Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Do MFK Košice sa na lavičku opäť vracia Ján Kozák st.

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Staronový tréner Ján Kozák st. naposledy pôsobil pri košickom A-tíme ako lodivod v rokoch 2005 - 2009 a má za úlohu udržať klub v najvyššej súťaži.

Košice 30. apríla (TASR) - Hlavným kormidelníkom MFK Košice sa v pondelok stal Ján Kozák st., ktorý v tejto funkcii nahradí doterajšieho lodivoda Ladislava Šimča. Vedenie klubu pristúpilo k tomuto kroku na základe nepresvedčivých výkonov tímu v posledných kolách najvyššej slovenskej súťaže a prehra na ihrisku posledného mužstva z Dunajskej Stredy spečatila Šimčov osud.

Klubu z metropoly východu patrí štyri kolá pred koncom corgoňligovej sezóny 2011/2012 priebežne predposledná 11. pozícia. "V prvom rade by sme sa chceli trénerovi Šimčovi poďakovať za odvedenú prácu. Postavenie v tabuľke a to, že nemáme definitívu záchrany nás prinútila riešiť situáciu takýmto spôsobom a tréner Kozák preberá od pondelka A-mužstvo," uviedol pre TASR športový riaditeľ MFK Ivan Kozák.

Staronový tréner Ján Kozák st. naposledy pôsobil pri košickom A-tíme ako lodivod v rokoch 2005 - 2009 a má za úlohu udržať klub v najvyššej súťaži. "Hlavným cieľom je zachrániť ligu a skonsolidovať mužstvo. Určite je potrebné priniesť nový vietor do kabíny, pretože hlavne spôsob akým sa prezentujeme na ihrisku nie je dobrý. Tréner Kozák je dostatočne skúsený na to, aby si urobil prehľad o mužstve v každodennom tréningovom procese. V klube pôsobil na inej pozícii, takže pozná hráčov, no nie tak detailne, akoby chcel," skonštatoval Ivan Kozák a podľa jeho slov si Ján Kozák st. zatiaľ neprinesie na lavičku nových spolupracovníkov a do konca sezóny zostane celý realizačný tím pokope, pokiaľ sa jeho členovia nerozhodnú inak, vrátane Šimča.



Najlepší futbalista ČSSR za rok 1981 viedol v pondelok v košickom Čermeli po prvý raz i tréning a na margo svojho príchodu povedal: "Pán Podolák ma oslovil asi pred desiatimi dňami, či by som sa od nového ročníka nevrátil k mužstvu. Vzal som si čas na premyslenie a včera sme sa stretli. Prišiel s alternatívou, či by som nepoviedol mužstvo do konca súťažného ročníka. Zbehlo to veľmi rýchlo, súhlasil som s ponukou, takže od pondelka som prebral mužstvo. Je potrebné oživiť kolektív. Nerád to robím, aby som prišiel štyri kolá pred koncom súťaže. Chcem chlapcov spoznať, aby som im niektorým neublížil. Je tu veľa cudzincov na môj vkus, dvanásť alebo trinásť som napočítal. Nie všetci však spĺňajú kritériá ligového hráča," uviedol Kozák st., ktorý si uvedomuje v akej situácii sa nachádza A-mužstvo Košíc.

Pod jeho vedením pôsobili v Košiciach i niektorí hráči zo súčasného kádra. "Hráči, ktorých poznám a boli to talentovaní hráči, s obrovským potenciálom, tak stagnujú. Budem sa snažiť ich zobudiť, verím, že ten prejav bude lepší a keďže futbal sa hrá na výsledky, tak aj nejaké body získame," zamyslel sa držiteľ bronzovej medaily z ME 1980 v Taliansku, ktorý si uvedomuje i nezáujem košického diváka o futbal. "Košice sú špecifické mesto a taktiež náročný futbalový divák, ktorý zažil veľa vecí. Ani ja som nečakal, keď so prišiel do Ličartoviec a potom do MFK Košice, že naplníme štadióny a podarilo sa. Vyhral sa pohár, prišli sem zvučné mená, štadión bol plný a z toho pramenil dobrý pocit. Samozrejme, že človeka neteší, že na futbal chodí málo ľudí. Deje sa to však i v iných mestách a iných športových podujatiach."

Ján Kozák st. v minulosti trénoval i Lokomotívu Košice, MFK Zemplín Michalovce, FC Steel Trans Ličartovce. V roku 1997 doviedol vtedajšie mužstvo 1. FC Košice ako prvý slovenský tím do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov.

trénerské zmeny CL 2011/2012:

MFK Košice

Ladislav Šimčo - Ján Kozák st. (od 30. kola)



MŠK Žilina

Pavel Hapal - Ľuboš Nosický (od 1. kola)

Nosický - Frans Adelaar (od 28. kola)



Slovan Bratislava

Karel Jarolím - Vladimír Weiss (od 4. kola)



DAC Dunajská Streda

Štefan Horný - Krisztián Németh (od 5. kola)

Németh - Werner Lorant (od 25. marca)



MFK Ružomberok

Ladislav Jurkemik - Aleš Křeček (od 10. kola)



FC Nitra

Cyril Stachura - Ladislav Jurkemik (od 19. kola)



FC Tatran Prešov

Štefan Tarkovič - Sergij Kovalec (od 19. kola)