Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Takto budú vyzerať jednotlivé etapy budúcoročnej Tour de France

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z 21 etáp budú dve časovky, tímová sa pôjde v tretej etape a individuálna kopcovitá na 31 kilometrov v poslednú sobotu.

Paríž 17. októbra (TASR) - Organizátori cyklistickej Tour de France predstavili v utorok trasu budúcoročnej 105. edície. Pre majstrovstvá sveta vo futbale odštartuje o týždeň neskôr 7. júla v ostrovnom mestečku Noirmoutier-en-l’Ile a skončí sa 29. júla v Paríži.

Z 21 etáp budú dve časovky, tímová sa pôjde v tretej etape a individuálna kopcovitá na 31 kilometrov v predposledný deň. Preteky sú geograficky rozdelené na severnú a južnú časť, jazdcov zavedú na mačacie hlavy klasiky Paríž - Roubaix, či na vrchol L’Alpe d’Huez. Prvýkrát do hôr zavítajú cyklisti až v desiatej etape. Pelotón absolvuje dva letecké presuny, celkovo odjazdí 3229 kilometrov. "Ešte je priskoro povedať, čo nás presne čaká, ale od organizátorov neočakávam nič ľahké. Opäť to bude veľká výzva, Tour de France totiž testuje všetky aspekty cyklistiky. Rovinatá časť prinesie do pretekov trochu nervozity. Vietor môže zohrávať veľkú rolu v tejto časti. Kráľovská etapa bude na Alpe d’Huez. Nemal som žiadne plány ísť na Paríž-Roubaix, ale asi to budem musieť prehodnotiť," povedal víťaz tohtoročnej edície Brit Christopher Froome.

Ten sa na budúci rok pokúsi vyhrať slávne preteky piatykrát, čím by vyrovnal spoločný rekord Belgičana Eddyho Merckxa, Francúzov Jacquesa Anquetila a Bernarda Hinaulta a Španiela Miguela Induraina.

Najväčším konkurentom tridsaťdvaročného jazdca Sky by mohol byť o šesť rokov mladší Holanďan Tom Dumoulin, ktorý tento rok vyhral Giro d'Italia. "Súboj medzi Froomeom a Dumoulinom, dvomi jazdcami s podobnými kvalitami, by som privítal. Každého z nich by to donútilo k prekvapujúcim krokom. Tešíme sa na novú generáciu jazdcov, ktorí chcú zabávať. V individuálnej časovke by mali byť obaja viac-menej vyrovnaní a to je veľmi vzrušujúce," povedal riaditeľ podujatia Christian Prudhomme.

Novinka je tiež to, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zníži od roku 2018 počet jazdcov v pelotóne. Každý tím bude mať na štarte len osmičku pretekárov, doteraz mohli využívať deväť. "Prechod do hôr môže byť veľmi brutálny. V ňom môžu najviac stratiť favoriti na celkové poradie. Niektorí sa totiž nemusia dobre vyrovnať s desiatimi dňami na rovinke," uviedol technický riaditeľ pretekov Thierry Gouvenou. Informoval o tom portál cyclingnews.com.

21 etáp Tour de France 2018 (7. - 29. júla):

1. Noirmoutier-en-l’Ile – Fontenay-le-Comte, 189 km
2. Mouilleron-Saint-Germain – La Roche-sur-Yon, 183 km
3. tímová časovka Cholet – Cholet, 35 km
4. La Baule – Sarzeau, 192 km
5. Lorient – Quimper, 203 km
6. Brest – Mur de Bretagne Guerlédan, 181 km
7. Fougeres – Chartres, 231 km
8. Dreux – Amiens Métropole, 181 km
9. Arras Citadelle – Roubaix, 154 km
deň odpočinku v Annecy (16. júla)
10. Annecy – Le Grand Bornand, 159 km
11. Albertville – La Rosiere, 108 km
12. Bourg-Saint-Maurice Les Arcs – Alpe d’Huez, 175 km
13. Bourg d’Oisans – Valence, 169 km
14. Saint-Paul-Trois-Châteaux – Mende, 187 km
15. Millau – Carcassonne, 181 km
deň odpočinku v Carcassonne (23. júla)
16. Carcassonne – Bagneres-de-Luchon, 218 km
17. Bagneres-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan (Col de Portet), 165 km
18. Trie-sur-Baise – Pau, 172 km
19. Lourdes – Laruns, 200 km
20. individuálna časovka Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette, 31 km
21. Houilles – Paríž, 115 km