Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Do atletickej Siene slávy pribudnú v novembri Coe s Bubkom

Sergej Bubka Foto: TASR/AP

Oficiálna uvádzacia ceremónia siene slávy sa uskutoční 24. novembra v španielskej Barcelone.

Monako 25. júna (TASR) - Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) v pondelok potvrdila ďalšiu dvojicu z prvej dvadsaťštvorky športovcov, ktorých vovedie do svojej siene slávy. Medzi legendami nebudú chýbať ukrajinský žrdkár Sergej Bubka či britský bežec Sebastian Coe.

"Som poctený, že dvaja z mojich kolegov v Rade IAAF sa pridajú medzi inaugurujúcich členov Siene slávy IAAF," komentoval rozhodnutie prezident svetovej strešnej organizácie atletiky Lamine Diack.

Bubka je stále držiteľom svetových rekordov vonku i v hale, na otvorenom štadióne preskočil 614 centimetrov v júli 1994, kým pod strechou si poradil rok predtým aj s výškou 615 cm. Je jediným atlétom, ktorý dokázal vyhrať na šiestich MS v rade v rovnakej disciplíne (1983-1999), v Soule v roku 1988 sa mu podarilo získať aj olympijské zlato. Coe je v súčasnosti šéfom organizačného výboru OH v Londýne, medzi jeho prenikavé úspechy patria zlaté olympijské medaily z Moskvy 1980 i Los Angeles 1984 na trati 1500 metrov, kým na 800 m si pripísal na oboch hrách striebrá.

Ďalšími menami, ktoré začnú písať dejiny atletiky v klube výnimočných sú Jessie Owens, Carl Lewis, Jackie Joyner-Kersseová, Abebe Bikila, Emil Zátopek, Paavo Nurmi, Al Oerter, Adhemar da Silva, Ed Moses, Fanny Blankers-Koenová, Betty Cuthbertová, Wang Jun-sia, Irena Szewinská, Mildred Didriksenová, Michael Johnson, Dan O'Brien a Alberto Juantorena.

Zvyšných piatich atlétov ohlási IAAF neskôr, oficiálna uvádzacia ceremónia siene slávy sa uskutoční 24. novembra v španielskej Barcelone.