Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

DAVIS CUP: Slováci s Kanadou remizujú, Kližan vybojoval bod

Na snímke zľava slovenský daviscupový reprezentant Martin Kližan a nehrajúci kapitán Slovenska Dominik Hrbatý v prestávke druhej dvojhry s Félixom Augerom-Aliassimeom z Kanady v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v tenise Slovensko - Kanada v Bratislave 1. februára 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

V desiatom geme premenil Kližan pri podaní súpera hneď prvý mečbal a zabezpečil Slovensku vyrovnávajúci bod.

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovenskí tenisti hrajú po prvom dni kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára s Kanadou 1:1. O vyrovnávajúci bod pre domácich sa na antuke v Bratislave postaral Martin Kližan, ktorý zdolal kanadskú dvojku Félixa Augera-Aliassimea 7:5, 6:3. V prvom sete otočil z 2:5. Sobotňajší program odštartuje v AXA aréne NTC o 11.00 h štvorhrou.

Auger-Aliassime Kližana zaskočil tlakom úderov k základnej čiare. A hoci mu nešlo prvé podanie, aktívny bol aj po druhom, Kližan bol neistý a robil chybu za chybou, Chytil sa za stavu 0:3 kvalitným servisom a prvý víťazný gem zakončil parádnym “slajsnutým” stopbalom. Lenže vzápätí bol pri preberaní iniciatívy príliš netrpezlivý a súper viedol 4:1. Za stavu 5:3 podával Kanaďan na víťazstvo v sete a vyšli mu štyri prvé podania. Kližan ho však napriek tomu brejkom, následne získal aj ďalšie tri gemy a prvý set sa stal jeho korisťou. Najlepší slovenský singlista začal hrať oveľa trpezlivejšie, čo bol kľúč k obratu. Často využíval topspinové údery a vysoké "kopce" na súpera platili.

Na snímke slovenský daviscupový reprezentant Martin Kližan v druhej dvojhre s Félixom Augerom-Aliassimeom z Kanady v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v tenise Slovensko - Kanada v Bratislave 1. februára 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


V druhom sete bol Kližan v hernej pohode, dominoval vo výmenách, kratšie údery Kanaďana nekompromisne trestal forhendovými winnermi. Po dvoch brejkoch odskočil súperovi na 5:1. Auger-Aliassime ešte znížil na 3:5, no v desiatom geme premenil Kližan pri podaní súpera hneď prvý mečbal a zabezpečil Slovensku vyrovnávajúci bod.

"Bol to veľmi ťažký zápas a som veľmi rád, že som ho zvládol. Felix je výborný hráč, ktorý bude onedlho v prvej svetovej stovke. Za stavu 2:5 mi veľmi pomohla naša lavička i diváci, ktorí ma vyburcovali. Zmenil som taktiku, čo na súpera platilo a podarilo sa mi otočiť nepriaznivý vývoj. Druhý set bol už v mojej réžii. Už sa teším na sobotu, ktorá bude veľmi zaujímavá. Veľa napovie už úvodná štvorhra," uviedol Kližan v prvej reakcii pre RTVS.

Slovenský kapitán Dominik Hrbatý bol spokojný s výkonmi debutanta Horanského i Kližana. "Na to, že Filip absolvoval daviscupovú premiéru, podal nadštandardný výkon. O jeho prehre rozhodlo pár loptičiek. Škoda, že sa mu nepodarilo využiť niektoré nádejné stavy pri súperovom podania. Shapovalov hral rýchlo, čo trochu Filipovi robilo problémy. Martin kližan sa snažil byť v úvode svojho duelu až príliš aktívny, z čoho pramenili chyby. Felix naopak začal vo veľkom štýle. OD stavu 5:2 však predsa len začal hrať kratšie údery, čo bola voda na mlyn Martina, ktorý mohol naplno uplatniť svoj forhend. Od tohto momentu to už bolo prakticky na jednu bránku."

Auger-Aliassime si daviscupový duel užil. "Začal som veľmi dobre. Ani som nesníval o tom, že by sa mi mohlo tak dariť. Martin však potom našiel svoj rytmus, začal ma tlačiť na returne. V druhom sete už dominoval." Kanadský kapitán Frank Dancevič bol s výkonom 18-ročného mladíka spokojný. "Felix Odviedol dobrú robotu, dokázal udržať na uzde emócie. Ukázalo sa však, že Kližan má obrovskú skúsenosti a antuka mu sedí. Pre Felixa to bola dobrá lekcia. Do štvorhry zatiaľ počítam s ním a Denisom Shapovalovom."

kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára

SLOVENSKO - Kanada 1:1 po prvom dni

Filip Horanský - Denis Shapovalov 4:6, 5:7

Martin Kližan - Félix Auger-Aliassime 7:5, 6:3

sobota 11.00 Filip Polášek, Igor Zelenay - Auger-Aliassime, Shapovalov, Kližan - Shapovalov, Horanský - Auger-Aliassime