Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Džudista Randl skončil na ME v Čeľabinsku už v 3. kole

Milan Randl Foto: TASR/AP

Milanovi Randlovi po žrebe 34 borcov v kategórii nebolo čo závidieť, aj keď mal prvé kolo voľné.

Čeľabinsk 28. apríla (TASR) - Slovenskému džudistovi Milanovi Randlovi sa nepodarilo výraznejšie vyniknúť na ME v ruskom Čeľabinsku. Konečnou stanicou sa mu v hmotnosti do 90 kg stalo 3. kolo v ktorom podľahol Srbovi Dmitrovi Gerasimenkovi na ippon.

Milanovi Randlovi po žrebe 34 borcov v kategórii nebolo čo závidieť, aj keď mal 1. kolo voľné. Gruzínec Zurab Zviadauri, olympijský víťaz z Atén, dvojnásobný vicemajster sveta však na tatami do 2. kola nenastúpil, a tak Randl postúpil bez boja do tretieho.

Aj v ňom na neho čakalo prekvapenie, keď narazil na Gerasimenka. Bývalý Rus si poradil predtým nečakane s Ukrajincom Valentynom Grekovom, minútu pred koncom na ippon, a trojnásobného majstra Európy z Belehradu'07, Dusseldorfu'03 a Mariboru'02 vyradil.

Súboj 25-ročného Randla s o rok mladším Gerasimenkom sa vyvíjal pre slovenského borca nepriaznivo. Síce prinútil súpera k pasivite, za čo ho po minúte boja rozhodca napomínal šidóm, no potom ho Gerasimenko po troch minútach hodil na waza-ari.

Randl sa však vzchopil, reagoval podobným spôsobom a sto sekúnd pred koncom stav vyrovnal po technike kosoto gake. Rozuzlenie prišlo 16 sekúnd pred koncom 5-minútového boja, po nízkej kata gurume Srb vyhral na ippon.

V hale Traktor došlo k viacerým prekvapeniam, za ktoré bolo možné považovať prehru olympijského víťaza Gréka Iliadisa s Nemcom Lambertom. Tento súboj bytostne zaujímal aj Randla, pretože ak by zdolal Gerasimenka, o víťaza A-skupiny by bojoval práve s úspešnejším z tejto dvojice a mal by právo postupu aj do prípadnej repasáže. Iliadis, olympijský víťaz v Aténach, dvojnásobný majster sveta a Európy mal zápas v rukách, jasne vyhrával na waza-ari a juko, chvíľkou nepozornosti však umožnil Lambertovi v záverečnej minúte vyhrať na ippon.

"Lambert by bol pre Randl priechodný súper, vie ako na neho, nedávno ho zdolal v Dusseldorfe na Grand Prix," povedal Marek Martuszek, osobný tréner Randl v banskobystrickej Dukle. "Škoda, že si nedal Milan viac pozor na Gerasimenkove nízke kata gurumi, ktoré ovláda skvele, dvakrát ich dotiahol a vyžmýkal z nich waza-ari a ippon. Vývin súboja naznačoval, že by Milan mohol uspieť, najmä keď vyrovnal waza-ari súpera, čo nie je v takomto meraní síl jednoduché. Asi sa viac žiadalo vynútiť si úchop s dvoma rukami, tlačiť na súpera, možno by sa dostal do pasivity a druhé napomínanie by už zahralo Milanovi do víťaznej nôty. Je to však len teória, rozhodujúce bolo dianie na tatami."

Slovenské džudo s dvojčlennou výpravou v Čeľabinsku neuspelo, Ivana Komlóšiová ešte v piatok v -63 vypadla po jednej prehre a v podstate rovnako dopadol Milan Randl, aj keď sa v turnajovom pavúku prešmykol do 3. kola.

Najpodstatnejší však bude konečný účet olympijskej kvalifikácie, ktorý sa po dvojročnej perióde uzavrie práve po ME v Čeľabinsku. A v 22-člennej skupinke olympionikov by si mal Milan Randl miesto s istorou takmer stopercentnou ustrážiť aj po všetkých kontinentálnych šampionátoch.