Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

DAVIS CUP: Kližan s Poláškom vyhrali štvorhru a porazili Kanadu

Na snímke slovenskí daviscupoví reprezentanti Martin Kližan (vpravo) a Filip Polášek počas štvorhry proti kanadskému páru Félix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v tenise Slovensko - Kanada v Bratislave 2. februára 2019. Foto: TASR Michal Svítok

Kanaďanom vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme prelomili podanie Kližana a po potvrdení brejku sa ujali vedenia 3:0.

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovenskí tenisti vedú v kvalifikačnom dueli o postup na finálový turnaj Davisovho pohára nad Kanadou 2:1. O dôležitý druhý bod sa na antuke v Bratislave postarali Martin Kližan s Filipom Poláškom, ktorí v sobotňajšej štvorhre zdolali pár Denis Shapovalov, Felix Auger-Aliassime 3:6, 7:5, 6:3. Kližan nahradil pôvodne nominovaného Igora Zelenaya. .

Kanaďanom vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme prelomili podanie Kližana a po potvrdení brejku sa ujali vedenia 3:0. Slováci sa nevedeli chytiť na returne, Polášek bol neistý na sieti. Za stavu 1:3 sa slovenský tandem pri servise Shapovalova dostal k dvom brejkbalom, no ani jeden nevyužil a Kanaďania dotiahli prvý set do úspešného konca.

V druhom dejstve si až do dvanásteho gemu oba páry suverénne vyhrávali svoje podania. Za stavu 6:5 sa Slováci po Poláškovom víťaznom returne dostali k setbalu a ten aj premenili. Shapovalov nedokázal vrátiť na druhú stranu dvorca agresívny forhendový úder Kližana a loptička z jeho rakety skončila v sieti. Slováci sa dostali do laufu, v treťom sete za stavu 2:1 vďaka výborným returnom i volejom Kanaďanov opäť brejkli a šancu na zisk druhého bodu už z rúk nepustili. Ich postup do Madridu mohol spečatiť Kližan v prípade triumfu nad Shapovalovom v súboji tímových jednotiek.

Polášek priznal, že v úvode debla nebol slovenský pár vo svojej koži. "Nezačali sme najlepšie, predstavovali sme si to inak. Nevyšiel nám prvý gem pri podaní Kliža, trochu sme sa trápili na returne. Postupne sme sa však dostali do tempa, suverénne sme si vyhrávali podania a lepšie sme returnovali. Kľúčový bol záver druhého setu, keď sme Kanaďanov brejkli, čo ich zlomilo. V treťom sete sme už boli jasne lepší. Prekvapilo nás, že kanadský kapitán nepostavil Petra Pelanskeho. Kližko potvrdil, že momentálne ja najlepší slovenský deblista na antuke. Dobre sa na dvorci dopĺňame, ja si to odservujem, on hrá výborne odzadu."

Na finálovom turnaji (18.-24. novembra) sa predstaví 18 tímov. Istú účasť má kvarteto vlaňajších semifinalistov Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, USA a dvaja držitelia voľných kariet Argentína s Veľkou Britániou. Doplní ich tucet úspešných tímov z kvalifikácie. Miestenku do Madridu majú po sobote vo vrecku aj Austrália, Japonsko, Taliansko a Kazachstan

Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára



SLOVENSKO - Kanada 2:1

Filip Horanský - Denis Shapovalov 4:6, 5:7

Martin Kližan - Félix Auger-Aliassime 7:5, 6:3

Martin Kližan, Filip Polášek - Shapovalov, Auger-Aliassime 3:6, 7:5, 6:3