Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Derby na MS 20 ovládli Američania, zdolali Kanadu

Na snímke vľavo hráč Kanady Brendan Perlini, vpravo hráč USA Louie Belpedio v zápase B-skupiny MS v hokeji hráčov do 20 rokov USA - Kanda (4:2) vo fínskych Helsinkách Foto: TASR/AP

O výsledku severoamerického derby rozhodla záverečná tretina a hlavnú úlohu zohrali obrancovia USA.

Helsinki 27. decembra (TASR) - Americkým hokejistom do 20 rokov vyšiel vstup do finálového turnaja MSJ v Helsinkách nad očakávanie. V sobotňajšom šlágri A-skupiny zdolali obhajcov titulu z Kanady 4:2 a tradičnému rivalovi tak odplatili prehru z vlaňajšieho šampionátu.

O výsledku severoamerického derby rozhodla záverečná tretina a hlavnú úlohu zohrali obrancovia USA. Kapitán Zach Werenski najskôr v 48. minúte zvýšil na 2:1. "Javorové listy" síce stihli vyrovnať, keď sa presadil Dylan Strome, na presný zásah ďalšieho zadáka Louisa Belpedia však už odpoveď nenašli. Posledné slovo mal Auston Matthews, predpokladaná jednotka draftu NHL 2016 upravila na konečných 4:2.

"Vedeli sme, že ak chceme vyhrať, musíme nastúpiť maximálne koncentrovaní. Myslím, že celé mužstvo zahralo výborne. Využili sme šance a zaslúžene vyhrali," povedal Matthews. Kouča USA Rona Wilsona potešili góly obrancov. "Hovoril som našim zadákom, nech častejšie strieľajú. V tretej tretine to vyšlo," povedal. Skúsený tréner, ktorý bol po vyhadzove od Toronta Maple Leafs v marci 2012 do júna tohto roku bez práce, okúsil chuť víťazstva po dlhej dobe. "Moja prvá výhra po takmer štyroch rokoch. To, že sme ju dosiahli proti Kanade, znamená pre mňa veľa. Dosiahli sme veľké víťazstvo," dodal Wilson.

Historická bilancia medzi tradičnými rivalmi naďalej hovorí v prospech Kanady. Z pohľadu USA je to po sobote 7-1-3-29-3 (výhry, výhry po predĺžení, prehry po predĺžení, prehry, remízy).

Vo svojom druhom vystúpení na MSJ si Američania v pondelok zmerajú sily s rovesníkmi zo Švédska, Kanada zabojuje o prvé body proti Dánsku.