minúty. Na druhú horskú prémiu Cote de Loucrup (3. kategória) sa najrýchlejšie dostal Holanďan Lars Boom (Belkin).

V jedinej rýchlostnej prémii si vyjazdil maximálny počet dvadsiatich bodov druhý muž bodovacej súťaže Bryan Coquard (Europcar), majiteľ zeleného dresu Sagan nebodoval. Francúz v snahe o body dokonca stratil vysielačku. Rozdiel medzi slovenským lídrom súťaže z tímu Cannondale a Coquardom sa znížil na 155 bodov.

V stúpaní na povestný Tourmalet (H-kategória) sa skupina na čele rozdelila a desať kilometrov pod vrcholom sa rozhodol pre sólo Francúz Sylvain Chavanel (IAM). Pripojiť k nemu sa pokúsili krajan Blel Kadri (AG2R) a Španiel Mikel Nieve (Sky). Dvojica sa so Chavanelom rýchlo vyrovnala a pokračovala na vrchol. S pelotónom sa rozlúčil Sagan a pokračoval na Tourmalet s ďalšími odpadlíkmi. Dvadsaťpäť bodov napokon na vrchole uchmatol Kadri, o päť menej si pripísal jeho spoločník Nieve.

Riskantný zjazd Valverdeho

V žltom drese vedúci pretekár v priebežnom poradí Talian Vincenzo Nibali z tímu Astana a za ním uprostred Austrálčan Richie Porte z tímu Sky a Španiel Alejandro Valverde z Movistaru (vľavo) na 101. ročníku cyklistických pretekov Tour de France
Foto: TASR/AP
Riskantný zjazd predviedol kapitán tímu Movistar Valverde, ktorý sa pripojil k tímovým kolegom Jonovi Izaguirremu a Jesusovi Herradovi. Na pelotón s jazdcom v žltom drese Nibalim si vybudovali 20-sekundový náskok. Trio Movistaru ešte doplnili Švajčiar Marcel Wyss (IAM) a Francúz Thomas Voeckler (Europcar). Únik Valverdeho však zostal epizódou.

Dvojicu na čele stíhala s viac ako minútovým odstupom šestica v zložení Oss, Huzarski, Alessandro De Marchi (Cannondale), Jurij Trofimov (Kaťuša), Julien Simon (Cofidis) a Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step). Pelotón na čele s Astanou postupne odkrajoval z náskoku Kadriho s Nievem a ten sa pred záverečným stúpaním na Hautacam (H-kategória) pohyboval na úrovni dvoch minút. Pelotón sa postupne vyrovnal so šesticou a na čele Nieve striasol svojho partnera. Do útoku zavelil Američan Chris Horner (Lampre-Merida) a spolu s Nibalim sa vybrali stíhať Nieveho. "Žralok z Messiny" sa zbavil Hornera a ukázal chrbát aj Španielovi. Najbojovnejšieho pretekára etapy Nieveho predbehol tiež Majka v bodkovanom drese. Poliaka tri kilometre pred cieľom dostihla trojica v zložení Pinot, Jean-Christophe Peraud (AG2R) a Tejay Van Garderen (BMC). V cieli sa napokon zo štvrtého etapového triumfu na 101. ročníku tešil Nibali, tretí Majka si definitívne zabezpečil titul kráľa vrchárov.



výsledky 18. etapy (Pau - Hautacam, 145,5 km):
1. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) 4:04:17 h, 2. Thibaut Pinot (Fr./FDJ.fr) +1:10 min, 3. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff-Saxo) +1:12, 4. Jean-Christophe Peraud (Fr./AG2R) +1:15, 5. Tejay van Garderen (USA/BMC) rovnaký čas, 6. Romain Bardet (Fr./AG2R) +1:53, 7. Bauke Mollema (Hol./Belkin) +1:57, 8. Leopold König (ČR/NetApp) rovnaký čas, 9. Haimar Zubeldia (Šp./Trek) +1:59, 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) rovnaký čas, ... 85. Peter VELITS (SR/BMC) +24:39, 88. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +26:29

celkové poradie po 18. etapách:
1. Nibali 80:45:45 h, 2. Pinot +7:10 min, 3. Peraud +7:23, 4. Valverde +7:25, 5. Bardet +9:27, 6. Van Garderen +11:34, 7. Mollema +13:56, 8. Laurens ten Dam (Hol./Belkin) +14:15, 9. König +14:37, 10. Haimar Zubeldia (Šp./Trek) +16:25, ... 27. VELITS +1:18:27, 58. SAGAN +2:48:43