Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

TOUR: 17. etapu vyhral Quintana, Sagan chce po páde pokračovať

Kolumbijčan Nairo Quintana sa raduje z víťazstva v 17. etape Tour de France z Bagnéres-Luchon do Saint Lary Soulan 25. júla 2018. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan utrpel nepríjemný pád. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe spadol 38 kilometrov po štarte počas klesania.

Saint Lary Soulan 25. júla (TASR) – Kolumbijčan Nairo Quintana zvíťazil v stredajšej 17. etape 105. ročníka cyklistických pretekov Tour de France. Krátku (65 km), ale náročnú horskú etapu z Bagnéres-Luchon do Saint Lary Soulan zvládol za 2:21:18 hodiny. Ďalšie pódiové priečky obsadili Ír Daniel Martin (SAE Team Emirates) a Brit Geraint Thomas (Sky), ktorý zvýšil náskok na čele priebežného poradia.

Najkratšia etapa na TdF za uplynulých tridsať rokov vzbudzovala vysoké očakávania. Na pretekárov čakal netradičný štart, zoradili sa do skupín podľa umiestnenia v celkovej klasifikácii. V líderskej skupine sa nachádzalo prvých dvadsať jazdcov. Na pretekárov čakali tri ťažké kopce, prvý Montée de Peyragudes mal dĺžku 14,9 km a sklon 6,7 percenta. Pred prvým stúpaním sa hneď po štarte dostali do úniku Tanel Kangert (Astana) a Nicolas Edet (Cofidis), za nich sa však zavesila silná početná skupina v ktorej nechýbal víťaz utorňajšej etapy a líder vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors a Saganov tímový kolega Rafal Majka.

Na kopci bol prvý Kangert, na ktorého vzápätí čakal 12,5-kilometrový zjazd zakončený šprintérskou prémiou. Sagan na nej body nezískal, v pelotóne šetril sily na náročný záver etapy. Pred druhým 7,4 km dlhým stúpaním na Col de Val Louron-Azet so sklonom 8,3 percenta sa na Kangerta dotiahli Alaphilippe a Kristijan Durasek (SAE Team Emirates), v tej chvíli už zaostával Edet. V zjazde postupne odpadol aj Durasek, vedúca dvojica mala náskok dvoch minút na pelotón. V ňom sa o tempo staral tím Sky, v pokoji v ňom jazdil aj Sagan. Práve v následnom zjazde slovenský jazdec utrpel pád, ale vzápätí pokračoval v etape.

Pred záverečným stúpaním na Saint-Lary-Soulan, ktoré bolo dlhé 16 km a malo sklon 8,7 percenta, Alaphilippe opustil Kangerta, estónsky jazdec sa ocitol na čele sám. V tej chvíli sa prebudil aj pelotón, kde sa chceli odpútať Primož Roglič (Lotto NL Jumbo) a Chris Froome (Sky), ale ich snaha bola márna. Pred hlavným balíkom však zostávala skupina z úvodu, ktorá sa postupne trhala, Kangerta stíhala trojica Majka, Nairo Quintana a Alejandro Valverde (obaja Movistar). Dopredu sa postupne dostal Quintana, Kangert s Valverdem sa prepadli až do pelotónu. Záver ešte priniesol atak Rogliča a Thomasa v žltom drese, ale na etapovom vavríne pre Quintanu sa nič nezmenilo.

Thomas zvýšil náskok na čele celkového poradia na 1:59 minúty, na druhom mieste figuruje Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb), krajan a tímový kolega lídra a obhajca prvenstva Christopher Froome klesol na tretiu priečku (+2:31).

Sagan spadol, dooškieraný bol na pódiu, zelený dres si prevzal


Slovenský cyklista Peter Sagan utrpel nepríjemný pád. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe spadol 38 kilometrov po štarte počas klesania.

"Našťastie, kamery nezachytili pád. Vyletel som z cesty, dopadol som na zadok na kameň. Pokračujem, trošku so zraneniami, ale môže byť aj horšie. Dúfam, že nemám nič zlomené, mám narazeninu a problém ohýbať nohu, no snáď to o deň, dva, rozhýbem. Snáď neskončím pár dní pred cieľom," povedal Sagan pre RTVS.


Do cieľa dorazil s roztrhnutým dresom, odreninami pravej časti tela a mankom 26:29 minúty, čím splnil limit. Sagan po dojazde podstúpil vyšetrenia, ešte predtým sa však zúčastnil na ceremónii, kde si prevzal zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Vzápätí si vyslúžil veľký potlesk. "Mal pád, ale jeho cieľ je prísť do Paríža. Zostaň silný Peter Sagan!" znel príspevok na sociálnej sieti Twitter, ktorý uverejnili organizátori Tour.

O páde Sagana informovala aj jeho stajňa Bora-Hansgrohe, tá rovnako na twitteri uviedla, že informácie o výsledkoch vyšetrenia poskytne čo najskôr. Jeden z fanúšikov pod príspevok napísal: "Bol na pódiu, to je dobré znamenie."

"Bol to náročný deň, ale dobre sme sa naň pripravili. Všetko nám vyšlo presne podľa plánu. Valverde a Soler boli vpredu a pomohli roztrhať pelotón. Vedeli sme, že je to etapa pre čistých vrchárov a ukázali sme našu silu," citoval Quintanu portál cyclingnews.com.

výsledky 17. etapy (Bagnéres-Luchon - Saint Lary Soulan, 65 km):

1. Nairo Quintana (Kol./Movistar) 2:21:18 h, 2. Daniel Martin (Ír./SAE Team Emirates) +28 s, 3. Gearaint Thomas (V. Brit./Sky) +47, 4. Primož Roglič (Slov./Lotto NL - Jumbo), 5. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) obaja +52, 6. Steven Kruijswijk (Hol./Lotto NL - Jumbo) +1:05 min, 7. Egan Bernal (Kol./Sky) +1:33, 8. Christopher Froome (V. Brit./Sky), 9. Mikel Landa (Šp./Movistar) obaja +1:35, 10. Iľnur Zakarin (Rus./Kaťuša - Alpecin) +2:01, ... 134. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +26:29

poradie po 17. etape:

1. Thomas 70:34:11 h, 2. Dumoulin +1:59 min, 3. Froome +2:31, 4. Roglič +2:47, 5. Quintana +3:30, 6. Kruijswijk +4:19, 7. Landa +4:34, 8. Romain Bardet (Fr./AG2R) +5:13, 9. Martin +6:33, 10. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +9:31, .... 67. P. SAGAN +1:53:01 h

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 452 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór./SAE Team Emirates) 170, 3. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) 134