Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Dortmund víťazne v prvom dueli po ataku, brankár Bürki nemôže spávať

Na snímke fanúšikovia Borussie vytvorili iniciálky svojho klubu na tribúne pred prvým zápasom štvrťfinále Ligy majstrov vo futbale Borussia Dortmund - AS Monako v Dortmunde 12. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Futbalisti Borussie absolvovali prvé bundesligové vystúpenie na vlastnom štadióne po utorňajšom bombovom útoku na ich autobus.

Berlín 16. apríla (TASR) - Domáce víťazstvo Borussie Dortmund 3:1 nad Eintrachtom Frankfurt v najvyššej nemeckej futbalovej súťaži by za normálnych okolností nebolo ničím nezvyčajným. V sobotnom stretnutí 29. kola sa však všetko ešte len vracalo do normálu.



Futbalisti Borussie absolvovali prvé bundesligové vystúpenie na vlastnom štadióne po utorňajšom bombovom útoku na ich autobus. V Dortmunde panovali zvýšené bezpečnostné opatrenia, ktoré posilnili na zápasoch v celej krajine. Už deň po ataku odohrali úvodný duel štvrťfinále Ligy majstrov proti AS Monako (2:3), toto rozhodnutie spochybnilo mnoho ľudí.

V sobotu sa v Signal Iduna Parku zhromaždilo 81.360 fanúšikov. Po tom, ako domáci hráči splnili trojbodovú úlohu, postavili sa ruka v ruke pred priaznivcov na Južnej tribúne a držali dres s číslom 5, ktorý si oblieka Marc Bartra. Zraneného španielskeho obrancu prepustili deň predtým z nemocnice. "Moji zverenci ukázali neskutočný prístup už v stredu a zopakovali ho teraz. Zaslúžia si najväčšie možné uznanie. Hoci cez víkend to už pre mňa nebolo také ťažké ako v týždni, nedá sa to povedať o každom. Naučili sme sa však vyrovnať s citovými výkyvmi. Odborníci mi povedali, že stabilizácia zvyčajne trvá dva až tri dni. Myslím si, že pre hráčov je jednoduchšie, keď sa môžu rozptýliť na trávniku. Pozápasové kolektívne gesto bolo krásne," citovala agentúra DPA trénera Thomasa Tuchela.

Dortmund zotrval na štvrtej priečke tabuľky bod za Hoffenheimom, ktorý si poradil s Mönchengladbachom 5:3. Nováčik RB Lipsko po triumfe 4:0 nad Freiburgom už nemôže klesnúť pod štvrté miesto, čo znamená, že hneď v premiérovej sezóne medzi nemeckou elitou si vybojoval minimálne miestenku v predkole Ligy majstrov. Bayern Mníchov sa na štvrťfinálovú odvetu LM proti Realu Madrid nenachystal víťazne, keď nevyužil početnú výhodu a s Leverkusenom sa rozišiel bez gólov. Líder poradia však má naďalej bezpečný osembodový náskok na Lipsko.

Bürki nemôže spávať

Brankár nemeckého futbalového klubu Borussia Dortmund Roman Bürki prezradil, že od útoku na tímový autobus má problémy so spánkom.

Hráči Borussie boli v utorok na ceste na úvodný štvrťfinálový zápas Ligy majstrov 2016/2017 s Monakom, keď vybuchli v blízkosti ich autobusu tri nálože. Pri nich utrpel zranenia obranca Marc Bartra. Zápas napokon odložili na stredu a Dortmund doma prehral s AS 2:3.

Švajčiar prezradil, že v autobuse sedel veľa Bartru a od výbuchu ho prenasledujú problémy so spánkom. "Stále mám problémy. Čo je však najhoršie, nemôžem v noci správať. Keď sa zobudím, tak som rád, že som doma vo svojej posteli," povedal brankár BVB.

Bürki tiež prezradil, že mal problémy s koncentráciou počas zápasu s Monakom: "Všetko na ihrisku som si všimol o čosi neskôr, ako keby som mal pred očami nejakú clonu." Informovala agentúra AP.

Brankár Borussie Dormund Roman Bürki
Foto: TASR/AP