Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Viviani vyhral špurt 17. etapy Gira, Yates si udržal náskok

Taliansky cyklista Elia Viviani, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stredajšia etapa z Riva del Garda do Iseo s dĺžkou 155 km mala kopcovitý charakter, záverečných 60 km sa však išlo prakticky po rovine.

Iseo 23. mája (TASR) - Víťazom stredajšej 17. etapy 101. ročníka pretekov Giro d'Italia sa stal domáci cyklista Elia Viviani z tímu Quick-Step Floors časom 3:19:57 h. Brit Simon Yates prišiel do cieľa v hlavnom balíku a udržal si ružové tričko lídra celkového poradia o 56 sekúnd pred obhajcom Tomom Dumoulinom.

Stredajšia etapa z Riva del Garda do Iseo s dĺžkou 155 km mala kopcovitý charakter, záverečných 60 km sa však išlo prakticky po rovine. Po jedinej horskej prémii sa usadili na čele ôsmi silní vrchári, ktorí si vybudovali náskok 30 sekúnd, ale v zjazde sa za nimi vydali ďalší súperi.

Vedúca skupina sa neskôr zoštíhlila na štvoricu Poels, Sanchez, Hermans a De Marchi, ktorá si však dokázala vytvoriť len 20-sekundový náskok pred najľahšou časťou etapy a tak o víťazovi rozhodol hromadný záverečný špurt. V ňom mal najlepšiu pozíciu i najviac síl líder bodovacej súťaže Viviani pred Írom Samom Bennettom a domácim Niccolom Bonifaziom. Dosiahol už štvrtý triumf na tohtoročnom Gire, predtým uspel v druhej, tretej aj trinástej etape.

"Vedeli sme, že to bude náročné. Mnohí jazdci sa chceli dostať do úniku, pretože to mohla byť šanca na etapový triumf. Bora a Lotto - Jumbo kontrolovali utečencov, my nie, lebo to bola dobrá príležitosť pre Bennetta, aby sa priblížil k dresu pre lídra bodovacej súťaže. Preto sme im prenechali zodpovednosť za vývoj etapy. Na konci som mal však pripravený lead-out, čo sa ukázalo ako rozhodujúce, lebo pred páskou fúkal protivietor a Sabatini mi veľmi pomohol, aby som nevyštartoval príliš skoro," citoval špecializovaný portál cycling-info.sk slová Vivianiho.

Výsledky 17. etapy, Riva del Garda - Iseo (155 km): 1. Elia Viviani (Tal./Quick-Step Floors) 3:19:57 h, 2. Sam Bennett (Ír./Bora-Hansgrohe), 3. Niccolo Bonifazio (Tal./Bahrain Merida), 4. Danny van Poppel (Hol./LottoNL-Jumbo), 5. Jens Debusschere (Belg./Lotto Soudal), 6. Kristian Sbaragli (Tal./Israel Cycling Academy), 7. Jean-Pierre Drucker (Lux./BMC Racing Team), 8. Andrea Vendrame (Tal./Androni Giocattoli-Sidermec), 10. Jose Goncalves (Port./Kaťuša-Alpecin) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie: 1. Yates 69:59:11 h, 2. Tom Dumoulin (Hol./Team Sunweb) +56 s, 3. Domenico Pozzovivo (Tal./Bahrain-Merida) +3:11 min, 4. Chris Froome (V. Brit./Team Sky) +3:50, 5. Thibaut Pinot (Fr./FDJ Cycling Team) +4:19, 6. Rohan Dennis (Austr./BMC Racing Team) +5:04, 7. Miguel Angel Lopez Moreno (Kol./Astana) +5:37, 8. Pello Bilbao (Šp./Astana) +6:02, 9. Richard Carapaz (Ekv./Movistar Team) +6:07, 10. George Bennett (N.Zél./Lotto NL-Jumbo) +7:01