Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Deaflympiáda: Prvá zlatá medaila pre Slovensko nemusí byť posledná

Na snímke medailistky z Letnej Deaflympiády Bulharsko 2013 vľavo bronzová stolná tenistka Eva Jurková a vpravo zlatá (vrh guľou) a strieborná (hod diskom) Ivana Krištofičová počas tlačovej konferencie 6. augusta 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Tri medaily vybojovala iba sedemčlenná výprava aj vďaka výraznej podpore štátu a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Z 22. letnej deaflympiády v Sofii sa vrátila slovenská výprava so ziskom zlatej, striebornej a bronzovej medaily. V konkurencii vyše 3000 športovcov z 91 krajín obsadilo Slovensko 24. priečku, zvíťazilo Rusko. Zlato a striebro vybojovala atlétka Ivana Krištofičová (Olymp Bratislava) vo vrhu guľou výkonom 15,33 m, resp. v hode diskom 46,33 m. O bronz sa postarala ešte len 18-ročná stolná tenistka Eva Jurková (ŠK ST Topoľčany).

"Máme mladý nádejný tím s dobrými perspektívami do budúcnosti. Verím, že časom sa napríklad guliarka Krištofičová nominuje na olympijské hry zdravých športovcov," povedal v utorok na tlačovej konferencii v bratislavskom hoteli SET generálny sekretár Slovenskej federácie nepočujúcich športovcov! Dušan Dedeček, ktorý je súčasne aj trénerom Krištofičovej. "O štyri roky bude deaflympiáda v tureckej Ankare. Budem na sebe tvrdo pracovať a k zlatu vo vrchu guľou budem chieť vybojovať aj tú istú medailu v hode diskom," už teraz myslí na budúcnosť najúspešnejšia slovenská deaflympionička Krištofičová, ktorá počas leta trénuje v Bratislave v areáli Lafranconi a cez zimu v športovej hale Elán. Dedeček spomenul aj jednu kurióznu príhodu zo Sofie. "Usporiadatelia načas nezabezpečili náradie, nemali sme s čím trénovať, tak sme sa pokúsili kúpiť niekde v obchode gule. Podarilo sa, na tréning sme mali dva kusy. Po skončení súťaží Ivana jednu z gulí zabalila, pridala mašľu, podpísala sa a venovala nášmu veľvyslancovi v Bulharsku Mariánovi Jakubócymu, ktorý nás počas celých hier podporoval a povzbudzoval," dodal Dedeček.



Zaujímavo sa výsledkovo rozvíja stolná tenistka Jurková. Pred štyrmi rokmi skončila na deaflympiáde na Tchajwane v šestnástke najlepších hráčok, dnes už má bronz a siahala aj na zlatú medailu. "Na neskoršiu víťazku Japonku Moe Uedaovú som síce nestačila, ale v boji o bronz som zdolala Číňanku Mengpig Huang. Aj nad ázijskými hráčkami sa dá víťaziť. O štyri roky to môže byť zlato," povedala pre TASR maturantka v poslednom ročníku Športového gymnázia v Košiciach, ktorú trénuje učiteľ gymnázia Rus Andrej Dzelinský. "S Evou pracujem už päť rokov. Je veľmi poctivou športovkyňou, je schopná pracovať aj 25 hodín denne."

Tri medaily vybojovala iba sedemčlenná výprava aj vďaka výraznej podpore štátu a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Z prostriedkov ministerstva zakúpili za 5700 eur horský bicykel pre Júliusa Maťovčíka (ŠKN Trenčín), ktorý v pretekoch jednotlivcov v cross country obsadil 6. miesto. "Vzhľadom na to, že som nemal dostatok rebríčkových bodov, štartoval som ako posledný a v priebehu 22,8 km dlhých pretekov som postupne predbehol 25 súperov," dodal Maťovčík, ktorý má za sebou ďalší zaujímavý športový výkon. "Po skončení súťaží som si pozrel internet a rozhodol som sa s bicyklom absolvovať výjazd na pohorie Vitoša. Spolu s českými kolegami, ktorých som zverboval, sme sa za tri hodiny dostali až do výšky 2277 m, späť nám to trvalo hodinu," prezradil Maťovčík.