Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Do začiatku atletických ME do 18 rokov v SR zostáva 100 dní

Na snímke olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth počas slávnostneho otvorenia zrekonštruovaného Atletického štadióna SNP Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica na Štiavničkách v Banskej Bystrici 5. októbra 2021. Foto: TASR – Ján Krošlák

Slovensko na doterajších troch majstrovstvách Európy U18 získalo dve bronzové medaily.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Do začiatku majstrovstiev Európy do 18 rokov v atletike, ktoré sa uskutočnia 18. – 21. júla 2024 v Banskej Bystrici, zostáva presne 100 dní. Na dorastenecký kontinentálny šampionát na Národnom atletickom štadióne Vojenského športového centra Dukla na Štiavničkách podľa predbežných prihlášok smeruje 1102 reprezentantov zo 48 krajín. Spolu s členmi realizačných tímov je potenciálnych účastníkov dovedna 1556. Na regulárnosť súťaží dohliadne 150 rozhodcov a k hladkému priebehu podujatia prispeje 350 dobrovoľníkov.

Aj tieto počty hovoria o rozsahu blížiaceho sa druhého najvýznamnejšieho tohtoročného podujatia pod kuratelou European Athletics "Slovensko po prvý raz organizuje vrcholné európske dráhové podujatie. Vzhľadom na usporiadanie majstrovstiev Európy 2017 v krose, viacerých ročníkov ME družstiev v chôdzi a Európskeho pohára 2019 vo vrhoch, ale aj atletických súťaží v rámci Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2022, však EA neochvejne verí, že to bude vynikajúci šampionát," povedal pre portál atletika.sk prezident Európskej atletiky Dobromir Karamarinov.

"Už na nás dolieha zdravá miera stresu, ktorý je prirodzeným prejavom zodpovedného prístupu. Náš tím pracuje naplno na tom, aby sme zdarne splnili záväzok dokázať, že sme si dôveru od European Athletics zaslúžili. Fanúšikov pozývame, aby prišli podporiť mladých športovcov z celej Európy. Pre naše atletické talenty to bude jedinečná možnosť predstaviť sa pred domácim publikom," skonštatoval prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, ktorý je zároveň aj šéfom organizačného výboru šampionátu.

Po rozsiahlej modernizácii Štiavničiek v hodnote viac ako 14 miliónov eur má tento, v októbri 2021 nanovo otvorený multifunkčný športový stánok, kapacitu 7381 divákov. Všetky miesta vrátane tzv. oválovej časti sú na sedenie. "Krásne zrekonštruovaný a pred viac ako dvoma rokmi dokončený štadión spĺňa všetky normy a má certifikát od Svetovej atletiky na organizovanie podujatí takéhoto významu. Samozrejme, celý set up na šampionát bude trošku iný, než dejisko vyzerá vyše štvrť roka pred začiatkom, ale infraštruktúra je pripravená - žiadne zásadné stavebné úpravy nie sú potrebné," uviedol riaditeľ hostiteľského VŠC Dukla v 75-tisícovej metropole stredného Slovenska Matej Tóth.

Slovensko zatiaľ má 14 limitárov na tohtoročné ME do 18 rokov. Nielen vzhľadom na dostatok času na plnenie nominačných kritérií (uzávierka bude 7. júla) sa však dôvodne dá predpokladať, že organizujúca krajina napokon bude mať v hre približne tri desiatky nádejí, napospol členov centralizujúceho zväzového "Projektu ME 2024". SR ako hostiteľ môže nominovať po jednom pretekárovi na každú disciplínu, v ktorej nebude mať žiadneho štartujúceho limitára. Zároveň platí, že každá krajina môže nominovať na jednotlivé disciplíny maximálne dvoch limitárov.

Slovensko na doterajších troch majstrovstvách Európy U18 získalo dve bronzové medaily. Na inauguračnom šampionáte v Tbilisi 2016 sa na najnižší tretí stupienok prebojovala Gabriela Gajanová v behu na 800 m. O dva roky neskôr, čiže pri vopred stanovenej bienálnej frekvencii šampionátu, na to v maďarskom Győri nadviazal ďalší zverenec martinského kouča Pavla Slouku Andrej Paulíny tretím miestom na 1500 m. Informoval portál atletika.sk.