Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Dušan KEKETI: S El Maestrom to bol risk, no pánboh zaň zaplať

Prezident FC Spartak Trnava Dušan Keketi st. v štúdiu TABLET.TV. Foto: Teraz.sk

Po nedávnom zisku historicky prvého titulu majstra SR v podaní trnavských futbalistov, sme sa pred pár dňami v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali s prezidentom Spartaka Dušanom Keketim st.

Bratislava 17. júna (Teraz.sk) – Len niekoľko dní po tom, čo futbalisti Spartaka Trnava získali po dlhých 45 rokoch majstrovský titul, sa v bulvárnych médiách objavili informácie, že sa k nemu „dopracovali“ nekalým spôsobom. O tejto téme, celej uplynulej sezóne, odišlom trénerovi El Maestrovi i jeho nástupcovi Látalovi, zmenách v kádri, blížiacej sa Lige majstrov, ale aj o svetovom šampionáte v Rusku, sme sa rozprávali v televíznom štúdiu TABLET.TV s prezidentom trnavského klubu Dušanom Keketim st.

O prvý titul Spartaka v histórii samostatného Slovenska sa pričinil každý jeden člen kádra, no nespochybniteľný je fakt, že leví podiel na ňom mal tréner Nestor El Maestro. Ako vlastne Trnavčania na tohto anglického kormidelníka so srbskými koreňmi pred sezónou prišli? „O novom koučovi sme začali v klube premýšľať ku koncu predchádzajúcej sezóny, keď už bolo viac-menej jasné, že v tabuľke obstojíme najhoršie za posledné roky. Aj preto niekedy v tom čase absolvoval generálny manažér Pavel Hoftych rozhovory s niekoľkými adeptmi na trénersky post, pričom El Maestrovo meno padlo niekedy v apríli a následne sa o ňom začalo intenzívnejšie hovoriť. Priznám sa, že ja osobne som ho vôbec nepoznal. Nikdy predtým som to meno nepočul, čiže som ani nevedel, čo mám od toho očakávať. Napokon sa však ukázalo, že tá voľba nebola dobrá, ale vynikajúca. Na druhej strane však treba na rovinu povedať, že to bol z našej strany aj risk, ale zaplať pánboh za to, že k tomu angažmánu došlo,“ vrátil sa myšlienkami zhruba rok dozadu prezident trnavského klubu Dušan Keketi.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S DUŠANOM KEKETIM:



Hoci boli trnavskí futbalisti po 22-kolovej základnej časti na čele tabuľky s deväťbodovým náskokom pred druhým Slovanom, ani vtedy sa v Spartaku ešte slovo titul nahlas neskloňovalo. „Základná časť nám ukázala, že herne i kvalitatívne nie sme tak ďaleko alebo vysoko, ako bol v tom čase Slovan či Žilina. To treba objektívne uznať. Veď napokon o tom svedčili aj výsledky našich vzájomných stretnutí. Veril som však, že v nadstavbovej časti dokážeme s týmito súpermi uhrať výsledkovo lepšie zápasy. Keď sa nám potom podarilo zvládnuť k spokojnosti úvodné kolá v tejto fáze súťaže, začali sme už reálne uvažovať nad titulom,“ prezradil s odstupom času Keketi s tým, že v kabíne o ňom hráči s realizačným tímom hovorili už síce o čosi skôr, ale iba medzi sebou.

Majstrovský titul, na ktorý Trnavčania čakali dlhých 45 rokov, s najväčšou pravdepodobnosťou leží niekomu hlboko v žalúdku. Krátko po skončení sezóny sa totiž v médiách objavili správy, že spartakovci ho získali nekalým spôsobom. Spomínali sa úplatky, korupcia či podplácanie... „Pochopiteľne, že nám to nerobí radosť. Zo svojej pozície by som však nechcel na to vôbec reagovať. Ako klub sme k tejto záležitosti dali svoje stanovisko, za ktorým si stojíme a čo prinesie budúcnosť, je mimo nás. Dnes môžem povedať akurát toľko, že ako klub nás zatiaľ nikto v tomto smere nekontaktoval. Ani polícia, ani futbalové orgány,“ ozrejmil Dušan Keketi.

Rád sleduje Messiho, no uznáva aj Ronalda


Vráťme sa však k trénerovi El Maestrovi, hlavnému strojcovi historického úspechu Spartaka. Ten síce pred uplynulou sezónou podpísal s vedením klubu dvojročnú zmluvu, no pred pár dňami sa dohodol na kontrakte s bulharským CSKA Sofia. V Trnave tak hľadali zaň náhradu, pričom voľba padla na českého kouča Radoslava Látala. „Už ku koncu sezóny, keď bolo jasné, že nám titul neujde, prišiel Nestor za nami, že by sa chcel v trénerskej kariére posunúť zasa o čosi ďalej. Samozrejme, že najskôr sme sa ho snažili prehovoriť, aby trénerskú misiu u nás naplnil, keďže mal u nás ešte rok platný kontrakt. Keď však príde za vami tréner s takouto požiadavkou, ťažko ho dokážete udržať, a to aj keď máte zmluvne naňho ešte nárok. Nemalo by to význam. V momente, keď sme si uvedomili, že Nestora u nás neudržíme, tak sme začali okamžite riešiť jeho nástupcu. V hre bolo viacero mien. O každom jednom z nich sme si zisťovali informácie, až nám nakoniec vyšlo, že Radek Látal bude najlepšie riešenie. A tak sme sa s ním pomerne rýchlo aj dohodli,“ vysvetlil prezident majstrovskej Trnavy.



V Rusku sa vo štvrtok 14. júna začali majstrovstvá sveta vo futbale, a tak nás zaujímalo, komu drží palce bronzový zo seniorských ME 1980 a zlatý medailista z európskeho šampionátu do 23 rokov. „Nemám svojich favoritov a ani nejaký obľúbený tím. Takéto turnaje sú vždy o tých najsilnejších, hoci sa môže stať, že vyskočí aj nejaký outsider. Ten sa však málokedy dostane do finále či semifinále, a tento šampionát to podľa mňa aj potvrdí. Na boj o tie najvyššie priečky favorizujem Brazíliu, Argentínu, možno Francúzov, Nemcov, Belgičanov či Španielov. Ťažko však dopredu tipovať víťaza,“ zamyslel sa Keketi a na margo dvoch najlepších futbalistov súčasnosti Lionela Messiho a Cristiana Ronalda, ktorí sú taktiež prítomní na šampionáte v Rusku, diplomaticky poznamenal: „Sú to hráči, ktorí polarizujú futbalových fanúšikov na celom svete. Čo sa týka mňa, veľmi rád sa pozerám na Messiho, ale uznávam a skladám klobúk aj pred Ronaldom.“