Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Del Bel Belluz skóroval v premiére,Werenski vytvoril rekord Jackets

Hokejista Columbusu Luca Del Bel Belluz (v modrom) v zápase NHL s Carolinou v utorok 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Dvadsaťročný útočník otvoril skóre duelu, v ktorom jeho Blue Jackets triumfovali nad Carolinou 6:3.

New York 17. apríla (TASR) - Kanadský hokejista Luca Del Bel Belluz zažil v noci na stredu vydarenú premiéru v NHL, keď sa presadil hneď vo svojom prvom zápase v drese Columbusu. Dvadsaťročný útočník otvoril skóre duelu, v ktorom jeho Blue Jackets triumfovali nad Carolinou 6:3. Zach Werenski sa v drese domácich blysol bilanciou 2+2 a vytvoril nový klubový rekord medzi obrancami, v jednej sezóne dosiahol 46 asistencií.

Del Bel Belluz skóroval hneď zo svojej prvej strely. Center tretej formácii prekonal zakončením z ľavého kruhu Spencera Martina. Stalo sa to len dvanásť sekúnd po tom, čo naskočil na ľad z trestnej lavice, keď si odsedel tímový trest za príliš veľa hráčov. "Je to jeden z momentov, na ktorý sa nezabúda," uviedol pre nhl. com. Stal sa ôsmym hráčom v histórii klubu, ktorému sa podarilo skórovať v prvom stretnutí v profilige. Columbus ho povolal z farmy z Clevelandu, pretože Dmitrij Voronkov nemohol nastúpiť pre chorobu. "Nečakal som, že ma povolajú. Ráno som sa chystal na tréning a potom som sa dozvedel informáciu od Blue Jackets, že odohrám prvý duel v NHL. Niečo o čom snívate už ako dieťa a na čo budem vždy spomínať," skonštatoval Del Bel Belluz, ktorého draftoval Columbus v roku 2022 zo 44. miesta (2. kolo).

Werenski vytvoril klubový rekord v počte asistencií obrancu v jednej sezóne, prekonal zápis Jamesa Wisniewského (44 v ročníku 2013/14). Dvadsaťšesťročný Američan zaznamenal svoj tretí štvorbodový zápas v kariére a stal sa prvým obrancom v klubu s viacerými gólmi a asistenciami v jednom stretnutí. "Je skvelé skončiť sezónu víťazstvom. Som rád, že sa nám to podarilo pred domácimi fanúšikmi, ktorí nám vytvorili úžasnú atmosféru," uviedol Werenski. V 6. minúte stretnutia dosiahli prvý z dvoch gólov a bol to jeho 300. bod v NHL. Stal šiestym hráčom v histórii Blue Jackets, ktorý prekonal túto hranicu. Pridal sa k Rickovi Nashovi (547), Camovi Atkinsonovi (402), Booneovi Jennerovi (364), Nickovi Folignovi (334) a Davidovi Výbornému (317). Columbus nepostúpil štvrtýkrát v rade do play off.

Prvý gól v profilige dosiahol aj český útočník Jiří Smejkal v drese Ottawy. V polovici duelu na ľade Bostonu otvoril skóre zápasu a nasmeroval Senators k triumfu 3:1. "Keď som videl obrancu Erika Brannstroma prechádzať cez modrú čiaru, vedel som, že ma tam nájde. Padlo to tam a je to skvelý pocit." Pre Smejkala to bol prvý gól v dvadsiatom zápase, na konte má aj jednu asistenciu.