Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Duel ázijskej LM Sepahan - Al Ittihad skontumovali v prospech Saudov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Septembrový duel neodohrali, pretože hráči Al-Ittihadu, za ktorý hrajú napríklad aj N’Golo Kante a Fabinho, v poslednej chvíli odmietli nastúpiť.

Teherán 2. novembra (TASR) - Ázijská futbalová konfederácia (AFC) skontumovala zápas Ligy majstrov medzi iránskym Sepahanom a Al Ittihad 3:0 v prospech saudskoarabského tímu.

Septembrový duel neodohrali, pretože hráči Al-Ittihadu, za ktorý hrajú napríklad aj N’Golo Kante a Fabinho, v poslednej chvíli odmietli nastúpiť. Predstaviteľom saudskoarabského klubu prekážala busta zabitého veliteľa elitných iránskych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního, ktorú umiestnili pred východom z hráčskeho tunelu.

Iránske ministerstvo zahraničia uviedlo, že dospelo k dohode a duel sa bude opakovať, no miestne médiá vo štvrtok uviedli, že AFC rozhodla, že Al Ittihad vyhlásia za víťaza a Sepahan musí zaplatiť pokutu 200.000 dolárov. Iránsky klub okrem toho nemôže hostiť najbližšie tri domáce zápasy ázijskej Ligy majstrov. Vedenie konfederácie sa zatiaľ k medializovaným informáciám oficiálne nevyjadrilo.

Solejmání velil elitným silám Quds, čo sú iránske polovojenské revolučné gardy. Iránski duchovní vládcovia a ich priaznivci ho vnímajú ako vojnového hrdinu, no západné a mnohé arabské národy ho hanobia pre jeho vojenské aktivity v celom regióne. Zabili po útoku bezpilotných lietadiel v susednom Iraku v roku 2020. Iránske médiá vo štvrtok informovali, Sepahan podá oficiálnu sťažnosť na AFC. Informovala o tom agentúra AFP.