Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Púštna rely s Alonsom, šampión F1 však na Dakare vidí iných favoritov

Fernando Alons. Foto: TASR AP

Púštne dobrodružstvo odštartuje v nedeľu premiérovo v Saudskej Arábii a potrvá 12 dní.

Džidda 3. januára (TASR) - Španielsky automobilový jazdec Fernando Alonso má šancu na unikátny zápis do histórie motoristického športu. Stalo by sa tak v prípade, že by triumfoval na Rely Dakar, ako vôbec prvý z majstrov sveta seriálu F1. Púštne dobrodružstvo odštartuje v nedeľu premiérovo v Saudskej Arábii a potrvá 12 dní.

Tridsaťosemročný Alonso vyhral s Renaultom tituly majstra sveta F1 v rokoch 2005 a 2006. Bude jedným z 351 jazdcov, ktorí nastúpia na tohtoročnú trať dlhú 7500 km v kategóriách automobilov, motocyklov, štvorkoliek a kamiónov. Navigátorom jeho Toyoty je 43-ročný krajan Marc Coma, ktorý Dakar vyhral päťkrát na motorke. "Dakar bude najväčšou výzvou mojej kariéry," citovala agentúra AFP Alonsa, ktorý už vyhral aj 24-hodinovku Le Mans a prioritou je pre neho tohtoročné víťazstvo na pretekoch Indianapolis 500.

Alonso nie je prvý bývalý pilot F1 na Dakare. Belgičan Jacky Ickx, ktorý v F1 vyhral osem Veľkých cien a šesťkrát triumfoval v Le Mans, sa stal celkovým víťazom Dakaru v roku 1983 a druhý skončil v rokoch 1986 a 1989. Francúz Patrick Tambay, ktorý má na konte dve víťazstvá vo VC F1, skončil na Dakare v rokoch 1988 a 1989 tretí.

Sám Alonso si nekladie za cieľ celkový triumf, ktorý sa doteraz nepodaril získať ani 9-násobnému majstrovi sveta v rely cestných automobilov Sébastienovi Loebovi z Francúzska. Loeb vyhral na Dakare 13 etáp, no v celkovom poradí bol "len" druhý v roku 2017, resp. tretí v roku 2019. "Ak Loeb ešte stále nevyhral Dakar, tak si predstavte mňa, ktorý sem prichádza z asfaltu. Triezvy cieľ je obohacujúca skúsenosť," dodal Alonso.

Oveľa väčším kandidátom na celkový triumf medzi autami je obhajca a ďalší jazdec Toyoty Nasser Al-Attiyah z Kataru. "Dajte mi trochu piesku a budem šťastný," povedal trojnásobný víťaz Dakaru pre dakar.com. Pozornosť sa sústredí aj na ďalších jazdcov Carlosa Sainza či Stephana Peterhansela. Päťdesiatštyriročný Francúz s prezývkou "Monsieur Dakar" vyhral toto podujatie na motorke a aute už 13-krát. "Máme radosť, že Dakar sa pôjde v Saudskej Arábii. Bude to výzva pre každého," povedal Peterhansel, ktorého navigátorom bude Paulo Fiuza namiesto manželky Andrey, ktorá sa odhlásila zo zdravotných dôvodov. "Nanešťastie nemôžem počítať s Andreou, ale Paula poznám už veľmi dlho. Podľa organizátorov bude navigácia veľmi komplikovaná a zohrá mimoriadne dôležitú úlohu," zdôraznil Peterhansel.