Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Valónsky šíp vyhral Alaphilippe, obhajca Valverde skončil druhý

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Quick-Stepu zvíťazil na 82. ročníku belgickej klasiky Valónsky šíp 18. apríla 2018. Takmer 200-kilometrové preteky odštartovali v Seraing, cieľ bol kopec na Mur de Huy. Foto: TASR/AP

Tridsaťsedemročný 5-násobný víťaz Valverde útočil, ale rozhodujúci atak Alaphilippa napokon nezachytil a s odstupom štyroch sekúnd finišoval druhý.

Seraing 18. apríla (TASR) - Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Quick-Stepu zvíťazil na stredajšom 82. ročníku belgickej klasiky Valónsky šíp. Takmer 200-kilometrové preteky odštartovali v Seraing, cieľ bol kopec na Mur de Huy.

Druhé miesto obsadil minuloročný víťaz Alejandro Valverde zo Španielska Talianska (Movistar Team), tretí skončil Belgičan Jelle Vanendert (Lotto-Soudal).

Priebeh mal podobný scenár ako posledné ročníky, keď sa skupina favoritov dostala do cieľového stúpania na 1300 m dlhý Mur de Huy s priemerným sklonom 9,6 percenta. Tridsaťsedemročný 5-násobný víťaz Valverde útočil, ale rozhodujúci atak Alaphilippa napokon nezachytil a s odstupom štyroch sekúnd finišoval druhý.

Valverde vyhral túto ardenskú klasiku v rokoch 2006, 2014, 2015, 2016 a 2017, teraz sa ale jeho dominancia na prestížnych pretekoch skončila. "Je to moja tretia účasť na tomto podujatí a vždy som skončil na pódiu, ale teraz tu stojím ako víťaz. Vždy som veril, že sa mi to môže podariť, a tvrdo som kvôli tomu trénoval. Počas pretekov som nepočul dobre vysielačku, nemal som presné informácie, ale vedel som, že vpredu je Nibali. Ďakujem kolegom za ich pomoc. Od začiatku to boli ťažké preteky, každý to musel cítiť. Mám rád toto finále, ale nebolo vôbec jednoduché šprintovať do kopca na konci takýchto pretekov. Som veľmi, veľmi šťastný, že som mi podarilo vyhrať," povedal v cieli Francúz, ktorý získal na ardenských klasikách prvý triumf.

Francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Quick-Stepu zvíťazil na 82. ročníku belgickej klasiky Valónsky šíp 18. apríla 2018. Takmer 200-kilometrové preteky odštartovali v Seraing, cieľ bol kopec na Mur de Huy.

Výsledky 82. ročníka Valónsky šíp (198,50 km):

1. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step) 4:53:37 hod.,
2. Alejandro Valverde Belmonte (Šp./Movistar Team) +4 s,
3. Jelle Vanendert (Belg./Lotto-Soudal),
4. Roman Kreuziger (ČR/Mitchelton-Scott),
5. Michael Matthews (Aust./Team Sunweb)
6. Bauke Mollema (Hol./Trek - Segafredo),
7. Tim Wellens (Belg./Lotto-Soudal),
8. Maximilian Schachmann (Nem./Quick-Step),
9. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) všetci +6