Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Dunajskú Stredu bude trénovať Chorvát Marič

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Deväťnásobný chorvátsky reprezentant Tomislav Marič sa narodil v Nemecku, na lavičke vystrieda Mikuláša Radványiho.

Dunajská Streda 17. januára (TASR) - Vedenie fortunaligového futbalového klubu DAC Dunajská Streda odvolalo v sobotu z postu trénera Mikuláša Radványiho.

Od budúceho týždňa zasadne na lavičku tímu zo Žitného ostrova Tomislav Marič. Asistentom nemeckého kormidelníka s chorvátskymi koreňmi bude bývalý hráč viacnásobného chorvátskeho majstra Hajduku Split Dean Računica, informovala oficiálna internetová stránka DAC.

Oszkár Világi, väčšinový majiteľ FC DAC, toto rozhodnutie označil za kľúčové pre klub, ktorý začína realizovať ďalšiu etapu svojich ambicióznych plánov presadiť sa v domácej, ale postupne aj v európskych súťažiach. "Mikuláš Radványi je skvelý tréner, ktorého si vysoko cením a ktorý pomohol Dunajskej Strede zachrániť najvyššiu súťaž. V dunajskostredskom futbale zanechal dobrý dojem a nezmazateľnú stopu, radi by sme s ním v štruktúrach klubu naďalej spolupracovali. Preto netreba za trénerskou výmenou hľadať nič iné iba fakt, že už nechceme hrať o záchranu, ale o vyššie pozície v lige a pokúsiť sa postupne prepracovať aj do európskych súťaží, stabilne v nich hrávať a bodovať. Fanúšikovia DAC-u si za svoju trpezlivosť zaslúžia konečne odmenu aj v podobe úspechov. Tomislav Marič je na tieto úlohy dobrým prototypom trénera, so skúsenosťami z nemeckého futbalu, ktorý dnes kraľuje svetu. Rátame s ním nielen ako s trénerom, ale radi by sme jeho skúsenosti využili aj pri budovaní klubovej štruktúry a kultúry. Pre zmenu v priebehu zimnej prestávky sme sa rozhodli z dôvodu, aby nový tréner mal možnosť viac sa zžiť s mužstvom ako by mal počas krátkej letnej prestávky, a aby sme do novej sezóny, na konci ktorej v prípade reštrukturalizáciu vypadnú až tri tímy, išli s vyššími ambíciami," povedal Világi.

Deväťnásobný chorvátsky reprezentant Marič sa narodil v nemeckom Heilbronne. Ako hráč aktívne hrával za Karlsruher SC, SG Wattenscheid, Stuttgart Kickers, VfL Wolfsburg, Borussiu Mönchengladbach a japonský klub Urawa Reds. Svoju aktívnu hráčsku kariéru ukončil v roku 2007 v klube 1899 Hoffenheim. Jeho trénerská kariéra sa začala práve v tomto klube, kde dva roky pôsobil ako asistent trénera. Neskôr sa stal manažérom mládežníckeho tímu VfB Stuttgart a v roku 2013 pôsobil ako asistent trénera VFB Thomasa Schneidera.

Prvým zápasom nového trénera a asistenta vo farbách DAC by mal byť utorňajší prípravný duel so Sencom.