Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Obrovská smola Petra Sagana. E3 Harelbeke vyhral van Avermaet

Belgický cyklista Greg Van Avermaet (uprostred) víťazí v záverečnom špurte na pretekoch E3 Harelbeke v belgickom meste Harelbeke 24. marca 2017. Na druhej a tretej priečke sa umiestnili jeho krajania Philippe Gilbert a Oliver Naesen. Foto: TASR/AP

Slovenský pretekár Peter Sagan sa 42 kilometrov pred cieľom zapojil do hromadného pádu. Síce sa rýchlo postavil na nohy, no mal technické problémy so svojím bicyklom.

Harelbeke 24. marca (TASR) - Belgický cyklista Greg Van Avermaet vyhral piatkovú klasiku E3 Harelbeke. Jazdec stajne BMC sa presadil v záverečnom špurte vedúcej trojice a 206,1 km dlhú trať so štartom a cieľom v meste Harelbeke zvládol za 4:48:22 hodiny. Na druhej a tretej priečke sa umiestnili jeho krajania Philippe Gilbert a Oliver Naesen.

Slovenský pretekár Peter Sagan mal smolu, keď sa 42 kilometrov pred cieľom zapojil do hromadného pádu. Síce sa rýchlo postavil na nohy, no mal technické problémy so svojím bicyklom a stratil veľa času. Nemohol tak už zasiahnuť do boja o čelné pozície a nakoniec prišiel do cieľa na 108. mieste so stratou 10:45 minút. Jeho krajan a tímový spolujazdec z Bora-Hansgrohe Erik Baška obsadil 101. miesto, tretí Slovák Juraj Sagan preteky nedokončil.

Preteky mali od začiatku vysoké tempo a už po pár kilometroch prišlo k niekoľkým pádom. Pelotón išiel pokope osemdesiat kilometrov. Úspešný únik predviedla až šestica Alexis Gougeard, David Per, Gijs Van Hoecke, Laurens De Vreese, Christophe Masson a Taco van der Hoorn, ktorá si zakrátko vypracovala dvojminútový náskok. Na vrchole Knoktebergu, v poradí štvrtom z pätnástich kopcov na trase, narástlo manko pelotónu už na päť minút. Na čele hlavnej skupiny pracovali najmä jazdci Quick-Stepu a v dôsledku vysokého tempa a mnohých pádov sa pelotón postupne drobil. Hlavní favoriti vrátane Sagana sa však držali vpredu, dokopy ostalo v pelotóne okolo 50 jazdcov. Asi 70 kilometrov pred koncom zaútočil Philippe Gilbert, ku ktorému sa pridali Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Lukas Pöstlberger, Luke Durbridge a Sep Vanmarcke a čoskoro sa spojili s unikajúcou šesticou. Tucet pretekárov dobre spolupracoval a zakrátko si vypracoval asi minútový náskok. Pre Sagana sa skončil boj o triumf 42 km pred koncom v nájazde na Patersberg, keď sa zapojil do hromadného pádu, ktorý zapríčinil jeden z jazdcov Ag2r. Síce sa rýchlo postavil na nohy, no mal technické problémy s bicyklom a stratil príliš veľa času. Po trinástom kopci Oude Kwaremont asi 35 km pred cieľom ostala na čele už len trojica Naesen, Gilbert a van Avermaet s náskokom 1:20 min. Ten nakoniec stačil na to, aby sa o víťazstvo pobilo práve toto trio. Dvesto metrov pred cieľom zaútočil ako prvý Naesen, no nakoniec bol najrýchlejší van Avermaet.

"Cítil som sa dobre, lepšie ako v stredu," povedal víťaz, ktorý tento týždeň zápasil s prechladnutím. "Je super vyhrať túto klasiku. Som rád, že som triumfoval už na dvoch dôležitých pretekoch v tejto sezóne a verím, že na budúci týždeň na Okolo Flámska sa mi to podarí opäť," uviedol olympijský šampión.


výsledky (Harelbeke - Harelbeke, 206,10 km):

1. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) 4:48:22 h
2. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step)
3. Oliver Naesen (Belg./Ag2R) obaja rovnaký čas
4. Luke Durbridge (Aus./Orica-Scott) +38 s
5. Lukas Pöstlberger (Rak./Bora-Hansgrohe) +40
6. Michael Valgren Andersen (Dán./Astana) +51
7. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) +53
8. Tom Boonen (Belg./Quick-Step)
9. Dylan Van Baarle (Hol./Cannondale-Drapac)
10. Alberto Bettiol (Tal./Cannondale-Drapac) všetci rovnaký čas,
...
101. Erik BAŠKA +10:45
108. Peter SAGAN rovnaký čas, Juraj SAGAN (všetci SR/Bora-Hansgrohe) preteky nedokončil