Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tour de France v roku 2018 odštartuje z netradičného miesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizátori v utorok prezradili itinerár úvodných troch etáp podujatia, na ktorom si už päťkrát za sebou vybojoval zelený dres pre najlepšieho šprintéra slovenský reprezentant Peter Sagan.

Paríž 28. februára (TASR) - Najprestížnejšie cyklistické preteky Tour de France v roku 2018 odštartujú na ostrove Noirmoutier na západe krajiny. Organizátori v utorok prezradili itinerár úvodných troch etáp podujatia, na ktorom si už päťkrát za sebou vybojoval zelený dres pre najlepšieho šprintéra slovenský reprezentant Peter Sagan.

Prvá etapa povedie 30. júna 2018 z ostrova Noirmoutier-en-l'Ile na pevninu cez štvorkilometrovú úzku cestu Passage du Gois, ktorú dvakrát denne zaleje Atlantický oceán. Tour tu naposledy odštartovala v roku 2011, v roku 1999 tu pri páde na mokrej vozovke skončili nádeje viacerých favoritov. Cieľ bude po 195 km v meste Fontenay-le-Comte v departmente Vendée. Ten sa dejiskom tzv. "Grand Départ" stane šiestykrát v histórii.

Aj druhá etapa bude lákadlom pre šprintérov, povedie zo strediska Mouilleron-Saint-Germain do La Roche-sur-Yon (185 km). Tretia etapa je 35-kilometrovou tímovou časovkou v meste Cholet, štvrtá odštartuje v prímorskom rezorte La Baule a cyklisti sa vydajú smerom na sever. Zvyšný program pretekov v roku 2018 oznámia organizátori až v októbri, pripomenula agentúra AP. Tohtoročná Tour sa začne v nemeckom Düsseldorfe.