Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

Na Dudinskej päťdesiatke Matej Tóth postrašil chodecký svet

Slovenský chodec Matej Tóth Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tallent a Tóth, dve najvýraznejšie lákadlá na 33. ročníku Dudinskej päťdesiatky, z ich očakávaného vzájomného súboja sa však zrodil triumfálny pochod Tótha.

Dudince 24. marca (TASR) - Na Dudinskej päťdesiatke najlepší slovenský chodec Matej Tóth vystrašil svetovú špičku. Jeho čas na 20 km pod 1:20 h ho zaraďuje do užšej skupiny, ktorá hocikedy a hocikde môže medailovo vyniknúť. Skalp od trojnásobného olympijského medailistu Austrálčana Jareda Tallenta získal časom 1:19:48 spôsobom, ktorý bol pre protinožca až zdrvujúci, na Tótha zasa zapôsobil ako palivo s najvyšším oktánovým číslom.

Blízke okolie tlačí Mateja Tótha neustále vpred. Všetci tvrdia jedno, akurátny čas pre neho ešte len príde a ak nastane, slovenská atletika sa obohatí aj medailami. Šéftréner reprezentácie Roman Benčík prejavoval maximálnu spokojnosť. "Bol to deň prekvapení. Z tých najväčších by som spomenul trebárs mladého Martina Tišťana, ktorý v osobnom maxime 4:07:58 splnil limit na ME, no a všetko to krásne priklincoval Matej Tóth. Prvýkrát šliapol pod 1:20, a to nikto nečakal po krásnom výkone v Lugane spred týždňa spojeným s tretím miestom. A navyše aj medzi ženami sme si zapísali vďaka Márii Gálikovej pódiové umiestenie."

Tallent a Tóth, dve najvýraznejšie lákadlá na 33. ročníku Dudinskej päťdesiatky, z ich očakávaného vzájomného súboja sa však zrodil triumfálny pochod Tótha. Roman Benčík nepochyboval o jednom: "Ktokoľvek by tu bol, tak by mal čo do činenia s Matejom Tóthom. Už dlhšie v tréningu ukazuje, že disponuje veľkou formou a na jeho ďalšie štarty sa môže každý tešiť."



Dudince opäť nesklamali, či už počasím, komornou srdečnou atmosférou i výnimočnými výkonmi. "Už dlhé roky patria medzi najelitnejšie preteky, s vysokým rejtingom podobných na celom svete," myslí si Roman Benčík. "Klobúk dole si zaslúžia organizátori, aké podmienky vedeli vykúzliť, a to v čase, keď sa financie na zabezpečenie ťažko zbierajú."

Súčasná trať v Dudinciach vzbudzuje polemiky. Predchádzajúca dvojkilometrová mnohým imponovala oveľa viac. Roman Benčík spomenul pre i proti: "Ostré zákruty dobre nepôsobia, predtým bol dlhší okruh výhodnejší pre päťdesiatkárov, na dvadsiatku je zasa výhodnejší tento kratší. Možno v budúcnosti pripravia organizátori oba okruhy a každý bude spokojný."

Teplo domova Dudince nezapreli, no pomohla im aj mierna zima a Roman Benčík práve tomuto faktu pripisuje veľký význam. "Výkony Tišťana i Tótha a Gálikovej pripisujem slabej zime, mali sme lepšie podmienky na prípravu a do sezóny sme sa rozbehli, nie iba opatrne vkročili. Viac som však čakal od mládežníkov, mohli plniť limity na svoje vrcholy a len jeden vďaka Monike Hornákovej na MSJ splnili, inak sa naši výraznejšie nepresadili."

Výnimočné Dudince

Šéf SAZ Peter Korčok priznal, že sa nestačil čudovať. "Je obdivuhodné, že každý ročník nám v Dudinciach prináša nejaký výnimočný výkon, teraz Mateja Tótha, jeho čas je ozdobou tohto podujatia i zavďačením pre organizátorov, že sa im podarilo 33. ročník pripraviť na takej vysokej úrovni. Matej potvrdil, že patrí do užšej svetovej špičky aj na 20 km, nielen na päťdesiatke a aj výkon 21-ročného Tišťana na päťdesiatke motivuje do ďalšej práce. V Dudinciach kilometrový okruh korešponduje s nariadením od EAA, aby sa všetky podujatia na starom okruhu chodili na kilometrovom okruhu. S toľkými ostrými zákrutami je to náročné fyzicky i psychicky. Na druhej strane, a tento zámer je pre EAA dosť podstatný, spokojnejší sú asi všetci s marketingovmi záujmami."

Peter Korčok, švagor Mateja Tótha, zvažoval aj jeho možnosti byť v špičke na vrcholnom podujatí na oboch tratiach, 20 i 50 km. V lete sa ponúka dvojkombinácia na ME v Zürichu. "Dvadsať km je iba deň pred päťdesiatkou, takže sa to vylučuje, ale na MS, alebo OH, prečo nie, Matej je jedným z mála chodcov, ktorý by mohol korunovať úspech na oboch tratiach. Kratšia je nevyspytateľnejšia, na dlhšej sa skúsení chodci jednoduchšie presadzujú. Po výkone v Dudinciach som rád, že na tejto trati sa objaví aj na Svetovom pohári a keby v Číne obsadil medailovú priečku, bolo by to fantastické. Matejovi zmena trénera neublížila, ukázal mentálnu silu a čo mal natrénované možno aj minulé roky, dokáže zo seba vyžmýkať. Takýchto športovcov máme na Slovensku málo, veď za ním skončil trojnásobný medailista na OH Austrálčan Tallent, a Matejovi by olympijská medaila taktiež svedčala."

Tréner Matej Spišiak nejaký extra rozdiel v tréningovej robote nevidí. "Iba ak trochu posun v špeciálnej. Matejovi zatiaľ všetko klape, je zdravý, v pohode, môže siahať na najvyššie méty."

Ponúka sa aj pružnosť voľby medzi 20 km i 50 km, na oboch tratiach môže Matej Tóth mieriť vysoko. "Európsky šampionát je ešte veľmi ďaleko, všeličo sa môže udiať," zvažuje Matej Spišiak. "Inak sme sa presvedčili, že sa variabilne môže rozhodnúť šesť až osem týždňov pred vrcholom, takže má na výber. Osobne si však myslím, že sa aj po tomto výkone v Dudinciach bude tešiť viac na päťdesiatku. Rezervy ešte nachádzame, no čoraz ťažšie. Dôležité bolo, že prelomil hranicu 1:20, aj jeho ďalšie osobné rekordy na kratších vzdialenostiach naznačujú, že by mohol chodiť aj rýchlejšie. Na päťdesiatke bude ťažšie stláčať maximum, podstatné zostáva, že môže pomýšľať na medailu, túžba získavať vzácne kovy neustále silnie."