Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Ďalšia razia v sídle FIFA, vyšetrovatelia zaistili dokumentáciu

Bývalý prezident FIFA Joseph Blatter. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia vo štvrtok zaistili dokumentáciu, ktorú preveria v súvislosti s prebiehajúcim konaním. Švajčiarsky generálny prokurátor otvoril vyšetrovanie voči S. Blatterovi a J. Valckemu.

Bern 3. júna (TASR) - Švajčiarski vyšetrovatelia v piatok opätovne vykonali raziu v sídle Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Podľa informácií svetových agentúr AP a DPA sa zamerali na bývalých funkcionárov - prezidenta Seppa Blattera a generálneho sekretára Jeromea Valckeho.

Vyšetrovatelia vo štvrtok zaistili textovú a elektronickú dokumentáciu, ktorú preveria v súvislosti s prebiehajúcim konaním. Švajčiarsky generálny prokurátor Michael Lauber otvoril vyšetrovanie voči Blatterovi vlani v septembri a proti Valckemu v marci. "Vyšetrovanie pokračovalo raziou v priestoroch FIFA s cieľom potvrdiť doterajšie zistenia a nájsť nové informácie," uviedla Lauberova kancelária.

Federácia už zodpovedajúce podklady z interného vyšetrovania odovzdala švajčiarskym a americkým vyšetrovateľom. "Platby a uzavreté zmluvy boli v rozpore so švajčiarskym právom. Ide o bonusy, zvýšenia platov a iné dotácie," uvádza sa vo vyhlásení FIFA.

Bývalí funkcionári Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) prezident Joseph Blatter, generálny sekretár Jerome Valcke a finančný riaditeľ Markus Kattner sa počas minulých piatich rokov obohatili o viac ako 79 miliónov švajčiarskych frankov (80 miliónov dolárov). "K tomuto záveru dospelo interné vyšetrovanie," citovala agentúra dpa z vyhlásenia FIFA.