Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Cyperský Apoel sa pokúsi o historický postup do štvrťfinále

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Futbalový Titán FC Barcelona sa v stredu postaví proti nemeckému Leverkusenu a pokúsi sa o svoj piaty postup do štvrťfinále Ligy majstrov.

Bratislava 6. marca (TASR) - Futbalisti FC Barcelona sa v stredajšom odvetnom zápase osemfinále Ligy majstrov 2011/2012 proti Bayeru Leverkusen budú snažiť potvrdiť postup do štvrťfinále prestížnej európskej klubovej súťaže v piatej sezóne v rade. V druhom stretnutí zasa privíta premožiteľ bratislavského Slovana tím APOEL Nikózia francúzskeho zástupcu Olympique Lyon, pričom cieľom domácich je historický postup cyperského klubu medzi elitnú osmičku.

Barcelone bude za postupom do štvrťfinále chýbať Messi, Sanchez, Abidal či Pique



Katalánsky gigant je späť na víťaznej vlne a keďže v Primera division to už na titul nevyzerá, môže svoju pozornosť sústrediť na najprestížnejšiu klubovú súťaž. Minulý mesiac vyhrala "Barca" u "farmaceutov" presvedčivo 3:1 a očakáva sa, že odveta na Nou Campe bude len formalitou. Napovedá tomu aj skutočnosť, že zverenci Pepa Guardiolu neprehrali doma posledných 13 zápasov v pohárovej Európe a v rovnakom počte ligových duelov inkasovali v tejto sezóne len 13 gólov. Súperi sa navyše v Barcelone už tradične musia pripraviť na psychicky náročnejšie behanie bez lopty, pretože prevaha domácich pri držaní lopty sa pravidelne pohybuje na úrovni 70 percent. "Faktom je, že nás čaká náročná odveta, ale ešte sa to neskončilo. Budeme vyčkávať na chyby súpera a uvidíme, čo sa stane. Chceme zabojovať o svoju šancu," povedal krídelník Leverkusenu Stefan Kiessling.

Barcelona, ktorá doma neprehrala v pohárovej Európe od októbra 2009, sa musí v odvete zaobísť bez dištancovaného kanoniera Lionela Messiho a zranenej dvojice Alexis Sanchez a Eric Abidal. V ligovej generálke zdolala Sporting Gijon 3:1 napriek tomu, že od 46. minúty hrala bez vylúčeného stopéra Gerarda Piqueho. V bundeslige bol zasa na programe šláger, v ktorom Bayer zdolal Bayern Mníchov 2:0. "Vyhrať nad Bayernom má pre nás nesmiernu cenu. Ak budeme aj ďalej hrať tak ako sme hrali v posledných týždňoch, tak sa výsledky musia dostaviť. Samozrejme, bude nesmierne ťažké vyhrať v Barcelone 3:0, ale domnievam sa, že nemá zmysel na to myslieť. V prvom rade musíme odohrať kvalitný zápas, napokon do Barcelony s nami príde aj 4000 našich fanúšikov. Takže bez ohľadu na výsledok ich musíme potešiť našou hrou," povedal tréner nemeckého klubu Robin Dutt, ktorý dal v dueli s Bayernom prednosť rozostaveniu 4-4-2, v stredu však už bude mať k dispozícii aj uzdraveného švajčiarskeho útočníka Erena Derdiyoka.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Francúzsky Olympique čaká horúca cyperská pôda. Apoel chce postúpiť do historicky prvého štvrťfinále Ligy majstrov



Horúca pôda s podporou 20.000 frenetických fanúšikov čaká na cyperskom štadióne GSP futbalistov Lyonu, kde snívajú svoj sen hráči APOEL-u Nikózia. Tí síce po prehre s účastníkom Ligue 1 následne nezvládli ani zápas domácej ligovej súťaže s Anorthosisom Famagusta a následne len remizovali v Cyperskom pohári s AEL Limassol, Liga majstrov je však pre všetkých jej účastníkov špecifickou súťažou. APOEL, ktorý nepustil do hlavnej fázy Ligy šampiónov slovenského majstra, sa stal postupne "čiernym koňom" súťaže. V skupinovej fáze nechal za sebou FC Porto, Šachtar Doneck a Zenit Petrohrad so Slovákom Tomášom Hubočanom.

Tréner cyperského tímu Ivan Jovanovič, ktorého zverenci v domácej súťaži figurujú na treťom mieste, má k dispozícii všetkých hráčov z kádra. "Proti Lyonu musíme hrať s vysokou morálkou a disciplínou. Určite sa dostaneme do šancí a budeme pokúšať osud až do úplného konca," povedal srbský kouč cyperského majstra.

Futbalisti Lyonu v ligovej generálke prehrali s trápiacim sa tímom AS Nancy 0:2 a budúcoročná edícia Ligy majstrov sa im opäť o čosi vzdialila. Lyon ťahá šnúru troch prehier z posledných štyroch duelov Ligue 1. "Je to pre mňa obrovské sklamanie, potrebujeme sa však dostať späť na správnu cestu a nepočúvať všetky tie negatívne komentáre. V dôležitých a rozhodujúcich zápasoch dokázalo naše mužstvo vždy zabrať," vyhlásil prezident Lyonu Jean-Michel Aulas. Lyon bude v odvete hrať bez tvorcu hry Yoanna Gourcuffa, ktorého vyradilo zranenie slabín. Všeobecne sa očakáva, že tréner Remi Garde dá priestor chorvátskemu stopérovi Dejanovi Lovrenovi.

odvety osemfinále LM 2011/2012, utorok 7. marca (20.45 SEČ):FC Barcelona - Bayer Leverkusen /rozhoduje: Svein O. Moen (Nór.)/
/prvý zápas: 3:1/
APOEL Nikózia - Olympique Lyon /rozhoduje: Alberto U. Mallenco (Šp.)/
/prvý zápas: 0:1/