Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NESTARCOVÁ NA ROVINU: Rozchod s Dubovcovou bol pre mňa veľkou fackou

Reprezentantka SR v plážovom volejbale Dominika Nestarcová v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Dlhoročná slovenská reprezentantka v plážovom volejbale Dominika Nestarcová sa rozhodla ukončiť kariéru. Nielen o dôvodoch, ktoré ju k tomu viedli, nám pred pár dňami porozprávala v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 11. marca (Teraz.sk) – Dlhoročná slovenská reprezentantka v plážovom volejbale Dominika Nestarcová zaskočila pred pár dňami športovú verejnosť pod Tatrami. Na tradičnom galavečere vyhlasovania najlepších volejbalistov SR ohlásila koniec aktívnej kariéry. Ako sa na ňu spätne pozerá, prečo a akým spôsobom sa vlani v lete rozišla so svojou dlhoročnou dvojičkou spod vysokých sietí Natáliou Dubovcovou, čomu sa venuje dnes, ale aj o tom, či je jej rozhodnutie o konci kariéry definitívne, sme sa so sympatickou športovkyňou porozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Tridsaťdvaročná Bratislavčanka oznámila koniec kariéry len pre pár dňami a ako sama tvrdí, k tomuto kroku sa odhodlala z viacerých dôvodov. „Po tom, ako som dostala výpoveď z predošlého tímu, som sa rozhodla, že si dám dokopy zápästie pravej ruky, ktoré som mala už dosť zničené. Bohužiaľ, naťahuje sa to do dnešného dňa, a preto som nad pokračovaním kariéry videla tri veľké otázniky: S kým hrať, za čo hrať a či ruka po operácii bude v poriadku. Zatiaľ to tak nie je, a tak som sa začala realizovať niekde inde. Nehovorím však ešte o definitívnom konci, no tento rok sa zrejme k plážovému volejbalu nevrátim,“ ozrejmila na úvod Dominika Nestarcová.

Pozrite si celú televíznu debatu s Dominikou Nestarcovou:



Spojenie Nestarcová – Dubovcová bolo na Slovensku dlhé roky synonymom plážového volejbalu, no aj v tomto prípade sa potvrdilo staré známe príslovie, že nič netrvá večne. Partnerstvo tejto volejbalovej dvojice sa skončilo v júni minulého roka. „Doteraz som sa na túto tému verejne nevyjadrila, teraz tak robím prvýkrát. V prvom rade musím povedať, že mi je ľúto, ako sa to celé skončilo. A teraz k veci. Pred posledným kvalifikačným turnajom na olympiádu v Riu som sa z internetu dozvedela, že sa už v tomto zložení so mnou ďalej neráta, a tým pádom som bola odhlásená zo všetkých ďalších podujatí. Keď som sa následne opýtala, prečo sa to nemohlo udiať po spomínanom turnaji, bolo mi povedané akurát toľko, aby som sa nerobila, že o tom neviem, lebo vraj sme sa dohodli, že to skončíme po poslednej šanci sa na olympiádu kvalifikovať. Lenže pre mňa tá posledná šanca nekončila pred turnajom, ale až po ňom. Bola to teda pre mňa facka, odvtedy sme sa s Natáliou ani nebavili. Po toľkých rokov, čo sme spolu hrali, mohol náš rozchod vyzerať inak. Mohli sme si podať ruky a keď chcela pokračovať s niekým iným, mohla mi to povedať priamo do očí. Bolo by to korektné a nejako extra by ma to nemrzelo. Po tých rokoch som si však takéto niečo nezaslúžila,“ pokračovala Nestarcová.

Obľubovala hrať v horúčavách


Vrcholom plážových volejbalistov i volejbalistiek sú jednoznačne olympijské hry. Dominika Nestarcová sa spoločne s Natáliou Dubovcovou o účasť na podujatí pod piatimi kruhmi pokúšali dvakrát a hoci od toho nemali ďaleko, do Ria a ani štyri roky predtým do Londýna sa im prebojovať na olympiádu nepodarilo. Čo im k tomu pred vlaňajšími OH, ku ktorým mali bližšie, chýbalo? „Podľa mňa sme mali v roku 2015 odohrať viac turnajov a na tých, ktoré sme absolvovali, sme mohli zahrať aj lepšie. Olympiáda je pre nás, plážových volejbalistov top podujatím, takže z tohto pohľadu ma to veľmi mrzelo. V čase jej konania som sa preto rozhodla podrobiť operácii ruky a zápasy olympijského turnaja som tak sledovala doma pri televízii. Bola to škoda, pretože s viacerými tímami, ktoré sa ho zúčastnili, sme dokázali predtým odohrať vyrovnané partie, ba občas aj zvíťaziť. Je teda pochopiteľné, že mi to bolo ľúto a stále aj je, keďže v mojom prípade sa šanca štartovať na olympijských hrách už asi nezopakuje..."



Hoci je plážový volejbal symbolom leta, niekedy sa hrá aj v drsných teplotách približujúcich sa k 0 stupňom Celzia. „Určite najextrémnejšie podmienky som zažila na jednom z turnajov v Rakúsku. Teplomer ukazoval štyri stupne a neuveriteľne silno pršalo. Nepreháňam, keď poviem, že som z toho počasia mala fialové prsty a kebyže vtedy zakopnem do nejakého kameňa a zlomím si niektorý z nich, tak by som o tom hádam ani nevedela,“ spomínala už s úsmevom Dominika. Zápasy v plážovom volejbale sa môžu zrušiť len v prípade, keď padajú krúpy a je silná búrka. „Niečo také sme zažili raz v Berlíne, každú chvíľu sa blýskalo a vyzeralo to tak, že búrka je tesne pri nás. Rozhodca však len mávol rukou, aby sme hrali ďalej, a tak nám nič iné neostávalo. Takže aj takúto podobu má sem-tam plážový volejbal,“ pokračovala Nestarcová, ktorá mala radšej opačné prípady extrému. „Fyzicky sme boli s Natáliou na tom veľmi dobre, takže horúčavy nám problémy nerobili, práve naopak, častokrát to bola naša výhoda. Určite najväčšie teplo som zažila v Číne, kde sa teploty pohybovali okolo štyridsiatky, vlhkosť vzduchu mala asi 95 percent a pre niektoré súperky museli prísť po posledných dueloch sanitky,“ dodala Dominika Nestarcová.