Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Sagan vyhral bodovaciu súťaž na TDU: Vydarený štart

Na archívnej snímke uprostred slovenský cyklista Peter Sagan. Foto: TASR/AP

V šprintérskom finiši ho zdolali iba Nemec Andre Greipel a domáci Austrálčan Caleb Ewan.

Adelaide 21. januára (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan skončil na treťom mieste v záverečnej 6. etape pretekov Tour Down Under 2018, ktorá štartovala aj končila v Adelaide. V šprintérskom finiši ho zdolali iba Nemec Andre Greipel a domáci Austrálčan Caleb Ewan. Sagan vyhral bodovaciu súťaž, celkovým víťazom podujatia sa stal Juhoafričan Daryl Impey z tímu Mitchelton-Scott.

Impey si v záverečnej etape postrážil vedenie v celkovej klasifikácii a slávil svoj druhý triumf v kariére na etapovom podujatí, v roku 2014 ovládol Tour of Alberta. Druhý skončil Richie Porte zo stajne BMC Racing, ktorý dosiahol rovnaký súhrnný čas ako Impey, no Juhoafričan mal lepší súčet všetkých umiestnení v etapách. Porte už štvrtýkrát spoznal pocit, že ani víťazstvo na kopci Willunga Hill mu nemusí stačiť na celkové prvenstvo na prestížnom podujatí v Južnej Austrálii.

Šiesta etapa sa stala korisťou Greipela, ktorý zaútočil spoza Sagana a v závere o pár centimetrov predstihol Ewana. "Nebolo to jednoduché, ale moji kolegovia odviedli skvelú prácu a kontrovali etapu od začiatku až do cieľa. Na konci fúkal protivietor, preto som čakal na ten správny moment. Caleb vyštartoval ako prvý, ako zvyčajne, ale dokázal som ho prekonať. Útok som si dobre načasoval," tešil sa Greipel, ktorý dosiahol druhý etapový triumf po víťazstve v úvodnej etape TDU. "Som rád, že som sa mohol vrátiť na toto podujatie. Dve výhry na začiatku sezóny pomôžu nielen mne, ale celému tímu," citoval jazdca tímu Lotto Soudal portál abc.net.au.

"Záverečná etapa a ďalší horúci deň na Tour Down Under. Ako všetci očakávali, o triumfe rozhodol záverečný hromadný šprint. Držali sme sa stanoveného plánu, chalani ma chránili počas pretekov a dobre ma pripravili na finále. Bol to dobrý šprint, ale nestačil nám k etapovému víťazstvu," povedal Sagan pre oficiálny web svojho tímu Bora-hansgrohe.

Sagan má za sebou vydarený štart do nového ročníka, na TDU bol úspešnejší ako pred rokom. Trojnásobný majster sveta vyhral etapu, na jeden deň sa obliekol do okrového dresu pre lídra pretekov a ovládol aj bodovaciu súťaž. V konečnom poradí Tour Down Under 2018 skončil na 32. mieste, na Impeyho stratil 2:25 min.

"Bola to pre mňa úspešná Tour Down Under. Dokázal som v nej vyhrať etapu a získať zelený dres. Myslím si, že celý tím má za sebou vydarený týždeň vďaka nadšeniu, excelentnej tímovej práci a tímovému duchu, ktorý panuje medzi nami. Pre nás je to dobré vykročenie do sezóny. Poďakovanie patrí aj všetkým ľuďom, ktorí pomohli zorganizovať tieto výborné preteky," dodal Sagan.

Výsledky 6. etapy Tour Down Under (Adelaide - Adelaide, 90 km): 1. Andre Greipel (Nem./Lotto Soudal) 2:01:19 h, 2. Caleb Ewan (Austr./Mitchelton-Scott), 3. Peter SAGAN (Bora-hansgrohe), 4. Phil Bauhaus (Nem./Sunweb), 5. Elia Viviani (Tal./Quick-Step Floors), 6. Steele von Hoff (Austr./UniSA-Australia) všetci rovnaký čas ako víťaz

Konečné poradie po 6. etape: 1. Daryl Impey (JAR/Mitchelton-Scott) 20:03:34 h, 2. Richie Porte (Austr./BMC Racing) rovnaký čas ako víťaz, 3. Tom-Jelte Slagter (Hol./Dimension Data for Qhubeka) +16 s, 4. Diego Ulissi (Tal./UAE-Team Emirates), 5. Dries Devenyns (Belg./Quick-Step Floors), 6. Egan Bernal (Kol./Sky) všetci +20, ..., 32. SAGAN +2:25 min.

Bodovacia súťaž: 1. SAGAN 64 bodov, 2. Ewan 56, 3. Viviani 52