Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Dukátová po materskej cieli na OH, skúsenosti čerpala od Kuzminovej

Na archívnej správe Jana Dukátová. Foto: TASR Michal Svítok

Prvú reálnu zaťažkávaciu skúšku v materskej úlohe absolvovala v Austrálii, kde strávila vyše dva mesiace. Okrem prípravy na nový ročník bolo cieľom vyladiť rodinné a športové povinnosti.

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová sa po materskej dovolenke vráti do súťažného diania. Mimo "hry" bola celú minulú sezónu. Prvú reálnu zaťažkávaciu skúšku v materskej úlohe absolvovala v Austrálii, kde strávila vyše dva mesiace. Okrem prípravy na nový ročník bolo cieľom vyladiť rodinné a športové povinnosti.

"Jarné sústredenie je základ a vždy veľmi ovplyvní celý priebeh sezóny. Som preto veľmi rada, že sme mohli vycestovať a mali fantastické podmienky na tréning. Mohli sme vyskúšať niečo, čo sme doteraz nezažili, pretože bolo s nami dieťatko. Predsa, život sa mi kompletne zmenil," povedala Dukátová na stredajšej tlačovej konferencii.

Trojnásobnú majsterku sveta čaká náročná úloha. Po dlhom výpadku ju čaká sezóna, ktorá rozhodne o účasti na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu. Skúsenosti so skĺbením materského života s dráhou profesionálneho športovca čerpala aj od kolegýň. Medzi nimi bola trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová. "Mala som šťastie stretnúť sa s Nasťou ešte pred pôrodom, to bolo pre mňa úplne fantastické, načerpala som od nej obrovské množstvo informácií. Mnohé sa mi už potvrdili v priebehu zotavovania a nábehu do športu. V kontakte som bola aj s Martinou Kohlovou a Maialen Chourrautovou, ktorá získala zlato na OH 2016 a už vtedy mala synčeka," prezradila Dukátová.

Pred "materskou" patrila Dukátová nielen k slovenskej špičke na divokej vode a nové povinnosti jej z ambícií neubrali. "Sústredenie v Austrálii nám ukázalo, že sa to dá zvládnuť. Naším cieľom sú medaily, prípadne top 5," povedal jej tréner a partner v jednej osobe Róbert Orokocký. Zároveň však chápe, že návrat do želanej formy potrvá istý čas. "Urobili sme si prieskum medzi športovkyňami - rodičkami a štatisticky nám vyšlo, že do optimálnej formy sa dostali v druhom roku po návrate. V prvom sa len oťukávali," pokračoval Orokocký. Budúci rok sa však uskutoční olympiáda, na ktorej by Dukátová rada vylepšila štvrtú priečku z Ria 2016. "Potrebujeme nájsť skratku, pretože už tento rok sú interné kvalifikácie na OH, aj to je dôvod, prečo sme hľadali skúsenosti od iných," dodal Orokocký.

Dukátová nechce návrat uponáhľať, dôraz kladie najmä na olympijskú kvalifikáciu. Ešte predtým sa však predstaví na európskom šampionáte vo francúzskom stredisku Pau, kde pred rokom a pol získala striebro na MS. "Otázne je kedy sa dostanem do formy. Čakajú nás síce preteky Svetového pohára, ale hlavná časť sezóny začne až v úvode júna. To najdôležitejšie je však kvalifikácia, ktorá bude v druhej polovici augusta, takže ešte mám dosť času doladiť formu a natrénovať," povedala Dukátová.