Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Doprava, terorizmus a rozpočet strašia Britov najviac

Foto: TASR/AP

Posledné prieskumy podľa DPA ukázali, že počas OH asi 10 zo 60 miliónov Britov opustí svoju vlasť, pričom prevažná väčšina z nich tvrdí, že dôvodom sú práve hry.

Londýn 17. apríla (TASR) - Sto dní pred začiatkom Hier XXX. olympiády je v ovzduší Londýna cítiť okrem mierneho nadšenia z piatich kruhov aj strach z dopravného chaosu, teroristických útokov a zbytočnej márnotratnosti viažucej sa s organizáciou športového sviatku. Dopravná situácia je prepieraná takmer pred každou olympiádou, a ani v britskej metropole to nie je inak s jej pretriasaním - tentoraz medzi lokálne špecifiká patria taxikári sťažujúci sa na nedostatok roboty počas ostrosledovaného mesiaca, naopak, pracovníci metra sa obávajú priveľkého náporu cestujúcich a najhoršieho. Naposledy v Pekingu však nedošlo k premietnutiu žiadnych avizovaných katastrofických scenárov do reálneho života.

Posledné prieskumy podľa DPA ukázali, že počas OH asi 10 zo 60 miliónov Britov opustí svoju vlasť, pričom prevažná väčšina z nich tvrdí, že dôvodom sú práve hry. Veľa z týchto ľudí jedným dychom špecifikovala, že sa boja dopravného chaosu v okolí hlavného mesta. Londýnsky systém metra je najstarší na svete a napriek investíciám sú potrebné ďalšie zdroje na úpravu a transformáciu niektorých častí tratí i dopravných prostriedkov.

Napríklad línia Jubilee, ktorá bude obsluhovať medzi inými olympijskú dedinu, dostala nový signalizačný systém, no namiesto zefektívnenia to viedlo v poslednom čase iba k meškaniam. "Sme presvedčení, že náš dopravný systém zvládne zvýšené nároky," ubezpečuje Mark Evers, ktorý má na starosti organizáciu dopravy pre počas hier.

Čo sa týka taxikárov, asi 40 percent z celkového počtu 25.000 plánuje nepracovať počas OH, pretože im nedovolili zvýšiť ceny počas dňa na "nočnú" úroveň. To by taxikári považovali za férovú kompenzáciu za stratený "biznis" účinkom notorických zápch.

Stále existujú obavy z teroristických akcií, ktoré by mohli byť znovu naplánované na obdobie, kedy si v Londýne dá rande takmer celý svet. V mysliach je ešte príliš zakorenený útok na metro a autobusy z 7. júla 2005, mimochodom iba deň po tom, ako pridelili Londýnu právo usporiadať OH 2012.

O bezpečnosť sa bude starať personál o počte 23.000, z čoho je 13.000 vojakov. To je viac, ako tvorí britský kontingent v Afganistane. Pripravené na zásah budú stíhačky, jedna bojová loď zakotví na Temži neďaleko mesta, rakety zem-vzduch budú pripravené na odpal. Mikrosúboje so skrytým protivníkom však musia zvládať predovšetkým jednotlivci a ako sa ukázalo, nie vo všetkých prípadoch boli v uplynulých týždňoch úspešní. Policajti dokázali v rámci testov cez olympijské bezpečnostné kontroly prepašovať atrapu bômb dokonca dvakrát a protestujúci plavec, ktorý narušil tradičné veslárske preteky Oxford-Cambridge na pocite bezpečia obyvateľov tiež veľmi nepridali.

Práve obavy o bezpečnosť zrejme navŕšia signifikantne celkový rozpočet, čoho sa pragmatická časť Britov najviac obáva. Prestíž a dobré meno ide do úzadia aj na Ostrovoch a verejná mienka sa nakloní i proti vláde, pokiaľ sa rozpočet výrazne prekročí. Ten je naplánovaný na 9,3 miliardy libier, organizátori v mediálnych výstupoch zdôrazňujú, že sa aj dodrží.

Labouristi si to však nemyslia a vytýkajú vláde napríklad, že pri príležitosti OH míňa priveľa na propagovanie zdravého životného štýlu - 400 miliónov libier je podľa nich veľa peňazí na to, že posun zaznamenalo k športu podľa prieskumov iba 110.000 Britov. Väčšina si stále radšej vyrazí pravidelne na drink než na ihrisko. Fanúšikovia piva či iných nápojov sa však môžu "tešiť" na obmedzenia aj v tomto smere - puby a krčmičky budú musieť vyvesiť tabuľku "Closed" najneskôr o 23.00, pretože sa polícia obáva zvýšenej kriminality po tejto hodine.

"Pomalší rozbeh" národa a jeho relatívnu apatiu navonok komentuje s optimizmom zlatý olympijský medailista v trojskoku Jonathan Edwards, ktorý sa v súčasnej novej úlohe snaží sa efektívne prepojenie hlasu športovcov s organizačným výborom: "V Európe prežívame ťažké časy, ktoré už trvajú niekoľko rokov. To trošku dusí atmosféru. Ale keď hry začnú, národ sa za ne postaví - krásnym spôsobom a bez výhrad."