Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Duel v Janove prerušili pre výtržnosti, Juventus v šlágri žiaril

Marco Rossi z FC Janov upokojuje fanúšikov. Foto: TASR

Krátko po prestávke musel rozhodca zápas v Janove na tridsať minút prerušiť po tom, čo sa na hraciu plochu zniesla spŕška svetlíc.

Rím 22. apríla (TASR) - Výtržnosti poznačili nedeľné stretnutie 34. kola najvyššej talianskej futbalovej Serie A medzi Janovom a Sienou.

Krátko po prestávke musel za stavu 0:4 rozhodca zápas na tridsať minút prerušiť po tom, čo sa na hraciu plochu zniesla spŕška svetlíc. Časť nespokojných fanúšikov sa snažila prekonať bariéry a vtrhnúť na ihrisko, ďalšia demonštratívne opustila Stadio Comunale Luigi Ferraris.

Janov, v ktorého drese hral do 77. minúty slovenský reprezentant Juraj Kucka, má jednu z najhorších obrán spomedzi tímov najvyššej súťaže a bojuje o záchranu. Stretnutie napokon skončilo prehrou domácich 1:4, no o všetkých päť presných zásahov sa postarali hostia. Čestný úspech Janovčanov má na svedomí obranca Sieny Cristiano Del Grosso.

Nahnevaní výkonom svojich miláčikov spustili priaznivci Janova za stavu 0:4 výtržnosti na hlavnej tribúne a šírili okolo seba strach. Keď rozhodca Paolo Tagliavento zápas prerušil, vypuklo "pravé peklo". Ultras zablokovali vchod do tunela a vyzvali hráčov klubu ohrozeného zostupom, aby vyzliekli dresy, ktoré "nie sú hodní nosiť".

Kapitán Marco Rossi začal dokonca dresy od spoluhráčov zbierať. Iba Giuseppe Sculli a brankár Sebastien Frey požiadavku odmietli a začali s rozzúrenými fanúšikmi, z ktorých niektorí sa už dokonca dostali na trávnik, diskutovať.

Rossi odmietol zozbierané dresy odovzdať a ultras napokon od požiadavky ustúpili. "K tomu ich možno prinútil aj plač stredopoliara Giandomenica Mesta," napísal internetový portál stern.de. Zápas napokon pokračoval, no hráči počuli fanúšikov na svoju adresu namiesto podpory už iba nadávky. Väčšina divákov však už v tom okamihu štadión opúšťala. "To nie sú futbaloví fanúšikovia. Takí ľudia nesmú nikde na štadión," odsúdil správanie Janovčanov prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Giancarlo Abete.

V zlom svetle sa predviedli aj fanúšikovia rímskeho Lazia. V domácom stretnutí s Lecce (1:1) znel zo severnej tribúny štadióna z ich hrdiel antisemitský pokrik "Giallorosso ebreo" (v preklade židovská červená a žltá). Lecce sice hralo v červeno-žltých dresoch, no pokrik bol skôr adresovaný rivalskému AS, ktorý má rovnaké klubové farby. Ultras Lazia patria medzi silných pravicových extrémistov.

Milánske AC sa muselo uspokojiť v zápase s Bolognou s remízou 1:1. Hostia viedli od 26. minúty po góle uruguajského stredopoliara Gastona Ramireza a šesť minút pred koncom videl červenú kartu domáci obranca Daniele Bonera. Bod zachánil v poslednej minúte švédsky kanonier Zlatan Ibrahimovič.

Zaváhanie AC využil Juventus Turín, ktorý v šlágri kola rozstrieľal AS Rím 4:0. Hostia hrali už od 26. minúty bez vylúčeného gólmana Maartena Stekelenburga. Juventus je stále v lige bez prehry a päť kôl pred koncom má na čele tabuľky trojbodový náskok pred milánskym AC.

Serie A - 34. kolo


Fiorentina – Inter Miláno 0:0

AC Miláno – Bologna 1:1 (0:1)
Góly:
90. Ibrahimovič – 26. Ramirez, ČK: 84. Bonera (AC)

Cesena – Palermo 2:2 (2:2)
Góly:
26. Santana, 29. Rennella – 20. Bertolo, 45. Silvestre

Lazio Rím – Lecce 1:1 (0:0)
Góly:
82. Matuzalem – 90. Bojinov

Janov – Siena 1:4 (0:3)
Góly:
79. Del Grosso (vl.) – 17. a 37. Brienza, 19. Destro, 49. Giorgi
/za domácich Kucka do 77. min/

Juventus Turín - AS Rím 4:0 (3:0)
Góly:
4. a 8. Vidal, 29. Pirlo, 52. Marchisio, ČK: 26. Stekelenburg (AS)