Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Dubovcová si po bronze vydýchla, Nestarcová chce ostať v Top 15

Na snímke slovenské reprezentantky v plážovom volejbale Dominika Nestarcová (vľavo) a Natália Dubovcová (vpravo) s bronzovými medailami, ktoré získali 27. júla 2014 na Grand slame v americkom Long Beach , počas tlačovej konferencie 29. júla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Dubovcová a Nestarcová získali nielen 40-tisíc dolárov na prémiách, ale do rebríčka si pripísali 640 bodov, vďaka čomu poskočili na 11. miesto.

Bratislava 29. júla (TASR) – Slovenské plážové volejbalistky Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová sa vrátili z Grand Slamu v americkom Long Beach plné pozitívnych emócií. Aj napriek nabitému programu a únave nechýbal na ich tvárach úsmev, pričom dôvodov mali hneď niekoľko. Spoza "veľkej mláky" si priniesli ďalší bronz, čím vyrovnali svoj najlepší výsledok v sezóne (predtým získali bronz v Stavangeri). Je to nielen ich kariérne maximum, ale aj najlepší výsledok v histórii slovenského plážového volejbalu. Navyše v rebríčku Svetovej série FIVB klopú na dvere prvej desiatky.

"Získať druhý bronz v sezóne je super, nesmierne sa tešíme. Náš cieľ bol v tejto sezóne dostať sa do semifinále. Podarilo sa to už dvakrát a to sa sezóna ešte neskončila. Je to úžasné," uviedla na utorňajšom brífingu Nestarcová. Podľa jej slov si svojimi výkonmi vypýtali rešpekt aj u súperiek. "Myslím si, že nás vnímajú už vážnejšie." Nadšenie neskrývala ani Dubovcová, ktorá si po úspešnom zvládnutí zápasu o 3. miesto poriadne vydýchla. "Naozaj skvelé. Je to veľká úľava, duel o 3. miesto je vždy plný nervozity. Nemáte nič isté. Buď získate medailu alebo vám ostanú prázdne ruky a oči pre plač. Tešíme sa, že to vyšlo," skonštatovala spokojne a priznala, že pri prvom cennom kove bronzového lesku bolo cítiť viac emócií. "V Stavangeri to bolo o väčšom množstve emócií. Predsa len to bola prvá medaila. Obe sú však pre nás obrovským úspechom."

Veľká forma

Na snímke zľava prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Ľubor Halanda, slovenské reprezentantky v plážovom volejbale Dominika Nestarcová a Natália Dubovcová a ich manažér Miloš Dubovec počas tlačovej konferencie 29. júla 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenské reprezentantky hrali v Kalifornii vo veľkej forme a zo siedmich duelov prehrali len jeden, keď v semifinále nestačili na neskoršie víťazky Američanky Kerri Walshovú a April Rossovú. Členky VŠK Paneurópa najskôr v skupine zdolali úradujúce vicemajsterky Európy Tanju Goricanecovú a Tanju Hüberliovú 2:0 (14, 21) a potom nestratili set ani s domácimi kvalifikantkami Christal Engleovou a Heather Hughesovou a vyhrali 2:0 (17, 16).

Výborné výkony v skupine zavŕšili prvým triumfom v kariére nad favorizovanou nemeckou dvojicou, trojkami turnaja Katrin Holtwickovou a Ilke Semmlerovou. Vďaka prvému miestu v skupine postúpili priamo do 2. kola pavúka, kde vyhrali nad Američankami Emily Dayovou a Summer Rossovou vo veľkom štýle 2:0 (16, 11). Skvelú formu potvrdili štvrťfinálovým triumfom nad Austrálčankami. V boji o bronz napokon zdolali turnajové štvorky Lilianu Fernandezovú, Elsu Baquerizovú zo Španielska. "Ten záverečný zápas bol z mojej strany trochu nervóznejší. Som rada, že Natália v zápase potiahla o čosi viac. Teší ma tiež, že sa môžeme spoľahnúť jedna na druhú. Niekedy nejde mne, inokedy nejde Natálii. Je to však tímová práca, ktorá nám tento rok vychádza," priznala Nestarcová a vrátila sa aj k jedinej prehre s Američankami. "Hrali doma, mali neskutočnú podporu publika. Trénujú tam, sú zvyknuté na také prostredie. Sú to svetové jednotky. No verím, že sa nám v budúcnosti proti nim ešte podarí uhrať nejaký dobrý výsledok."

Pripísali si body

Úspech slovenskej dvojice sa premietol aj do rebríčka Svetovej série FIVB v beachvolejbale. Pripísali si 640 bodov, vďaka čomu poskočili na 11. miesto a získali tiež 40.000 dolárov na prémiách. Dubovcová s Nestarcovou stoja tesne pred bránami top desiatky, na Argentínčanky Gallayovú, Klugovú strácajú len 40 bodov. "Jedenáste? Ani o tom neviem... ," zasmiala sa Nestarcová. "Ak by sme sa udržali v prvej 15-tke, bolo by to skvelé."

Slovenské beachvolejbalistky majú pred sebou už ďalší program. Po krátkej zastávke doma v utorok na obed vyrazili do rakúskeho Klagenfurtu, kde ich čaká v poradí už ôsmy Grand Slam tohtoročnej Svetovej série. "Prileteli sme len včera večer, teraz opäť odchádzame a sme trochu unavené. Dúfam, že sa nám podarí prekonať únavu a bude sa nám naďalej dariť," uzavrela Nestarcová.